Poljski pravni sistem

Poljski pravni sistem

Natisni stran
Internetowy System Aktóv Prawnych

Opis

Spletna zbirka zakonodaje (Internetowy System Aktów Prawnych – ISAP) je dostopna s spletišča sejma (spodnjega doma poljskega parlamenta). V njej so redno posodobljena besedila pravnih aktov, objavljenih v Uradnem listu zakonov Republike Poljske (Dziennik Ustaw) ali v Uradnem listu (Monitor Polski), skupaj z bibliografskimi oznakami. Podatkovna zbirka ISAP ne vsebuje aktov lokalnih državnih organov niti aktov notranjega prava. Od 1. januarja 2012 sta Uradni list zakonov in Uradni list na voljo tudi v elektronskih različicah.

Zakonodajni akti, v razglašeni in prečiščeni različici, so v zbirki ISAP objavljeni v obliki PDF. Za veljaven pravni vir na Poljskem štejejo samo zakonski akti, objavljeni v Uradnem listu zakonov ali Uradnem listu. Zato se elektronske različice zakonskih aktov, ki jih najdete v podatkovni zbirki, uporabljajo samo informativno. Te publikacije na Poljskem ne štejejo za veljaven pravni vir.

Pravni instrumenti

Viri poljskega prava so razdeljeni na dve kategoriji – splošno zavezujoče pravo in notranje pravo.

 • Splošno zavezujoče pravo zajema:
  • Ustavo z 2. aprila 1997 – najvišji pravni vir Poljske (angleška različica ustave je objavljena na spletišču sejma),
  • ratificirane mednarodne sporazume,
  • zakone (ustawa) – temeljni vir poljske zakonodaje, sprejme jih sejm,
  • uredbe (rozporządzenie) – izvedbeni akti, ki jih sprejmejo pooblaščeni organi (tj. predsednik, predsednik vlade, vlada, ministri, nacionalni svet za radiotelevizijo),
  • predpise lokalnega prava – akti, ki jih sprejme lokalni državni organ v okviru pooblastil iz zakonov. Zavezujoči so le na območju, za katerega je pristojen lokalni državni organ.
 • Notranje pravo – (npr. resolucije vlade (uchwała Rady Ministrów), predsedniški odloki (zarządzenie Prezydenta) ali odloki predsednika vlade (zarządzenie Prezesa Rady Ministrów)): akti notranjega značaja. Zavezujoči so samo za organizacijske enote, podrejene organu, ki je akt izdal.
Države EU

Portal N-Lex omogoča enoten dostop do podatkovnih zbirk nacionalnih zakonodaj po državah EU.

Izberite ustrezno državo spodaj , če želite poiskati določen pravni akt ali izvedeti več o njenem pravnem sistemu.
Države nečlanice EU

Portal N-Lex zagotavlja povezave in opise spletišč držav, ki niso članice EU.