FARNET
Fisheries Areas Network

Good Practice Project

Potpora poduzećima za poslovanje s morskim plodovima

Official Title: 
Supporting Seafood Businesses
Country:
ID: 
GPP015-UK19
Kombinacija pojedinačne suradnje s lokalnim poduzećima za poslovanje s morskim plodovima, njihova međusobnog umrežavanja i pružanja potpore u obliku mentoriranja poduzeća pomogla je pri poboljšanju opskrbe lokalnom ribom na tržištu sjevernog Devona te stvaranju nove gospodarske djelatnosti.

Description

FLAG Northern Devon započeo je dubinsko ispitivanje tržišta i lanca opskrbe ribom ulovljenom i iskrcanom na tom području, zahvaljujući čemu je stečeno znanje potrebno za usmjeravanje potpore različitim lokalnim poduzećima za poslovanje s morskim plodovima. Nakon toga angažiran je općinski službenik za morske plodove kako bi se podigla svijest u zajednici o lokalno ulovljenoj ribi i pomoglo novim i postojećim poduzećima putem niz prilagođenih inicijativa.

Inicijative su uključivale: izravno savjetovanje postojećih poduzeća kao što su trgovci ribom; mentoriranje novih poduzeća od strane iskusnijih poduzeća; olakšavanje pristupa profesionalnom poslovnom savjetovanju i prilagođene tečajeve u svrhu rješavanja utvrđenih nedostataka u znanju kao što su opće shvaćanje lokalne ribarstvene industrije, način stavljanja na tržište lokalnih morskih plodova u obliku poduzeća za poslovanje s morskim plodovima, stavljanje novog proizvoda na tržište i način kuhanja i pripremanja lokalne ribe i školjaka.

Pružena je i potpora u obliku umrežavanja kako bi se poboljšale veze između različitih sudionika diljem lanca opskrbe (ribari, trgovci, trgovci na veliko, restorani itd.), a kako bi se mogli izgraditi dugotrajni i korisni poslovni odnosi. Konkretne aktivnosti uključivale su posjete dobavljača, organizaciju bilateralnih sastanaka, događaje povezane s tom industrijom te razvoj popisa s kontaktima s trgovinama i dobavljačima.

Results: 

Projektom je postignuta veća vidljivost lokalnog sektora morskih plodova (uključujući redovnu kolumnu o ribolovu u lokalnim novinama), bolje veze između lokalnih poduzeća i niz novih i poboljšanih poduzeća, uključujući:

Osim pokretanja triju novih poduzeća, stvorena su i dva posla na nepuno radno vrijeme (što je istovjetno jednom radnom mjestu na puno radno vrijeme) i dva sezonska posla, a održana su dva posla na puno radno vrijeme. Također je osnovana Seafood Academy iz sjevernog Devona, koja sada organizira praktične tečajeve za lokalna poduzećima o pripremi, kuhanju i stavljanju na tržište ribe.

  • tri tvrtke koje započinju poslovanje: Seadog Foods (dobitnik nagrade British Street Food za 2016.); Sunfish Cuisine, koji nudi gurmanske košare i riblje roštilje te poduzeće za posluživanje i dostavu ribe, Glorious Oyster;
  • poboljšana djelovanja malih trgovaca ribom (uključujući nove znakove i oglašavanje, promociju priče o ribi od mora do stola na jelovnicima i brendirane atraktivne torbe za potrebe prodaje u turizmu).
Transferability: 

Većina FLAG-ova mogla bi razmotriti pružanje potpore sličnim aktivnostima, osobito kada većina vrijednosti ribe iskrcane na lokalnoj razini napusti područje zbog slabosti u lokalnom lancu vrijednosti (na primjer, nedostatak prodavatelja ili prerade ribe na lokalnoj razini).  

Lessons & contribution to CLLD objectives: 

 

  • Lekcije: većina FLAG-ova mogla bi razmotriti pružanje potpore sličnim aktivnostima, osobito kada većina vrijednosti ribe iskrcane na lokalnoj razini napusti područje zbog slabosti u lokalnom lancu vrijednosti (na primjer, nedostatak prodavatelja ili prerade ribe na lokalnoj razini).  
  • Doprinos cilju CLLD-a: dodavanje vrijednosti diljem lanca opskrbe u ribarstvu, stvaranje radnih mjesta.

Funding

Total project cost €102 055
FLAG grant €102 055
  • EU contribution (EMFF): €57 100
  • Public contribution (national): €44 955
Beneficiary contribution €38 080

Project information

Timeframe of implementation From Sep 2012 to Sep 2015
Sea Basins
Type of area
Theme

Beneficiary

North Devon FLAG

Visuals

Contact details

Organisation Contacts

North Devon FLAG
Ms. Hattie Booth
+44 7828 424139
United Kingdom
Publication date: 
03/03/2017
PDF Version