FARNET
Fisheries Areas Network

Good Practice Project

Crearea unei noi destinații turistice bazată pe pescuitul de agrement

Country:
Region: 
În ciuda constrângerilor de mediu, fiordul Limfjord are o populație abundentă de păstrăv de mare. Această specie este foarte atractivă pentru pescarii sportivi. Un proiect de cooperare FLAG - GAL vizează îndeplinirea obiectivelor economice și de mediu la nivel local prin crearea unei noi destinații turistice bazată pe pescuitul de agrement.

Description

Situația mediului din zona fiordului Limfjord reprezintă o provocare pentru autoritățile locale și părțile interesate din domeniul turismului de mulți ani. Excesul de substanțe nutritive și problemele generate de activitățile agricole adiacente au condus la o penurie de resurse de pescuit în zonă, descurajând pescarii amatori să meargă în fiord. Cu toate acestea, fiordul Limfjord este o zonă de reproducere pentru păstrăvul de mare, o specie migratoare mult-râvnită de pescari pentru gustul deosebit.

Nouă localități membre ale Consiliului Limfjord și-au unit forțele pentru a îmbunătăți calitatea mediului local, cu accent pe reducerea emisiilor și pe punerea în aplicare a Directivei-cadru a UE privind apa. GAL-urile și FLAG-urile din zonă colaborează cu autoritățile locale pentru a asigura viitorul fiordului ca o enclavă de pescuit sustenabil în scopuri turistice.

În cadrul acestui proiect de cooperare a fost creată o platformă digitală menită să ajuta pescarii să își planifice vizitele în fiordul Limfjord. Platforma include o hartă interactivă cu principalele locuri de pescuit, descrieri ale diferitelor tipuri de părți interesate din domeniul turismului (cum ar fi ghizi sau furnizori de servicii de cazare). Părțile interesate din domeniul turismului prezentate dețin certificarea „prietenoase cu pescarul”, ceea ce înseamnă că acestea oferă facilități pentru activități de agrement, cum ar fi o zonă de curățare, congelatoare pentru capturi sau camere de uscare pentru limicole. Platforma oferă în plus și sfaturi ale pescarilor locali, spre exemplu, dacă condițiile de pescuit sunt mai bune pe timp de zi sau pe timp de noapte, precum și link-uri pe care vizitatorii le pot accesa pentru a afla prognozele meteorologice pe mare, în limbile daneză sau engleză.

Părțile interesate din domeniul turismului au luat parte la mai multe ateliere pentru a afla mai multe despre potențialul pescuitului în zona fiordului, a se cunoaște, a crea o rețea și a identifica dorințele și nevoile pescarilor care le vizitează zona. În plus, părțile interesate pot asigura și alte atracții turistice pentru familiile pescarilor, cum ar fi magazine cu produse agricole și activități pentru copii.

Results: 

Scopul principal al proiectului (construirea unei destinații turistice bazate pe pescuitul de agrement) va avea nevoie de mult timp pentru a fi atins. Cu toate acestea, anumite rezultate au fost deja observate:

 • Aproximativ. 60 de afaceri locale au fost certificate ca „prietenoase cu pescarul”
  • Șase ghizi locali
  • Trei companii de închirieri bărci și caiace
  • Șase magazine de echipamente
  • 45 de unități de cazare
 • O evaluare a agenților economici participanți indică o creștere clară a numărului de oaspeți care vizitează zona pentru pescuit
 • Crearea unei platforme în limbile daneză, engleză și germană pentru a ajuta pescarii să își planifice mersul la pescuit, inclusiv o prezentare a companiilor/afacerilor locale: www.havørredlimfjorden.dk
 • Numărul de vizite pe la platformă au crescut cu 60.000 pe an în ultimii doi ani
 • Crearea unui pachet de informații cu broșuri, afișe, sigle ale partenerilor, autocolante și descrieri ale ofertelor companiilor în legătură cu pescuitul
Transferability: 

Crearea de sinergii pentru generarea de schimbări/transformări pozitive și pe termen lung într-o zonă este esențială. Valorificând experiența anterioară din zona vecină Funen și în urma unei vizite de studiu realizate în zonă, partenerii proiectului au identificat o modalitate de a consolida textura economică local și de a promova protecția mediului de către entitățile publice, promovând această nouă enclavă turistică printre pescarii sportivi din țară și din străinătate.

Lessons & contribution to CLLD objectives: 

Lecții: Aceste sinergii s-au dovedit esențiale pentru succesul proiectului: implicarea părților interesate în domeniul economic de la nivel local, care a fost fundamentală pentru crearea acestei rețele turistice, a condus la un nivel mai mare de conștientizare a necesității îmbunătățirii mediului, obiectivul suprem pentru toate localitățile și autoritățile implicate. FLAG-urile și GAL-urile implicate și-au valorificat punctele forte, făcând ceea ce știu mai bine, adică să adune laolaltă și să implice toate părțile interesate de la nivel local. Acest lucru înseamnă că autoritățile locale s-au putut concentra pe îmbunătățire de mediu atât de necesare în enclavă. Această enclavă turistică, bazată pe promovarea pescuitului, va contribui, la rândul ei, la eforturile de îmbunătățire a mediului. Se speră că acest lucru va încuraja prezența și a altor specii în fiord, contribuind la o și mai intensă dezvoltare a turismului de pescuit în zonă.

Contribuția la obiectivul DLRC: (b) sprijinirea diversificării în interiorul sau în afara comunităților pescărești, învățarea pe tot parcursul vieții și crearea de locuri de muncă în comunitățile pescărești și zonele de acvacultură.

Funding

Total project cost €321 600
FLAG grant €88 000
 • EU contribution (EMFF): €57 200
 • Public contribution (national): €30 800
Beneficiary contribution €233 600
 • European Agricultural Fund for Rural Development
  73 000
  Danish Business Authority's Rural Fund
  67 000
  Skive Municipality
  11 700
  Jammerbugt Municipality
  11 700
  Thisted Municipality
  11 700
  Vesthimmerland Municipality
  11 700
  Lemvig Municipality
  11 700
  Morsø Municipality
  11 700
  Viborg Municipality
  11 700
  Struer Municipality
  11 700

Project information

Timeframe of implementation From Dec 2017 to May 2021
Sea Basins
Type of area
Theme

Beneficiary

LAG Småøerne
FLAG Jammerbugt
LAG Thy-Mors
LAG Skive-Viborg
Aalborg Municipality
Skive Municipality
Jammerbugt Municipality
Thisted Municipality
Vesthimmerland Municipality
Lemvig Municipality
Morsø Municipality
Viborg Municipality
Struer Municipality

Contact details

FLAG Contacts

Mr. Morten Priesholm
+45 22 32 84 93
Denmark

Organisation Contacts

LAG Småøerne
Mr. Morten Priesholm
+45 22 32 84 93
Denmark
Publication date: 
16/12/2020
PDF Version