FARNET
Fisheries Areas Network

Good Practice Project

Diversificarea uneltelor de pescuit

Official Title: 
Püünistetöökoja ehitus
Country:
Region: 
ID: 
GPP002-EE04
Prin sprijinul financiar al Axei 4, un pescar de pe insula estoniană Hiiumaa și-a diversificat activitățile din afara sezonului de pescuit pentru a produce unelte de pescuit și plase multifuncționale. Pe lângă crearea unui loc de muncă cu normă parțială pentru acest pescar, au mai fost create patru locuri de muncă cu normă întreagă pentru femei la nivel local.

Description

Din cauză că-i era tot mai greu să trăiască doar din pescuit, Imre Kivi, un pescar de pe mica insulă Hiiumaa, a hotărât să-și diversifice activitățile și să pună bazele unei noi afaceri inovatoare bazate pe producerea de unelte de pescuit. Într-o perioadă marcată de probleme de sănătate acum câțiva ani, Imre a lucrat pentru o companie producătoare de unelte de pescuit, unde a avut posibilitatea să-și urmeze pasiunea de o viață, proiectarea și producerea de unelte de pescuit. Deși s-a întors mai târziu la activitatea lui principală de pescuit artizanal, a visat întotdeauna să continue cealaltă activitate. Cu ajutorul Axei 4, a putut să-și îndeplinească visul și să-și demareze propria afacere cu unelte de pescuit, creând astfel locuri de muncă la nivel local de care pot beneficia în special femeile cu experiență în producerea de unelte de pescuit profesionale și pentru activități recreative.

Axa 4 a cofinanțat renovarea și echiparea unei magazii vechi pentru a crea un obiectiv modern, alimentat cu energie din surse regenerabile. De asemenea, a acoperit achiziția de echipament informatic, de cântare electronice și a unui vehicul pentru livrări.

Pe lângă o gamă largă de plase pentru îngrădituri, setci, traule, plase-pungă, coșuri pentru pescuit, echipamente și steaguri de semnalizare pentru acvacultură, compania produce și alte tipuri de plase, precum plase de cățărat pentru locurile de joacă, plase pentru porțile de fotbal și corzi de tractare. Toate produsele sunt personalizate și respectă cele mai stricte standarde tehnice specifice uneltelor de pescuit.

Results: 

Investiția din Axa 4 a condus la dezvoltarea unei noi activități anuale cu produse vândute pe piața națională și în Finlanda, care reprezintă aproximativ 20% din producția totală. Au fost create patru locuri de muncă pentru localnice de pe insulă și un loc de muncă cu normă parțială pentru dl Kivi.

Cu o cifră de afaceri de €183 512 în 2014, StoneFish a comercializat peste 525 de unelte de pescuit cu un profit de peste €15 000. Succesul de până acum al afacerii l-a încurajat pe dl Kivi să analizeze posibilitatea exploatării unor piețe noi, inclusiv vânzări online în Finlanda. Aceasta l-a determinat chiar să ia lecții de finlandeză.

Transferability: 

Acest proiect este un exemplu pentru modul în care un pescar poate dezvolta cu succes o afacere inovatoare folosindu-și competențele pentru a explora o nouă activitate legată de pescuit. Acest tip de proiect poate fi interesant pentru pescarii aflați în căutarea unui venit alternativ în afara sezonului de pescuit.

Lessons & contribution to CLLD objectives: 
  • Lecții: StoneFish este o mică afacere de succes care ilustrează cum o idee ingenioasă și sprijinul Axei 4 au permis unui pescar nu doar să-și diversifice activitatea, dar și să-și crească veniturile şi să creeze locuri de muncă la nivel local. De asemenea, demonstrează cât de importanţi sunt factori precum pasiunea şi experienţa unui antreprenor pentru dezvoltarea unor noi afaceri.
  • Contribuția la obiectivul DLRC: susţinerea diversificării în interiorul sau în afara sectorului pescăresc, învățarea pe tot parcursul vieții și crearea de locuri de muncă în domeniile pescăresc și al acvaculturii.

Funding

Total project cost €126 785
FLAG grant €89 006
  • EU contribution (EMFF): €66 754
  • Public contribution (national): €22 252
Beneficiary contribution €37 779
  • Lead partner: €37 779

Project information

Timeframe of implementation From Oct 2011 to Nov 2013
Sea Basins
Type of area
Theme

Beneficiary

FIE Imre Kivi

Contact details

FLAG Contacts

Ms. Tuuli Tammla
+372 5694 1855
Estonia
Publication date: 
14/09/2015
PDF Version