FARNET
Fisheries Areas Network

Good Practice Project

Pescarii și municipalitatea își unesc forțele pentru crearea unei piețe de pește locale

Official Title: 
Îmbunătăţirea condiţiilor de depozitare, microbursă de peşte şi produse de acvacultură
Country:
Region: 
ID: 
#016-RO12-EN
Pescarii și municipalitatea locală au colaborat pentru a îmbunătăți condițiile de comercializare a peștelui proaspăt în județul Olt cu o piață de pește locală pentru 170 de pescari.

Description

Micul oraș Corabia are o lungă tradiție pescărească și a fost întotdeauna cunoscut pentru patrimoniul său maritim. De altfel, regăsim numele orașului în denumirea dată unei ambarcațiuni, Corabia.

Situat pe malul Dunării, în sudul județului Olt, orașul are peste 170 de pescari artizanali. Deși sectorul pescăresc al orașului a adus în mod tradițional un profit rezonabil, majoritatea pescarilor nu-și pot comercializa capturile la nivel local, din cauza lipsei unei piețe de pește. Confruntați cu provocările circuitelor lungi de comercializare şi cu dificultățile de a accesa alte piețe pescărești din regiune, calitatea vieții pescarilor a înregistrat un declin în ultimii ani.

Cu ajutorul FLAG-ului, asociația pescărească Olt a solicitat sprijinul municipalității locale pentru planificarea unei piețe de pește locale pentru a-și comercializa capturile. Rezultatul a fost construcția rapidă a unei piețe la standarde europene, care le permite pescarilor să-și vândă capturile în mod direct. În prezent, aici se comercializează zilnic peste 1.200 kg de pește, din specii precum somnul, știuca sau șalăul. Piața locală mai deservește și drept zonă de manipulare și de licitație, inclusiv pentru satele din vecinătate.

Results: 

Bursa și piața locală de pește au îmbunătățit în mod semnificativ condițiile de vânzare a produselor din pește proaspăt, pește procesat și produse de acvacultură în orașul Corabia și au zilnic peste 1.000 de clienți. De asemenea, bursa locală mai oferă 12 noi locuri de muncă, 3 dintre care sunt pentru pescari sau membri ai familiilor acestora. Proiectul a mai condus și la o altă investiție din partea unei companii din Spania care, în parteneriat cu asociația pescărească locală, a deschis în apropiere o unitate de procesare a peștelui. Unitatea prepară produse pentru piața locală, în special pentru restaurantele din Corabia și supermarketurile din zonă.

Transferability: 

Piețele de pește locale pot reprezenta o soluție pentru mulți pescari în zonele în care aceștia nu pot accesa alte piețe și doresc să scurteze circuitele de distribuție. Acest proiect ilustrează modul în care buna colaborare dintre sectorul pescăresc și organismele publice poate veniîn beneficiul unei comunități locale. În acest caz, locația și echipamentul sunt furnizate de municipalitate, dar pot fi identificate și alte forme de colaborare în funcție de nevoile locale.

Lessons & contribution to CLLD objectives: 
  • Lecții: FLAG-ul poate acționa ca un catalizator pentru consolidarea relațiilor dintre pescarii locali și diferite sectoare. Totuși, procesul necesită timp și persoane dedicate pentru a câștiga încrederea între partenerii unui astfel de proiect. Implicarea și sprijinul FLAG-ului au fost vitale în acest caz, pentru a se asigura o bună comunicare între părțile implicate și pentru a crea sinergiile necesare realizării proiectului. De asemenea, FLAG-ul a ajutat și la procesul administrativ, care poate fi complicat.
  • Contribuția la obiectivul DLRC: adăugarea de valoare circuitului de distribuție din domeniul pescuitului, crearea de locuri de muncă

Funding

Total project cost €594 320
FLAG grant €594 320
  • EU contribution (EMFF): €360 467
  • Public contribution (national): €120 156
  • Public contribution (local): €113 697

Project information

Timeframe of implementation From Sep 2014 to Dec 2015
Sea Basins
Type of area
Theme

FLAG

Contact details

FLAG Contacts

Mr. Mirela Ghidurea
+40 349 882 192
Romania
Publication date: 
04/07/2017
PDF Version