Súgó

Súgó

Oldal nyomtatása

A kezdőlapon megjelenő főmenüben azok az országok vannak felsorolva, amelyeknek a jogi adatbázisában keresni lehet.

Ha Ön ki szeretné választani az egyik országot, kattintson annak zászlójára. Ekkor a keresési oldalra jut.

A bal oldali menü három választási lehetőséget kínál fel:

 • KERESÉS
  Egy vagy több adatbázisban lehet keresni, attól függően, hogy az adott ország esetében mi áll rendelkezésre (eredeti jogszabályok vagy egységes szerkezetbe foglalt változatuk, hivatalos közlöny, jogi kiadványok stb.).
  Nyelvek – a hivatalosan többnyelvű országok esetében előfordul, hogy a tartalom az ország valamennyi hivatalos nyelvén rendelkezésre áll. Belgium esetében például a hivatalos közlöny franciául, hollandul és németül is elérhető.
 • BŐVEBB INFORMÁCIÓK
  • Tájékoztatás a tagállam adatbázisáról
   Itt a tagállami adatbázis szerkezetéről és az adatbázis tartalmát alkotó jogi dokumentumok típusáról lehet tájékozódni.
  • [A tagállami adatbázis címe – az ország hivatalos nyelvén]
   A cím egyszersmind link, amely a tagállami adatbázishoz vezet.
 • ORSZÁGLISTA 
  Ha Ön erre a menüpontra kattint, megnyílik az összes uniós ország nevét tartalmazó lista. Az országnevekre kattintva a tagállami adatbázisokhoz lehet jutni.

Keresés

A keresőfelület nagyjából ugyanúgy néz ki minden ország esetében, a tagállami adatbázisok felépítésétől függetlenül.

Előfordulhat azonban, hogy egyes keresési mezők nem aktívak (ki vannak szürkítve), mert az alapul szolgáló tagállami adatbázisok keresőfunkciói eltérnek egymástól.

Tanácsok a kereséshez

 1. A súgó és keresőkifejezés-példák megjelenítéséhez vigye a kurzort a keresési mező bal oldalán látható 

  ikonra.

 2. Ha Ön nem ismeri azt a nyelvet, amelyen a keresőkifejezést be kell írnia, vegye igénybe fordítóprogramunkat – kattintson a keresési mező jobb oldalán látható

  /multisite/n-lex-migration/file/atoalfajpg-0_esa_to_alfa.jpg

  ikonra.
  • Gépi fordítás
  • Tezaurusz (európai uniós kifejezések)

A keresés eredménye

 • Nincs (releváns) találat?
  Törölje ki egy vagy több keresési mező tartalmát, majd próbálja meg újból (kevesebb feltétel megadásával bővítheti a keresést).
 • Túl sok a találat? 
  Töltsön ki több mezőt, majd próbálja meg újból (több keresési feltétellel célzottabb keresésre van lehetőség).

A találati lista

A találatokat megjelenítő oldalak tetején a keresési feltételeket összefoglaló rovat látható. A rovat jobb oldalán feltüntetett ikonok révén Önnek lehetősége van arra, hogy:

 • módosítsa az eredetileg megadott keresési feltételeket (szűkítse vagy bővítse a keresést),
 • új keresést indítson más keresési feltételek megadásával.

A találatok megjelenítésében tapasztalható eltérések

Átmeneti ideig, amíg az összekapcsolási technológiák összehangolásának folyamata be nem fejeződik, különbségek tapasztalhatók a megjelenítésben (megjelenítési felület, gépi fordítás lehetősége stb.) az országok között:

 • Belgium, a Cseh Köztársaság, Görögország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Portugália és Szlovákia esetében:
  • a találati lista megjelenítése országonként különböző (lényegében az adott tagállami adatbázis megjelenítési módját és navigációs lehetőségeit látja a felhasználó);
  • néhány információ („előző oldal”, „következő oldal” stb.) csak a tagállami adatbázis nyelvén/nyelvein jelenik meg.
 • Ausztria, Bulgária, Dánia, az Egyesült Királyság (Tagállam 2020. 01. 31-ig), Észtország, Finnország, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország,Lettország, Magyarország, Németország, Olaszország, Románia, Spanyolország, Svédország és Szlovénia esetében:
  • a megjelenítés és a navigáció egységes, az N-Lex-en keresztül történik;
  • csak a dokumentumok címe szerepel a tagállami adatbázis nyelvén;
  • gépi fordítás áll rendelkezésre a találatok lefordításához.

Gépi fordítás

Fordítóprogramunk segítségével a találati lista (címek, hivatkozások, összefoglalók stb.) az EU hivatalos nyelveinek bármelyikére lefordítható. Jelenleg ez a funkció csak a következő országok adatbázisai esetében működik:

Ausztria, Bulgária, Dánia, az Egyesült Királyság (Tagállam 2020. 01. 31-ig), Észtország, Finnország, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország,Lettország, Magyarország, Németország, Olaszország, Románia, Spanyolország, Svédország és Szlovénia.

A fordítóprogram használata

Egy teljes oldalnyi találat lefordítása körülbelül egy percet vesz igénybe (a művelet gyorsasága a megjelenített szöveg mennyiségétől függ).

Ha a találati lista hosszabb egy oldalnál, a fordítási műveletet minden egyes oldalon külön el kell végezni. 

Több adatbázisos keresés

Ezt a funkciót akkor kell használnia, ha egyszerre több ország adatbázisában szeretne keresni.

Erre csak a következő országok esetében van lehetőség: Ausztria, Bulgária, Dánia, az Egyesült Királyság (Tagállam 2020. 01. 31-ig), Észtország, Finnország, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország,Lettország, Magyarország, Németország, Olaszország, Románia, Spanyolország, Svédország és Szlovénia.

2–19 ország adatbázisában lehet egyszerre keresni.

A szöveges keresés, vagyis keresőkifejezés(ek) keresése a címben és a szövegben az egyetlen közös keresési feltétel, azaz az egyetlen olyan keresési feltétel, amelyik mindegyik ország esetében rendelkezésre áll.

Ha egyszerre több adatbázisban szeretne keresést végrehajtani, válassza ki a bal oldali menüből az Önt érdeklő országokat. Írja be a keresőfelület nyelvén a keresőkifejezés(eke)t az erre szolgáló mezőbe.

Amint beír három karaktert, az EuroVoc tezaurusz felkínál Önnek egy vagy több kifejezést. Ha az Ön által megadott kifejezés nem szerepel a tezauruszban, az adott adatbázis nyelvére gépi fordítással lefordított kifejezésekkel fog a rendszer keresni a kiválasztott tagállami jogtárakban.

/multisite/n-lex-migration/file/attentionpng-0_esattention.png

 Felhívjuk figyelmét, hogy Németország esetében nem lehet a „Keresés a címben” és „Keresés a szövegben” keresőmezők egyidejű használatával keresést indítani.

A találatokat a rendszer országonkénti bontásban, ugyanazon az oldalon jeleníti meg. A találati lista elemei gépi fordítással lefordíthatók.

Nem uniós országok

Az N-Lex linkekkel és ismertetőkkel szolgál a nem uniós országok webhelyeihez.