Pravno obvestilo

Pravno obvestilo

Natisni stran

Za informacije na tem spletišču se uporabljajo izjava o omejitvi odgovornosti, obvestilo o avtorskih pravicah, pravila o varstvu osebnih podatkov in obvestilo o piškotkih.

Izjava o omejitvi odgovornosti

Urad za publikacije vzdržuje to spletno mesto za izboljšanje javnega dostopa do uradnih podatkovnih zbirk nacionalnih zakonov v državah EU. Portal N-Lex omogoča državljanom dostop do podatkovnih zbirk nacionalnih zakonodaj v državah EU in iskanje v njihovem jeziku. Poskušamo zagotoviti najnovejše in točne informacije o podatkovnih zbirkah vsake države ter o strukturi in vsebini njihovih nacionalnih pravnih sistemov. Prizadevamo si odpraviti morebitne napake. Vendar Urad za publikacije ne prevzema nikakršne zakonske ali druge odgovornosti glede informacij na tem spletišču.

Informacije na portalu N-Lex so:

 • samo splošne narave in ne obravnavajo posebnih okoliščin

 • niso nujno celovite, popolne, točne in posodobljene

 • vključujejo povezave do zunanjih spletnih strani, nad katerimi službe Urada za publikacije nimajo nadzora in za katere Urad za publikacije ne prevzema nikakršne odgovornosti

 • niso strokovni ali pravni nasveti (če potrebujete individualno svetovanje, se posvetujete z usposobljenim strokovnjakom).

Opozarjamo vas, da ne moremo jamčiti, da so spletni dokumenti natančne reprodukcije uradno sprejetih besedil.

Prizadevamo si, da bi morebitne tehnične napake kar najmanj ovirale vaše delo. Vendar pa nekateri podatki in informacije na našem spletišču prihajajo iz zunanjih virov in so shranjeni v datotekah ali formatih, ki niso brez napak. Zato ne moremo zagotoviti, da tovrstne težave ne bodo prekinile naših storitev ali kako drugače vplivale nanje. Urad za publikacije ne prevzema odgovornosti v zvezi s težavami, ki so posledica uporabe spletišča N‑Lex ali kateregakoli povezanega zunanjega spletišča.

Urad za publikacije ni odgovoren za informacije, mnenja in dokumente v uradnih nacionalnih podatkovnih zbirkah, do katerih vodijo povezave s spletišča N-Lex. Prav tako Urad ni odgovoren za relevantnost teh povezav niti za kakršne koli težave, ki bi se lahko pojavile ob uporabi teh podatkovnih zbirk. Pozorno preberite izjavo o omejitvi odgovornosti in pogoje uporabe, ki se uporabljajo za zadevno podatkovno zbirko.

Izjava ne omejuje odgovornosti Urada za publikacije za kakršno koli delovanje v nasprotju z veljavno nacionalno zakonodajo niti ne izključuje odgovornosti za dejanja, ki jih po tej zakonodaji ni mogoče izključiti.

Obvestilo o avtorskih pravicah

© Evropska unija, 2006–2020

Politika Komisije za ponovno uporabo dokumentov temelji na Sklepu Komisije 2011/833/EU.

Razen če ni drugače navedeno, je uporaba uredniške vsebine tega spletišča dovoljena v skladu z licenco Creative Commons Attribution 4.0 International license. To pomeni, da je ponovna uporaba dovoljena, če je ustrezno naveden vir in so označene morebitne spremembe.

https://eur-lex.europa.eu/images/legalnotice/copyright_1.png

Od vas se lahko zahteva tudi pridobitev dodatnih pravic, če določena vsebina prikazuje določljive fizične osebe ali vključuje dela v lasti tretjih oseb. Za uporabo ali reprodukcijo vsebine, ki ni v lasti EU, boste morda morali pridobiti dovoljenje neposredno od imetnikov avtorskih pravic. Za uporabo logotipov je potrebno predhodno dovoljenje Urada za publikacije.

Pogoje v zvezi s prenosom, reprodukcijo, prevodom ali na splošno ponovno uporabo besedil ali pravnih dokumentov, ki so na voljo v nacionalnih podatkovnih zbirkah, morajo uporabniki preveriti v obvestilu o avtorskih pravicah za zadevno podatkovno zbirko.

Za vsa druga vprašanja glede avtorskih pravic pišite na: op-copyright@publications.europa.eu.

Politika o varstvu osebnih podatkov

Obdelava osebnih podatkov

Evropska unija je zavezana varovanju zasebnosti uporabnikov.

