FARNET
Fisheries Areas Network

Good Practice Project

Festivalurile pescărești consolidează relațiile dintre pescari și comunitate

Country:
Region: 
O serie de festivaluri creează o legătură între pescarii și producătorii din domeniul acvaculturii și public, popularizând tradițiile pescărești și sporind gradul de conștientizare privind habitatul marin.
map of the nine Festival del Mare along Emilia-Romagna coast at Adriatic Sea

Description

Pescarii și fermierii din acvacultură din nord-vestul Italiei nu au profitat de activitățile culturale care au reprezentat atracții pentru turiști si pentru comunitatea locală. Neparticiparea la aceste evenimente a reprezentat pentru pescari o oportunitate ratată de a interacționa cu publicul – persoane care pot deveni viitori clienți. Acest lucru a însemnat și că publicul nu a fost îndeajuns de bine informat cu privire la tradițiile pescărești și la speciile locale de pești. 

Cei de la Emilia-Romagna FLAG au decis să reutilizeze modelul unor evenimente de succes pentru a consolida relațiile pescarilor și fermierilor din acvacultură cu publicul. Aceștia au organizat nouă festivaluri pescărești de-a lungul a 120 km de coastă, de la Goro până la Cattolica. Toate festivalurile pescărești au același branding și o temă generală, facilitând astfel interacțiunile cu presa și obținerea contractelor publicitare. Cu toate acestea, au fost create site-uri separate pentru fiecare festival în parte.

FLAG a susținut implicarea pescarilor locali și a operatorilor turistici și a lucrat îndeaproape cu organizatori profesioniști de evenimente. Organizatorii au fost încurajați să identifice și să includă elemente tradiționale locale din domeniul pescăriei și al acvaculturii, precum activități conexe și teme științifice. Acestea au fost prezente în cadrul festivalurilor sub forme interactive și captivante, inclusiv vizite cu ghizi, conferințe și prezentări video.

Pescarii au putut interacționa cu oamenii prezenți la festival prin ateliere culinare în cadrul cărora publicul a putut învăța lucruri noi despre gastronomia regiunii, caracterul sezonier al fructelor de mare și modurile de utilizare al unor specii de pești locali mai puțin cunoscute. Festivalurile pentru educarea publicului au transformat imaginea pescarilor locali în una de promotori ai tradițiilor marine naturale, sociale și culturale. 

video

Objectives: 

Promoting social well-being and cultural heritage in fisheries and aquaculture areas, including fisheries, aquaculture and maritime cultural heritage

Results: 

Cele nouă festivaluri au atras mai mult de 100.000 de participanți și au inclus 280 de pescari și fermieri din acvacultură. Proiectul a cuprins un total de 55 de zile calendaristice pline de evenimente, 36 de ateliere, 44 de vizite cu ghizi, 25 de spectacole culinare și o mulțime de materiale promoționale (vederi, hărți, broșuri pentru produse pescărești și de acvacultură locale). Reach-ul pe rețelele sociale a depășit un milion.  

Transferability: 

Municipalitățile din cele nouă zone în care au avut loc festivalurile sunt interesate să coordoneze activitatea continuă pentru a transforma festivalurile în evenimente regionale anuale care să implice pescari și operatori turistici. Există posibilitatea de a reproduce conceptul la un nivel interregional, național sau transnațional, conservând în același timp caracteristicile locale ale speciilor de pești, ale gastronomiei și ale tradițiilor culturale. 

Lessons & contribution to CLLD objectives: 
  • Lecții: Prin contactul direct cu persoanele interesate, pescarii și fermierii din acvacultură au căpătat încredere și sunt dispuși să investească în creșterea valorii și în îmbunătățirea calității produselor (ex.: etichetare și certificări). În plus, aceștia văd posibilitatea consolidării colaborării din cadrul sectorului, dar și a celei cu industria turismului. Consumatorii și turiștii au aflat lucruri noi despre speciile mai puțin comerciale care au făcut cândva parte din gastronomia locală, despre patrimoniul maritim, caracterul sezonier al fructelor de mare și mediul maritim. Adunarea evenimentelor într-un calendar comun și folosirea unui singur brand pentru a atrage atenția presei au simplificat promovarea și au crescut interesul pentru patrimoniul cultural maritim al regiunii. 
  • Contribuția la obiectivul CLLD: Promovarea bunăstării sociale și a patrimoniului cultural în zonele de pescuit și acvacultură, inclusiv în pescării și locuri cu valoare culturală.

Funding

Total project cost €270 000
FLAG grant €270 000
  • EU contribution (EMFF): €135 000
  • 135 000

Project information

Timeframe of implementation From May 2018 to Nov 2018
Sea Basins
Type of area
Theme

Contact details

FLAG Contacts

Ms. Angela Nazzaruolo
+39 0533 57693
Italy
Publication date: 
18/03/2019
PDF Version