FARNET
Fisheries Areas Network

Good Practice Project

Reef Water Coral Farm

Country:
Region: 
Galicijski FLAG pružio je potporu uspostavi prvog komercijalnog uzgajališta koralja na kojem se godišnje uzgaja otprilike 5000 koralja te koje je privlačno mjesto za školske izlete djece iz cijelog područja.

Description

Vanessa Rodríguez sakupljala je koralje otkad je bila dijete, ali poteškoće u pronalaženju određenih vrsta na tržištu potaknule su je da pokrene vlastito poslovanje za uzgoj koralja. Uz pomoć lokalnog FLAG-a svoj je san 2013. pretvorila u stvarnost i pokrenula poduzeće Reef Water Coral Farm.To je jedino takvo uzgajalište u Europi i temelji se na sve većoj potražnji za proizvodima od koralja koja dolazi s američkog i europskog tržišta.

Objekti poduzeća Reef Water Coral Farm nalaze se u Magazosu u sjevernoj Galiciji, u vrtu Vanessine stare kuće izgrađene u kolonijalnom stilu. FLAG-ova potpora njoj i njezinom suprugu omogućila je izgradnju staklenika u koji su postavili staklene akvarije i sustave za filtriranje kako bi se osigurala kvaliteta vode. Par se posvetio uzgoju različitih vrsta koralja (Anthozoa, Phylum Cnidaria i Scleractinia – poznati i kao kameni koralji ili stvaratelji grebena). Koralji se hrane noću i potrebna im je stalna briga, stoga im smještaj uzgajališta u blizini doma olakšava vođenje brige o koraljima.

Koralji se stavljaju na tržište u sklopu dviju različitih proizvodnih linija, Corals, za pojedince i stručnjake te Seadreams, ekskluzivno dizajnirani akvariji. Vanessa i njezin suprug već istražuju nove putove za budućnost i, u suradnji s Fakultetom kemije Sveučilišta u A Coruña, uspostavili su istraživačku platformu, Reef Water Medical, za istraživanje novih uporaba koralja, na primjer u kozmetici i farmaceutskim proizvodima.

Results: 

Poduzeće Reef Water Coral Farm već je razvilo kapacitet za uzgoj otprilike 5000 koralja godišnje koji se izvoze ili prodaju pojedincima ili specijaliziranim trgovinama po cijeni između pet i 130 eura po komadu. Većina se prodaje putem interneta. Poduzeće je brzo napredovalo, što je Vanessi omogućilo da napusti prethodno radno mjesto i da puno radno vrijeme radi na uzgoju koralja zajedno sa suprugom te da pokrene drugu proizvodnu liniju, akvarije Seadreams. Područje FLAG-a sada se može pohvaliti pionirskim poduzećem koje svoja vrata otvara i lokalnim školama, podižući među djecom svijest o važnosti koraljnih grebena.

Transferability: 

Prenosivost: Uzgoj koralja može se prenijeti na različite vrste područja jer nije važna lokacija projekta, već odgovarajuća infrastruktura. Međutim, važno je provesti sveobuhvatno prethodno ispitivanje kako bi se ocijenile tržišna potražnja za takvim proizvodom te posebne regulative koje mogu utjecati na djelatnost.

Lessons & contribution to CLLD objectives: 
  • Lekcije: Ova vrsta projekta uključuje velike početne izdatke i znatnu količinu vremena za postavljanje objekata te za dostizanje zrelosti koralja za stavljanje na tržište. Nadalje, klijenti ove vrste poslovanja vrlo su specifični. U ovom su slučaju prethodno znanje i kontakti promotora projekta u tom sektoru pomogli u ubrzanju rasta poduzeća. Na kraju, ne smijemo podcijeniti stupanj posvećenosti potreban u uzgoju koralja, uključujući dugo radno vrijeme pa čak i brigu tijekom noći.
  • Doprinos cilju CLLD-a: diversifikacija ribarstvenih područja

Funding

Total project cost €60 694,05
FLAG grant €60 694,05
  • EU contribution (EMFF): €45 520,53
  • Public contribution (national): €7 586,76
  • Public contribution (regional): €7 586,76
Beneficiary contribution €45 653,69

Project information

Timeframe of implementation From Aug 2013 to Oct 2014
Sea Basins
Type of area
Theme

Beneficiary

Reef water

Visuals

Contact details

FLAG Contacts

Ms. María Del Mar López-Leitón Ramos
+34 982 56 33 55
Spain
Publication date: 
18/09/2018
PDF Version