Politika varstva posameznikov pri obdelavi osebnih podatkov v institucijah Unije temelji na Uredbi (EU) 2108/1725 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 23. oktobra 2018 o varstvu posameznikov pri obdelavi osebnih podatkov v institucijah, organih, uradih in agencijah Unije in o prostem pretoku takih podatkov.

Kako ravnamo z elektronsko pošto, ki nam jo pošljete

Če pošljete elektronsko sporočilo ali zahtevek službi za pomoč uporabnikom, se vaši osebni podatki obdelajo samo v obsegu, ki je potreben za odgovor. Če ekipa, ki upravlja zadevni poštni predal, ne bo mogla odgovoriti na vprašanje, bo vaše elektronsko sporočilo posredovala drugi službi. Po elektronski pošti vas bomo obvestili o tem, kam je bilo sporočilo poslano.

Če vas zanima karkoli v zvezi z obdelavo vaše elektronske pošte in osebnih podatkov, vprašanje pripišite svojemu sporočilu.

Za obdelavo osebnih podatkov, ki ga izvaja služba za pomoč uporabnikom, velja izjava o varstvu osebnih podatkov, v zvezi s katero je bila o posameznem postopku obdelave obveščena pooblaščena oseba za varstvo podatkov Evropske komisije pod referenčno oznako DPR-EC-ES-00493 in objavljena v registru vseh postopkov obdelave osebnih podatkov. Register je dostopen na spodnji povezavi: http://ec.europa.eu/dpo-register.

Celotno izjavo o varstvu osebnih podatkov lahko preberete tukaj: https://op.europa.eu/en/web/about-us/legal-notices/helpdesk.

Kontaktni podatki

Pripombe, vprašanja, pomisleke ali pritožbe pošljite na naslednji naslov:
E-naslov: eurlex-helpdesk@publications.europa.eu.

Politika uporabe piškotkov

Za pravilno delovanje spletišč, ki jih upravlja Urad za publikacije EU, se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki.

Kaj so piškotki

Piškotek je majhna besedilna datoteka, ki jo spletišče ob obisku shrani na vašem računalniku ali mobilni napravi. Spletišču omogoča, da si za določeno časovno obdobje zapomni vaša dejanja in prednostne nastavitve (kot so uporabniško ime ali geslo, jezik, velikost črk in druge nastavitve), zato da vam jih ob novem obisku spletišča ali brskanju po straneh ni treba znova vpisovati.

 • Lastni piškotki so piškotki, ki jih določi spletišče, na katerem se nahajate. Bere jih lahko samo navedeno spletišče. Poleg tega lahko spletišče uporablja zunanje storitve, ki prav tako določijo svoje piškotke; ti se imenujejo piškotki tretjih strank.
 • Trajni piškotki so piškotki, shranjeni na vašem računalniku, ki se ne izbrišejo samodejno, ko zaprete brskalnik, kot se to zgodi pri začasnih piškotkih.

Ob vsakem obisku spletišč Urada za publikacije boste morali sprejeti ali zavrniti piškotke.

Piškotki se lahko uporabijo tudi za zbiranje anonimiziranih statističnih podatkov o uporabniških izkušnjah s spletno navigacijo na naših spletiščih.

Kako uporabljamo piškotke

Spletišča Urada za publikacije večinoma uporabljajo „lastne piškotke“. Te piškotke določi in nadzoruje Urad za publikacije in ne zunanja organizacija.

Za ogled nekaterih naših strani pa boste morali sprejeti piškotke zunanjih organizacij.

Piškotke lahko izbrišete ali blokirate, vendar potem nekateri elementi spletne strani morebiti ne bodo več delovali, kot je bilo predvideno. S temi piškotki se shranjujejo:

 • vaše nastavitve prikaza, denimo jezik brskanja, barva kontrasta, velikost pisave, naprava, s katero dostopate do strani, nastavitve rezultatov iskanja in nastavitve za obvestila
 • vaš zadnji obisk spletišča (za statistične namene) in zadnje tri strani, ki ste jih obiskali (kar službi za pomoč uporabnikom olajša odgovarjanje na morebitna vprašanja)
 • če soglašate (ali ne) z uporabo piškotkov na tem spletišču.
 • Piškotki za osebne preference obiskovalcev

Te določimo mi, zato smo edini, ki jih lahko beremo. Zapomnijo si, če soglašate (ali ne) z uporabo piškotkov na tem spletišču.

