Welcome

Welcome - Restricted access

Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Mielőtt benyújtja pályázatát, csatolnia kell hozzá a Mellékleteket. Ezen az oldalon bemutatjuk, milyen típusú mellékletek fordulnak elő, emellett segítünk azok online űrlaphoz történő csatolásában.

Csak a szóban forgó szervezet típusának megfelelő dokumentumokat kell csatolnia. További információért kérjük, ellenőrizze a nemzeti iroda által meghatározott nemzeti követelményeket és a szervezet típusára vonatkozó szabályokat.


Fontos

A mellékelendő dokumentumok listája pályázati kategóriánként változik. A helyes feltöltés érdekében kérjük, hogy alaposan olvassa el az online űrlapon szereplő utasításokat. A használathoz letölthető sablonok is elérhetőek.  

A jogi nyilatkozat csatolása minden pályázó számára kötelező.

Gyors lépések

Részletes lépések

Steps

Kattintson a "Mellékletek" linkre az oldalsávban.

A szükséges mellékletek hozzáadásához kattintson a Mellékletek linkre az oldalsávban. A Mellékletek aloldal fog megnyílni. A pályázathoz kötelező mellékletként a Jogi nyilatkozatot kell csatolni.

Megjegyzés: A pályázati kategóriáktól függően más dokumentumok is kötelezőek lehetnek. Például a KA105 és KA125 pályázattípusoknál a tevékenységek ütemezéséről szóló dokumentumot is fel kell tölteniük a pályázóknak.

A jogi nyilatkozat csatolása.

A pályázati űrlaphoz kötelezően csatolt mellékletek egyike a megfelelően aláírt Jogi nyilatkozat

 1. Ezt először le kell töltenie a JOGI NYILATKOZAT LETÖLTÉSE gombra kattintva. 

 2. Válassza a Megnyitás vagy a Fájl mentése opciót a felugró ablakban.

3. Nyomtassa ki a jogi nyilatkozatot, írassa alá a szervezet hivatalos képviseletére jogosult személlyel. 
Megjegyzés: A dokumentum olyan nyelven lesz letöltve, amelyet az űrlapjának jobb felső sarkában kiválasztott.

Megjegyzés: Ellenőrizzék, hogy Nemzeti Irodájuk elfogadja-e a digitális aláírást. Amennyiben igen, nyomtatás és aláírás helyett a digitális aláírást is használhatják.

Információ

Lehetséges, hogy az aláírás nem elégséges és szervezetének pecsétjére is szükség lesz. A jogi nyilatkozaton a Pályázó szervezet pecsétje (amennyiben elérhető) mezőt is megtalálható. Amennyiben elérhető a pecsét, a nemzeti szabályoknak megfelelően kell használni azt.

Amint a Jogi nyilatkozatot csatolta, a Mellékletek fület ablakának bal oldalán már zöld pipa fogja jelölni. 

Emellett azonban lehetséges, hogy további dokumentumokat kell csatolnia pályázatához.

Egyéb pályázati dokumentumok csatolása.

Pályázati kategóriától függően más dokumentumok is kötelezőek lehetnek. Például a KA105 – Fiatalok Mobilitása pályázattípusnál a tevékenységek ütemezéséről szóló dokumentumot is fel kell tölteniük a pályázóknak.

Néhány kötelező dokumentumhoz letölthető sablonok is elérhetőek az online űrlap Mellékletek részében.

Amennyiben ilyen sablon elérhető, kötelező azt használni.

Kattintson a(z) XXX Sablon Letöltése gombra, és mentse el a fájlt.

Amint kitöltötte a kért információkat, pályázatához kell csatolnia a fájlt.

Kattintson a FÁJL HOZZÁADÁSA (példánkban PROGRAMTÁBLA HOZZÁADÁSA) gombra. Keresse ki a fájlt, amit csatolni szeretne, és kattintson a Megnyitásra. A fájl a képernyő releváns szekciójában fog megjelenni.Ugyanezt a folyamatot kell követnie például a projektben részt vevő partnerek közötti együttműködési megállapodások (mandates) és egyéb kért adatok csatolásakor is.

Fontos

Amennyiben 60.000 eurót meghaladó támogatási összegre pályázik, és szervezete nem közintézmény vagy nemzetközi szervezet, pénzügyi kapacitásának bizonyításához a Participant Portalra is fel kell töltenie a kért dokumentumokat, ahova szervezetét is regisztrálta. Ezeket a dokumentumokat a Nemzeti Iroda részére elérhetővé kell tennie, amennyiben kiválasztásra kerül projektje, legkésőbb a támogatási szerződés aláírásáig.

Mellékletek eltávolítása.

Amennyiben el kell távolítania egy már feltöltött mellékletet (például, ha rossz fájlt töltött fel, stb.), ezt könnyen megteheti. Kattintson az eltávolítandó fájl mellett található X-re. 

