FARNET
Fisheries Areas Network

Good Practice Project

Susținerea dezvoltării afacerilor din Valea Barycz

Country:
Region: 
Prin intermediul unei serii de activități interconectate și metode inovatoare de management al calității, FLAG construiește capacitatea afacerilor locale, inclusiv a crescătorilor de pește, restaurantelor, furnizorilor de educație și de servicii recreaționale și le încurajează să coopereze.

Description

Valea Barycz, situată la granița regiunilor Silezia de Jos și Wielkopolska, este una dintre cele mai mari zone de acvacultură internă din Europa, cu peste 800 de ani de tradiție în piscicultură (în principal crap). Este și o zonă bogată în resurse naturale, inclusiv singura zonă din Polonia din cadrul rețelei Living Lakes. Timp de peste 10 ani, Parteneriatul Valea Barycz a adoptat o abordare sistematică față de dezvoltarea zonei, combinând trei tipuri de activități:

- o activitate de promovare la scară largă, anual, „Zilele crapului”, de-a lungul a 11 weekenduri din toamnă, cu un program variat de evenimente culinare, educaționale și recreaționale, care include în jur de 50 de organizații partenere și atrage mii de vizitatori;

- un sistem de certificare a produselor locale (marca „Recomandat de Valea Barycz”) care ajută afacerile să își îmbunătățească produsele și serviciile și le combină într-o ofertă atrăgătoare cu identitate regională puternică;

- un program educațional pentru sensibilizarea privind dezvoltarea sustenabilă și problemele climatice, care vizează copii și adulți, dezvoltat în colaborare cu școlile și centrele de formare profesională și care include vizite de studiu la afacerile locale.

Objectives: 

În cadrul tuturor acestor activități, unul dintre obiectivele cheie este promovarea și susținerea afacerilor locale: Zilele crapului construiesc o colaborare de durată între diferite sectoare de piscicultură și folosesc metode originale pentru a menține loialitatea clienților și pentru a monitoriza satisfacția (sondaj online cu „premii”, de exemplu, produse locale, pentru fiecare răspuns). Marca locală ajută afacerile să mențină calitatea, să acceseze piețe și surse de finanțare noi, încurajează promovarea colectivă și încrucișată și oferă oportunități pentru educație comună. Programul de educație sustenabilă oferă afacerilor acces la surse de finanțare inovatoare, susținând școlile prin granturi ce pot fi utilizate pentru sesiuni educaționale cu afacerile locale, contribuind la sensibilizarea consumatorilor și furnizând venit suplimentar.

Results: 

Proiectul a ajutat afacerile locale să dezvolte o ofertă integrată de aproximativ 60 de produse și servicii sub marca bine stabilită și recunoscută „Recomandat de Valea Barycz”; au fost dezvoltate lanțuri valorice scurte pentru pește și alte produse locale, iar sezonul de vânzări de pește a fost prelungit semnificativ. Zilele crapului din 2018 au inclus popularele „cine cu pește” în 14 restaurante; în total, 2190 de bilete contra cost au fost emise pentru accesarea diferitelor activități și aproximativ 2000 de bilete gratuite au fost distribuite pentru activitățile gratuite. Chestionarul de evaluare online a fost completat de către 30% dintre clienți, ceea ce va ajuta la crearea obiectivelor pentru activitățile viitoare. Baza de date a clienților a crescut la 1300 de înregistrări (dintre care 58% sunt femei), 57% au participat la Zilele crapului anterioare. Peste 13.500 de studenți din 56 de școli au participat la activități educaționale. A fost creat un magazin online pentru a vinde materiale de predare cu privire la educația regională și de mediu (hărți, jocuri, ghiduri etc.).

Transferability: 

Toate aceste activități pot fi relevante pentru alte zone în care afacerile mici oferă produse sau servicii bazate pe o tradiție locală de pescuit sau de piscicultură. Este important să le aplicăm într-un mod cuprinzător, combinând promovarea, monitorizarea online, construirea capacității și încurajarea cooperării între întreprinderi. Programul educațional poate fi de asemenea replicat (adaptând conținutul) folosind metodele și instrumentele dezvoltate de Valea Barycz.

Lessons & contribution to CLLD objectives: 

Lecții: Implementarea unui eveniment complex precum Zilele crapului nu este ușoară și necesită bunăvoință și efort din partea diferiților parteneri, sponsori, media etc. Aceasta a creat o cerere mare de produse din pește, iar pescarii au trebuit să învețe să asigure furnizarea de pește tot anul, ceea ce a durat câțiva ani de lucru cu sectorul. Cheia succesului mărcii locale a fost mai degrabă promovarea întregii oferte decât a produselor sau serviciilor individuale. Crearea procesului de obținere a certificărilor bazat complet pe tehnologie informatică a economisit timp și resurse.

Funding

Total project cost €153 800
FLAG grant €94 900
  • EU contribution (EMFF): €80 665
  • Public contribution (national): €14 235

Project information

Timeframe of implementation From Jan 2008
Sea Basins
Type of area
Theme

Contact details

FLAG Contacts

Ms. Inga Demianiuk-Ozga
+48 71 38 30 432
Poland
Publication date: 
18/12/2019
PDF Version