
 

 

 

 

 

As per section 2.2.4 of the Guidelines, in the interest of equal treatment of applicants, the 

European Commission cannot give a prior opinion on the eligibility of the applicant, a co-

applicant, an affiliated entity, an action or specific activities. 

 
Questions and Answers related to the call -  EuropeAid/167003/DD/ACT/NA 

 QUESTION ANSWER 

1 The Guidelines states that a Lead Applicant 

is able to apply for one concept note PER 

LOT. Does this mean that if an organisation 

in the position of Lead Applicant submits a 

proposal as Lead Applicant for say LOT 1 

they can submit another proposal as Lead 

Applicant again for say Lot 3?  

 

Yes. Please see information on "Number 

of applications and grants per applicants / 

affiliated entities" provided for in section 

2.1.4 of the Guidelines for Applicants. The 

limitation concerns submissions of 

applications by lead/co-applicant per lot 

only.  

2 Can an organisation (Namibian) who has 

submitted a Concept note under LOT 1 as 

co-applicant, be eligible to submit another 

concept note under say Lot 3, this time as 

LEAD applicant with another organisation as 

Co- Applicant? 

 

Yes. Please see information on "Number 

of applications and grants per applicants / 

affiliated" entities provided for in section 

2.1.4 of the Guidelines for Applicants. 

Please be aware that all other requirements 

(e.g.: on eligibility in section 2 of the 

Guidelines for Applicants) must be met as 

well.  

3 On PowerPoint Presentation slide 22, Multi- 

Beneficiary Grant Contract. I don’t 

understand what it means where it says that, 

"Lead Applicant/ Coordinator get a mandate 

from the Co-Applicant...." Please elaborate. 

 

This requirement relates only to step 2 of 

the grant application process where co-

applicant(s) must sign a mandate in the 

grant application form. Please see Annex 

A.2, section 5.2 to be filled in at the full 

application step.  

4 Could you please specify at which stage of 

the application process the "Declaration on 

honour on exclusion criteria and selection 

criteria" needs to be submitted by the lead 

applicant?  

 

 

This requirement relates only to step 2 of 

the grant application process. Please see 

information provided for in section 2.1.1, 

subsection (2) of the Guidelines for 

Applicants where lead applicants, co-

applicants and affiliated entities are 

obliged to declare that they are not in one 

of the exclusion situations through a 

signed declaration on honour (Annex F) 

and Annex A.2, section concerning 

Questions and Answers – II 
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INSTRUCTIONS FOR DRAFTING THE 

FULL APPLICATION (subsection 3). 

5 Does the Co-Applicant have to sign a 

separate declaration? 

 

Please see Question 3 

6 I would like to find out if i can submit an 

application with a company registered in 

Namibia as a non for profit organisation but 

the Head Office is in South Africa. 

 

I attended the information session but under 

a profit making company which is not 

eligible for funding. 

Please see information on eligibility of 

applicants provided for in section 2.1.1 of 

the Guidelines for Applicants. A full list of 

countries can be found in Annex A2a of 

the PRAG: 
http://intragate.ec.europa.eu/dg/devco/prag
/annexes.do?chapterTitleCode=A  

 

Please also be aware that among other 

conditions listed in section 2.1.1 the lead 

applicant must be a non-profit making 

organisation and must be a specific type of 

organisation such as: CSO or local 

authority or international organisation. 

 

http://intragate.ec.europa.eu/dg/devco/prag/annexes.do?chapterTitleCode=A
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