Technikai útmutató a csatoláshoz.

A mellékletek feltöltésére vonatkozóan néhány megkötéssel kell számolnunk, mint például a mellékelt dokumentumok maximális darabszáma, a fájl típusának megkötései, és a feltöltött fájlok teljes mérete. Az iránymutatások a következők:

A fájlok maximális darabszáma: 10

 • Az összes feltöltött fájl maximum mérete: 10 MB; mely azt jelenti, hogy különböző méretű fájlokat is feltölthetünk, amíg a feltöltött dokumentumok maximális mérete nem haladja meg ezt a határt.

Ha a limitet meghaladja a fájlok mérete, az űrlap nem lesz valid, és a pályázatot nem tudja benyújtani.

A megengedett fájltípusok:

 • PDF
 • DOC (2007 előtti word dokumentum)
 • DOCX (2007 utáni word dokumentum)
 • XLS (2007 előtti excel fájl)
 • XLSX (2007 utáni excel fájl)
 • JPG (kép fájl jpeg formátumban)
 • TXT (szöveges dokumentum)
 • ODT (open office szövegszerkesztő dokumentum)
 • ODS (open office táblázatkezelő dokumentum)
 • CDOC, DDOC, BDOC (elektronikus aláírás)

Javaslat:

Ha sok dokumentumot kell a pályázathoz csatolnia, csoportosíthatja, és egyben is szkennelheti őket, hogy beleférjen a 10 elérhető helyre, mely a mellékletek számára van fenntartva. Egy példa lehet erre a forgatókönyvre a részt vevő szervezetek mandátumleveleinek egy PDF fájlba rendezése. Az összes beszkennelt mandátumlevelet lehetséges egy PDF fájlba rendezni, és így az űrlaphoz csatolni.

Hogyan csökkentse a dokumentumok méretét?

Gyakran a dokumentumok nagy mérete képekből tevődik össze. Ezek a képek lehetnek közvetlen fájlformátumok, vagy szerepelhetnek egy Word, PDF fájlban is. Összefoglaltunk pár ötletet arra vonatkozóan, hogy hogyan tudja csökkenteni a fájlok méretét különböző dokumentum típusok esetén. 

Fontos

Mielőtt bármelyik alábbi megoldást kipróbálná, készítsen biztonsági mentést az eredeti dokumentumról.

Miután alkalmazta a megoldást, ellenőrizze az eredmény minőségét és győződjön meg róla, hogy a dokumentum még mindig olvasható különösebb nehézség nélkül is.


Számos ingyenes online eszköz rendelkezésre áll, ha pl. nagyobb PDF fájlokat szeretnénk tömöríteni. Ezek közül az ön számára legmegfelelőbbet használja, például anyanyelven elérhető változatot, illetve több, kevesebb titoktartási garanciával rendelkező programot, és így tovább.

DOC/DOCX képet tartalmazó Word dokumentum

Az MS Word újabb verziói tartalmazzák azt az funkciót, hogy egy kiválasztott képet, vagy akár a dokumentum összes képét tömörítsék. Ennek a funkciónak a helye verziónként változik, így itt külön nem részletezzük az elérhetőségeket. Kérjük, a különböző verziók dokumentációjában, vagy az interneten nézzen utána.

ODF dokumentumok

A 4.0 verziótól kezdve, a Libre Office tartalmazza azt a funkciót, hogy az összes képet tudja tömöríteni a Microsoft Word programhoz hasonlóan.

Szkennelt dokumentumok

Ha rendelkezik az eredeti fájllal, lehetőség van újra szkennelni azt gyengébb minőségben. Segíthet ennek az opciónak az eldöntésében, ha megkérdezzük magunktól:

 • Szükség van-e színre a dokumentumban? A szürkeárnyalatos vagy fekete-fehér változat is elég-e?
 • Szükség van-e jó felbontásra (ppm/ppi)? Általában 300 dpi elég képformátumokhoz, és még kevesebb is elég lehet a szövegekhez.
 • A fájlt tömörített formában érdemes-e menteni?
 • A használt eszköztől függően ezekre a kérdésekre elképzelhető, hogy nehéz válaszolni, és szükség lehet különböző tesztekre, hogy össze lehessen hasonlítani az eredményeket. 
 • Fontos megjegyezni, hogy a *.JPG egy tömörített fájlformátum.
 • A PDF formátumban készült eredmények lehetnek tömörítettek vagy nem tömörítettek (amennyiben nem azok, a fenti megoldásokat alkalmazhatjuk).

Érdemes észben tartani, hogy a dokumentumok méretének csökkentése segíti a gyorsabb benyújtást, mivel ilyenkor kevesebb adatot kell továbbítania az online rendszernek.