Latvian tasavallan virallinen lehti

Latvian tasavallan virallinen lehti

Tulosta tämä sivu

/multisite/n-lex-migration/file/logovestnesislvjpg_hrlogo_vestnesis_lv.jpg

Logo of the Latvian Official Gazette

Kuvaus

Verkkosivusto www.vestnesis.lv on Latvian tasavallan virallisen lehden ”Latvijas Vēstnesis” sähköinen versio. Sivusto on ollut toiminnassa vuodesta 1995. Ainoastaan painettu versio virallisesta lehdestä on oikeudellisesti sitova. 

Verkkosivuston ylläpidosta vastaa sama valtionyhtiö, joka julkaisee ”Latvijas Vēstnesis” -lehden painettua versiota. Yhtiön osakkeet omistaa Latvian oikeusministeriö. Virallisen lehden verkkoversion sisältö on sama kuin painetun version.

Verkkosivuston sisältö on käytön helpottamiseksi jaettu neljään osioon:

  • Asiakirjat – säädökset ja oikeudelliset asiakirjat (lait, valtioneuvoston asetukset, paikallishallintojen sitovat määräykset, perustuslakituomioistuimen päätökset, ministeriöiden ja muiden viranomaisten tietopalvelut jne.), joita antavat Latvian tasavallan viranomaiset (parlamentti, valtioneuvosto, pääministeri, ministeriöt, valtion virastot ja laitokset, perustuslakituomioistuin, paikallishallinnot jne.)
  • Saeima – tietoa Saeiman eli Latvian parlamentin toiminnasta; lausunnot, esityslistat, istuntojen transkriptit jne.
  • Tiedotus – virallisessa lehdessä julkaistut uutiset maan viimeaikaisista tapahtumista ja viranomaisten lehdistötiedotteet
  • Ilmoitukset – virallisessa lehdessä julkaissut tiedot yritysrekisteristä ja muut oikeudelliset ilmoitukset (esim. ilmoitukset perimyksen alkamisesta, kanteista, ilmoitukset velkojille jne.).

www.vestnesis.lv-sivusto sisältää monipuoliset hakutoiminnot – tietoa voidaan hakea esimerkiksi asiakirjan julkaisupäivämäärän, otsikossa tai tekstissä esiintyvien sanojen, asiakirjan antajan, tyypin ja numeron, voimaantulopäivämäärän, tilan sekä näiden yhdistelmien perusteella.

”Latvijas Vēstnesis” -lehden kustantaja ylläpitää myös lainsäädäntöportaalia www.likumi.lv. Virallisessa lehdessä julkaistut säädökset lisätään systemaattisesti tähän tietokantaan. Siellä ovat maksutta saatavilla niin perussäädökset kuin niiden konsolidoidutkin versiot – nykyiset versiot, edelliset (historialliset) versiot sekä versiot muutoksin, jotka eivät ole vielä tulleet voimaan (tulevat versiot). Tämä tietokanta on Latvian lainsäädännön lähde N-Lex-sivustolla.

Oikeudelliset välineet  

Latvijas Republikas Satversme – Latvian tasavallan perustuslaki

Likums (laki) – Saeiman (Latvian parlamentin) antama ja yleisesti sitova normatiivinen säädös

Ministru kabineta noteikumi (valtioneuvoston asetus) – Latvian hallituksen antama, yleisesti sitova ja lakiin perustuva normatiivinen säädös

Ministru kabineta rīkojums (valtioneuvoston määräys) – Latvian hallituksen antama oikeudellinen väline sen toimivaltaan kuuluvilla aloilla

EU-maat

N-Lex on portaali, jonka kautta pääsee EU-maiden kansallisiin säädöstietokantoihin.

Valitse seuraavasta haluamasi EU-maa ja hae sen kansallisia säädöksiä tai tietoa maan oikeusjärjestelmästä.
EU:n ulkopuoliset maat

N-Lex sisältää linkkejä EU:n ulkopuolisten maiden verkkosivustoille.