Ime Storitev Namen Vrsta in trajanje piškotkov
eu_cookie_consent Sklop piškotkov za soglašanje z uporabo Shrani vaše izbire pri uporabi piškotkov (da se vprašanje ne bo znova pojavilo) Začasni lastni piškotek, ki se izbriše, ko zapustite brskalnik
has_js Sistem upravljanja vsebin (CMS) Preverja, ali ima uporabnik omogočen JavaScript Začasni lastni piškotek se izbriše, ko uporabnik zapusti brskalnik
 • Operativni piškotki

Za delovanje določenih strani je treba vključiti nekatere piškotke. Zato ti ne potrebujejo vašega soglasja, zlasti tehnični piškotki, ki jih zahtevajo nekateri sistemi IT.

Tehnični piškotki

Ime Storitev Namen Vrsta in trajanje piškotkov
JSESSIONID Javanski aplikacijski strežnik Ustvari ga spletni vsebnik Servlet, uporablja pa se za upravljanje sej Začasni lastni piškotek, ki se izbriše, ko zapustite brskalnik
 • Analitični piškotki

Te uporabljamo izključno za notranjo raziskavo o tem, kako bi lahko izboljšali storitev, ki jo ponujamo svojim uporabnikom.

Piškotki zgolj ocenijo, kako uporabljate naše spletišče kot anonimni uporabnik (zbrani podatki vas ne identificirajo osebno).

Poleg tega se ti podatki ne izmenjujejo s tretjimi strankami in se ne uporabljajo za druge namene. Anonimizirani statistični podatki se lahko posredujejo izvajalcem, ki delajo na komunikacijskih projektih v okviru pogodb z Uradom za publikacije.

Vendar lahko tovrstne piškotke zavrnete, in sicer v obvestilu o piškotkih, ki se pojavi na prvi strani, ki jo boste obiskali.

Ime Storitev Namen Vrsta in trajanje piškotkov
_pk_id# Storitev korporativne spletne analitike na podlagi odprtokodne programske opreme Matomo Prepoznava obiskovalce spletišča (anonimno – ne zbirajo se osebni podatki o uporabniku) Trajni lastni piškotek, 13 mesecev
_pk_ses# Storitev korporativne spletne analitike na podlagi odprtokodne programske opreme Matomo Prepoznava strani, ki si jih je isti uporabnik ogledal znotraj enega obiska (anonimno – ne zbirajo se osebni podatki o uporabniku) Trajni lastni piškotek, 30 minut
_pk_ref# Storitev korporativne spletne analitike na podlagi odprtokodne programske opreme Matomo Uporablja se za shranjevanje podatkov o viru, začetni posrednik za obisk strani Trajni lastni piškotek, 6 mesecev
 • Piškotki tretjih strank

Večina strani prikazuje vsebine nacionalnih spletnih strani.

Za ogled vsebine tretjih strank morate najprej sprejeti njihove posebne pogoje. To vključuje njihove politike glede piškotkov, nad katerimi nimamo nadzora.

Če si teh vsebin ne boste ogledali, se vam piškotki tretjih strank ne bodo namestili na napravo.

Tretji ponudniki na spletiščih Urada za publikacije

Teh storitev tretjih strank Urad za publikacije ne nadzoruje. Ponudniki lahko kadar koli spremenijo pogoje uporabe, namen in uporabo piškotkov ipd.

Osebni podatki

Informacije, ki jih zbiramo s piškotki, se ne uporabljajo za ugotavljanje istovetnosti uporabnika in podatki o brskalnih navadah so v celoti pod našim nadzorom. Ti piškotki se ne uporabljajo za druge namene, razen tistih, ki so tukaj navedeni.

Kako lahko upravljate piškotke

Piškotke lahko upravljate/brišete po lastnih željah – za več informacij glej aboutcookies.org.

Brisanje piškotkov z naprave

Vse piškotke, ki so že nameščeni na vaši napravi, lahko izbrišete tako, da počistite zgodovino brskanja v vašem brskalniku. S tem boste odstranili vse piškotke z vseh spletišč, ki ste jih obiskali.

Zavedati pa se morate, da lahko izgubite tudi nekatere shranjene informacije (npr. shranjene podatke za prijavo ali svoje izbire znotraj spletišč).

Upravljanje piškotkov na določenem spletišču

Za podrobnejši nadzor nad piškotki na določenem spletišču preverite nastavitve zasebnosti in piškotkov v svojem izbranem brskalniku.

Blokiranje piškotkov

Večino sodobnih brskalnikov lahko nastavite tako, da bodo preprečevali namestitev piškotkov na vašo napravo, vendar boste morda morali nekatere nastavitve urediti ročno ob vsakem obisku spletišča. Nekatere storitve in funkcije pa morda sploh ne bodo ustrezno delovale (npr. prijava s profilom).

Države nečlanice EU

Portal N-Lex zagotavlja povezave in opise spletišč držav, ki niso članice EU.