FARNET
Fisheries Areas Network

Good Practice Project

MPA-ji: pod nadzorom ribara

Country:
Region: 
Uz potporu FLAG-a lokalni ribari pomažu u ojačavanju zaštitnih mjera i sprečavaju krivolova u najstarijem morskom rezervatu u regiji, Cabo de Palos. Njegova je poboljšana zaštita potakla povećanje endemskih vrsta.

Description

Murcia je regija iznimne morske bioraznolikosti, koja uživa u visokoj razini zaštite, uključujući dva zaštićena morska područja (MPA-ja). Ribarstvo i turizam važne su aktivnosti u tom području, a obje uvelike ovise o kvaliteti morskoga ekosustava i bioraznolikosti. No velik udio ilegalnog ribarenja odvija se tijekom ljetnih mjeseci kada zbog turizma u restoranima raste potražnja za lokalnom ribom i morskim plodovima, zbog čega se određene vrijedne vrste kao što su kirnje, jastog i crni bakalar nalaze pod velikim pritiskom.

Morskim rezervatom Cabo de Palos već neko vrijeme patrolira poduzeće koje je potpisalo ugovor s regionalnom administracijom. No krivolov se neometano nastavio jer su se ilegalni ribari jednostavno prilagođavali rasporedu uobičajenih patrola. Tada je 2018. FLAG odlučio financirati novu inicijativu ribarske organizacije Cofradía iz Cartagene.

Zahvaljujući financiranju FLAG-a lokalna cofradía mogla je platiti lokalnom ribaru da prestane ribariti tri mjeseca tijekom ljeta i da umjesto toga upotrijebi brod za povećanje nadzornih aktivnosti u rezervatu tijekom ovih ključnih mjeseci. Nakon otkrivanja ilegalne aktivnosti, ribar signalizira tim osobama da ne mogu loviti ribu i poziva obalnu stražu regije da se krivolovci službeno sankcioniraju. To je dovelo do osiguravanja uspješnijeg progona ilegalnog ribarenja i istovremenog odvraćanja mogućih krivolovaca u tom području.

Results: 

Suradnja između regionalne administracije i lokalnih ribara uvelike je pridonijela provedbi zaštitnih mjera. Profesionalni ribari znaju kojim je brodovima dopušteno ribarenje, kada i kako – a kojima ne. Zahvaljujući ovom projektu ribari su dobili veću mogućnost zaštite svojih resursa i preuzeli su upravljanje ribarstvom. Vidjeli su da se to isplati zbog poboljšanja stanja ribljeg fonda, zbog čega je poboljšano prihvaćanje i poštivanje ribarskih pravila u samom sektoru. Štoviše pritisak na ribarenje smanjio se tijekom ljetnih mjeseci jer radi jedan ribarski brod manje koji je usmjeren na nadzorne aktivnosti.

Transferability: 

Ovaj projekt nudi primjer upravljanja na više razina i može se prenositi na druga područja gdje je potrebna bolja zaštita morskoga okoliša. Iako je zaštita okoliša obično u javnoj nadležnosti, lokalno znanje i kontakti ribara mogu nadodati vrijedan poticaj ojačavanju zaštite morskih vrsta.

Lessons & contribution to CLLD objectives: 

Lekcije: Projekt FLAG replicirao je pilotni projekt iz 2017. koji se financirao putem Svjetskog fonda za prirodu (WWF). To im je omogućilo da iskoriste lekcije koje je naučio privatni fond za izvršavanje javnog ulaganja. Uspostavljanje rotacije plovila omogućilo je ribarima da dijele odgovornost tako da su uključeni u projektne aktivnosti. No da bi ova vrsta suradnje između javne administracije i ribara bila učinkovita, ključni su komunikacija i zajedničko povjerenje. Ova sezonska inicijativa također se može poduzeti kao pilotni projekt za povećanu podršku cijele godine.

Doprinos cilju lokalnog razvoja pod vodstvom zajednice (CLLD): (e) jačanje uloge ribarstvenih zajednica u lokalnom razvoju i upravljanju lokalnim ribarstvenim resursima te pomorskim aktivnostima.

Funding

Total project cost €40 940
FLAG grant €40 940
  • EU contribution (EMFF): €34 799
  • Public contribution (regional): €6 141

Project information

Timeframe of implementation From Jul 2018 to Sep 2020
Sea Basins
Type of area
Theme

Beneficiary

Cofradía de Cartagena

Contact details

FLAG Contacts

Ms. Inmaculada Torres
+34 696 35 93 76
Spain
Publication date: 
12/02/2021
PDF Version