A Lett köztársaság Hivatalos Lapja

A Lett köztársaság Hivatalos Lapja

Oldal nyomtatása

/multisite/n-lex-migration/file/logovestnesislvjpg_ptlogo_vestnesis_lv.jpg

Logo of the Latvian Official Gazette

Ismertető

A www.vestnesis.lv elnevezésű weboldal a "Latvijas Vēstnesis" (a Lett Köztársaság Hivatalos Lapja) elektronikus változata. A www.vestnesis.lv elnevezésű weboldal 1995 óta hozzáférhető az interneten. Mindazonáltal, jelenleg kizárólag a Hivatalos Lap papíralapú változata jogilag kötelező erejű.

A www.vestnesis.lv elenevezésű weboldalt ugyanaz a korlátolt felelősségű társaság üzemelteti, amely kiadja a "Latvijas Vēstnesisis" című Hivatalos Lap papíralapú változatát. A vállalat részvényei a lett Igazságügyi Minisztérium tulajdonában vannak. Az online formában hozzáférhető információk megegyeznek azokkal, amelyeket a Hivatalos Lap papíralapú változatában tesznek közzé.

A felhasználók kényelme érdekében a www.vestnesis.lv elnevezésű weoldalon az alábbi négy kategóriára bontva jelenítik meg az adatokat:

  • Iratok – a Lett Köztársaság hatóságai (a Parlament, a Kormány, a miniszterelnök, a minisztériumok, a kormányzati intézmények, az Alkotmánybíróság, az országos jelentőségű városok önkormányzatai, stb.) által kiadott jogi aktusok (törvények, törvényi felhatalmazáson alapuló kormányrendeletek, a helyi önkormányzatok kötelező erejű rendeletei, az Alkotmánybíróság határozatai, a minisztériumok és egyéb hatóságok információszolgáltatásai, stb.)
  • A Saeima tevékenysége – a Saeima-val (a lett parlament) kapcsolatos információk, nyilatkozatok, napirendek, az ülések átiratai, stb.
  • Tájékoztatás – a hivatalos lapban közzétett, az országban történt legfrissebb fejleményekre vonatkozó információk, és az állami hatóságok sajtóközleményei
  • Közlemények – a hivatalos lapban közzétett cégjegyzékkel kapcsolatos információk, valamint egyéb jogi közlemények (pl.: hagyaték megnyílására vonatkozó közlések, bírósági idézések, a hitelezőknek szóló értesítések, stb.).

A www.vestnesis.lv elnevezésű weboldalon számos keresési lehetőség közül választhatunk – kereshetünk az információ közzétételének időpontja alapján (a naptár szerinti archív keresési lehetőséget használva) vagy a részletes keresést alkalmazva, amely lehetővé teszi, hogy (a dokumentumok címében vagy szövegében előforduló szó/szavak, a kiadó hatóság, a dokumentum típusa és száma, a közzététel időpontja, a hatályba lépés dátuma, stb. alapján) különféle kritériumok vagy azok kombinációja révén keressünk.

A "Latvijas Vēstnesis" című hivatalos lap kiadója üzemelteti a www.likumi.lv elnevezésű jogi portált is. A hivatalos lapban közzétett jogi aktusokat ebben az adatbázisban is rendszeresen megjelenítik A portálon a jogi aktusok illetékmentesen férhetők hozzá, beleértve az alapjogszabályok és az egységes szerkezetbe foglalt változatok szövegét – a hatályos változatokat, a korábbi (történeti) változatokat, valamint a még nem hatályos módosításokat (jövőbeni változatok). Az adatbázis képezi az N-Lex weboldalon található lett jogszabályok forrását.  

Jogi aktusok  

Latvijas Republikas Satversme – A Lett Köztársaság alkotmánya

Likums (Törvény) – a Saeima (a lett parlament) által kiadott, jogilag kötelező normatív aktus

Ministru kabineta noteikumi (Törvényi felhatalmazáson alapuló kormányrendelet) – a lett kormány által, törvényi felhatalmazás alapján kiadott, általános kötelező erejű normatív aktus

Ministru kabineta rīkojums (Kormányrendelet) – a lett kormány által, saját hatáskörén belül kibocsátott jogi aktus

Uniós országok

Az N-Lex segítségével egy helyen lehet hozzáférni az EU-országok nemzeti joganyagát tartalmazó adattárakhoz.

Ha Ön keresni szeretne valamelyik uniós tagország joganyagában, vagy tájékozódni szeretne annak jogrendszeréről, válassza ki a kérdéses országot az alábbi listáról.
Nem uniós országok

Az N-Lex linkekkel és ismertetőkkel szolgál a nem uniós országok webhelyeihez.