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Background:  
Interpretation of ‘Complete quantitative composition’ 
 

According to Annex III of the BPR, the applicant should provide the following information: 

 

2.3. Complete quantitative (g/kg, g/l or % w/w (v/v)) composition of the biocidal  product, i.e. 

declaration of all active substances and non-active substances (substance or mixture according to Article 

3 of Regulation (EC) No 1907/2006), which are intentionally added to the biocidal product (formulation) 

as well as detailed quantitative and qualitative information on the composition of the active substance(s) 

contained in the biocidal product. For non-active substances, a safety data sheet in compliance with 

Article 31 of Regulation (EC) No 1907/2006 has to be provided. In addition, all relevant information on 

individual ingredients, their function and, in the case of a reaction mixture, the final composition of … 

 

The Danish CA made an e-consultation on the interpretation of this requirement, especially in relation to 

the ‘complete quantitative composition’ of “mixtures”. 

 

In the example below, a biocidal product contains 0.4% of mixture A. 

Mixture A contains 4 substances and 2 mixtures. The weight % of each ingredient in the biocidal product is 

listed in the last column. 

   

Weight % of  
mixture added 

Weight % of individual  
constituents of mixtures 

Mixture A added to biocidal product  0.4  
Substance 1 in mixture Binder   0.0000056 

Substance 2 in mixture Binder   0.00016 

Substance 3 in mixture Water   0.1056744 

Mixture 1 in mixture Binder    0.0176 

Mixture 2 in mixture Binder    0.00456 

Substance 4 in mixture Pigment   0.272 
 

The two mixtures in mixture A are present at concentrations of 0.0176% and 0.00456%, respectively. 

Mixtures added at these concentrations; do not have relevance for the product’s classification. If they had 

relevance, the relevant substances (i.e. those resulting in a classification) would be listed in the SDS for 

each mixture.  
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The substances in mixtures 1 and 2 could have relevance for the identification of substances of concern. 

 

The questions to the other member states were: 

 

1: Do you require ‘complete quantitative composition’  for the mixture(s) in a mixture in a biocidal product? 

 

2: If you require complete quantitative composition, do you have a cut-off level for when this information is 

not required? 

 

 

The document was discussed at CG-34 and CG-35, with the following outcome: 

 
The majority of respondents are of the opinion, that the complete quantitative composition of mixtures in 

mixtures are not required. 

However, in case-by-case decision, further information might be required, in order to properly classify the 

biocidal product, for example in the case of preservatives (CMIT/MIT), fragrances or in order to properly 

evaluate the function of the mixture. 

The respondents, does not use a general cut-off limit, as the decision is made on a case-by-case decision 

 

 


