FARNET
Fisheries Areas Network

Good Practice Method

Menținerea FLAG-urilor în acțiune între perioadele de programare

Country:
Region: 

Description

Context, needs, opportunity: 

Guvernul regional al Galiciei oferă un exemplu de urmat al modului în care se planifică în avans implementarea DLRC pentru a asigura că FLAG-urile rămân operaționale de la o perioadă de programare la alta. Acest lucru a contribuit la protejarea dinamicii locale și a credibilității construite de FLAG-uri și la asigurarea disponibilității rapide a fondurilor pentru noile proiecte din noua perioadă.

În multe țări, când o perioadă de programare se încheie, FLAG-urile se confruntă cu dificultăți serioase de a menține dezvoltarea și încrederea create, atât timp cât un deficit de finanțare și lipsa de certitudine în ceea ce privește reselecția duc la înghețarea majorității activităților FLAG. În Galicia, tranziția de la perioada 2007-2014 la perioada 2014-2020 a fost planificată adecvat pentru a evita astfel de întreruperi și a asigura o prezență continuă a FLAG-urilor.

Pașii principali de implementare sunt ilustrați mai jos, împreună cu calendarul urmat. Galicia nu a așteptat ca Programul Operațional național pentru EMFF să fie adoptat înainte de a-și lansa activitatea.

 • Aprilie 2015: publicarea apelului pentru depunerea candidaturilor FLAG pentru perioada 2014-2020 (FLAG-urile din perioada 2007-2013 încă operaționale)
 • Iunie 2015 – depunerea a 8 candidaturi FLAG
 • Iulie 2015: aprobarea a 7 din cei 8 candidați și prevederea sprijinului pregătitor pentru elaborarea strategiilor acestora
 • Noiembrie 2015 – depunerea a 7 strategii de dezvoltare locală
 • Noiembrie 2015 – adoptarea Programului Operațional Național
 • Decembrie 2015: plata sprijinului pregătitor transferată celor 7 FLAG-uri care au elaborat o strategie
 • Sfârșitul eligibilității costurilor de funcționare ale FLAG pentru perioada 2007-2013
 • Ianuarie 2016: aprobarea celor 7 strategii FLAG
 • Februarie 2016: încheierea de contracte cu 7 FLAG-uri și alocarea costurilor de funcționare (50% din bugetul pentru costuri de funcționare pentru primul an), precum și finalizarea normelor și a procedurilor de management pentru FLAG-uri
 • Iunie 2016: publicarea primelor apeluri de depuneri de proiecte
 • Iulie 2016: 200 de proiecte primite de cele 7 FLAG-uri
 • Septembrie 2016: 115 proiecte selectate de cele 7 FLAG-uri
 • Octombrie 2016: Prima rundă de proiecte (99) a fost aprobată oficial de Galicia pentru implementare
 • Costuri de funcționare și operaționale ale FLAG vor continua să fie eligibile până în decembrie 2020.
 • Pregătirile pentru perioada următoare (începând cu anul 2021) sunt prevăzute să înceapă până în prima jumătate a anului 2020.

Main achievements: 

Demonstrating recognition of the important work of the Galician FLAGs and supporting them to remain operational and active between funding periods. This has been fundamental for preserving the credibility of the FLAGs and ensuring that they can provide a continuous service to their areas.

Transferability: 

Acest tip de pregătire anticipată ar trebui să fie posibilă în majoritatea statelor membre în care există voința și angajamentul de a menține FLAG-urile operaționale între perioadele de programare.

Lessons: 

Autoritățile naționale și/sau regionale pot menține FLAG-urile operaționale între perioadele de finanțare, dacă procesul de selecție de noi grupuri este planificat în avans. În țările regionale, o bună comunicare și o bună încredere între nivelurile regionale și naționale sunt fundamentale, deoarece trebuie să se facă progrese importante înainte de adoptarea Programului Operațional național. Din acest motiv, comunicarea regulată cu DG MARE este, de asemenea, fundamentală.

Resources

Skills: 

Experience in programming CLLD and capacity to absorb knowledge and experience from other regions, Member States and European support unit.

Staff resources (FTE): 
2
Financial resources: 

€191 000 (approximately €24 000 per FLAG) was paid from Galicia’s Technical Assistance budget for preparatory support for strategy development. The eight FLAGs have an average budget of €6.5M each.

Information

Timeframe of implementation From Apr 2015 to Feb 2016
Sea Basins
Type of area
Theme

Organisation

[MA Reg ES Galicia] Xunta de Galicia - Conselleria de Pesca e Asuntos Maritimos

Contact details

Organisation Contacts

[MA Reg ES Galicia] Xunta de Galicia - Conselleria de Pesca e Asuntos Maritimos
Ms. Esperanza Martinez Bouzas
+34 981 54 61 47
Spain
Publication date: 
11/04/2018
PDF Version