FARNET
Fisheries Areas Network

Good Practice Project

En fiskefestival til fremme af lokale ferskvandsarter

Country:
Region: 
Et projekt til synliggørelse af fiskeriarven, styrkelse af lokale traditioner og fremme af forbruget af glemte ferskvandsfiskearter

Description

Forbrugernes præference for saltvandsfisk kan sætte visse bestande under alt for stort pres og få folk til at glemme, at ferskvandsarterne i de lokale søer ofte findes i mere rigelige mængder og kan smage lige så godt. To litauiske FLAG'er har slået sig sammen om at afholde traditionelle fiskefestivaler i forskellige egne af landet – en sommerfestival i Šilutė og en vinterfestival i Ignalina – med det formål at få forskellige interessenter fra fiskerisektoren til at udveksle viden med hinanden og med lokalsamfundene om deres fiskeriteknikker og kulinariske traditioner. Disse arrangementer har tiltrukket fiskere og familier i alle aldre.

 

Vinterfiskefestivalen bød på demonstration af typiske fiskemetoder for årstiden, herunder isfiskeri, der anvendes i forskellige søer i Litauen, foruden afholdelse af konkurrencer og koncerter. Der blev tilberedt retter med ferskvandsfisk efter traditionelle opskrifter, som børn kunne smage gratis.  Til "fiskesuppekokkemesterskabet" kappedes 57 hold om at tilberede klassiske retter. Alle deltagere fik lov at smage fiskesuppen.

Results: 

De to festivaler tiltrak over 400 deltagere og bidrog således til at højne bevidstheden om lokale fiskearter og områdets kulturarv.

Ved den første festival afholdt 30 repræsentanter for LAG'en et to timer langt kursus i den kulinariske arv fra Ignalina-regionen og uddelte over 100 gratis portioner suppe lavet efter en ældgammel lokal opskrift på fiskesuppe lavet på ferskvandsfisk fra de indre ferskvandmråder.

Ved den anden festival promoverede FLAG'erne traditionerne inden for vinterfiskeri og demonstrerede den ældgamle "bobo"-rotationsmetode. De arrangerede også undervisning for børn og familier, hvor de lærte om lokale ferskvandsfisk og traditionelle måder at tilberede dem på. Der blev tilberedt ca. 50 l fiskesuppe og over 10 kg fiskeretter.

Transferability: 

Denne type arrangement kan tilpasses til fremme af lokale fiskearter og fiskeriarvens traditioner i de fleste områder, hvor der kun bruges mindre mængder lokale fisk, og der stadig findes traditionelt fiskeri.

Lessons & contribution to CLLD objectives: 

Erfaringer: Selv om de to medvirkende FLAG'er var fra Litauen, kan afstanden være en udfordring for ethvert samarbejdsprojekt. Opbygning af tætte og samarbejdsbaserede relationer er afgørende for at overvinde denne forhindring.

Bidrag til målet om lokaludvikling styret af lokalsamfundet: Fremme af det sociale velbefindende og kulturarven i områder med fiskeri og akvakultur.

Funding

Total project cost €11 729
FLAG grant €11 729
  • EU contribution (EMFF): €9 969,65
  • Public contribution (national): €1 759,35

Project information

Timeframe of implementation From Jul 2018 to Jun 2019
Sea Basins
Type of area
Theme

Beneficiary

Asociacija “Ignalinos rajono vietos veiklos grupė”

Contact details

FLAG Contacts

Ms. Ligita Smagurauskienė
+370 620 81580
Lithuania

Organisation Contacts

Asociacija “Ignalinos rajono vietos veiklos grupė”
Ms. Ligita Smagurauskienė
+370 620 81580
Lithuania
Publication date: 
20/12/2019
PDF Version