FARNET
Fisheries Areas Network

Good Practice Project

Ferma de pește se transformă într-un centru turistic de recreere

Country:
Region: 
O fermă de pește din Polonia a fost extinsă și transformată într-un centru turistic de recreere de succes, adăugând o valoare și o sursă de venit suplimentar.

Description

Diversificarea activității oferă o soluție pentru sectoarele de piscicultură și acvacultură ce se află în căutarea unor surse suplimentare de venit. Cazul fermei de pește Oak Manor Inn este un prim exemplu de transformare a unei afaceri de mare succes, în cadrul căruia o fermă de pește a fost transformată într-un centru turistic prosper într-o perioadă de timp relativ scurtă.

Oak Manor este una dintre cele mai mari ferme de pește din municipiul Narol, cu o suprafață acvatică de 2,5 km2. Este bine cunoscută în zona FLAG Roztocze pentru dinamismul și spiritul său tradițional. Proprietarul fermei, Miroslaw Zaborniak, care are o experiență vastă în domeniul pescuitului, era de mult la curent cu dificultățile industriei fermelor de pește. Realizând potențialul de dezvoltare pentru turism în zonă, datorat, în mare, îmbunătățirilor infrastructurii drumurilor și a accesibilității în regiune, Miroslav a decis să dezvolte o strategie de afaceri nouă.

Objectives: 

Strategia întreprinderii este de a diversifica sursele proprii de venit care obișnuiau să fie generate, în principal, de vânzarea de pește. În 2012, Miroslav a unit și extins trei iazuri mici pentru a forma 20 de hectare de lac, cu o insulă pe care este situată taverna Lucky Carp (Crapul Norocos). De asemenea, a fost deschis Oak Manor Inn, un loc în care gurmanzii se pot delecta savurând numeroasele feluri de crap și somn. Complexul turistic este un loc extraordinar pentru întâlniri de afaceri și congrese. Următoarea etapă a dezvoltării strategiei fermei este stabilirea Centrului Regional Podkarpackie de Educație în Acvacultură și Pescuit care va fi o extindere a clădirii hotelului existent și a restaurantului.

Results: 

Implementarea consecventă a unei viziuni și a unei strategii de dezvoltare a afacerii au condus la o reorientare rapidă și de succes a fermei de pește într-un complex turistic ce oferă servicii cum ar fi: pescuit, recreere, organizare conferințe, hotel și restaurant, creând cinci locuri de muncă noi și susținând păstrarea locurilor de muncă mai vechi. De asemenea, a crescut profitabilitatea și concurența fermei de pește și a afacerii turistice derivate. Complexul turistic nou creat contribuie la dezvoltarea economică a zonei ca întreg.

Transferability: 

Acest proiect poate servi drept exemplu pentru alte zone cu producție de acvacultură internă și cu potențial pentru dezvoltarea turismului. Poate aduce un plus de profitabilitate fermelor de pește și susține dezvoltarea sectorului turistic.

Lessons & contribution to CLLD objectives: 

Lecții: Identificarea trendurilor de piață și a potențialului turistic al regiunii au fost elementele cheie pentru succes. Buna sincronizare a proiectului (la scurt timp după lansarea FLAG) a contribuit și ea la succesul acestuia.

Contribuția la obiectivul CLLD:. Susținerea diversificării activității în interiorul sau în afara pescăriilor comerciale, formării continue și creării de locuri de muncă în zonele de piscicultură și acvacultură.

Funding

Total project cost €245 000
FLAG grant €106 500
  • EU contribution (EMFF): €90 375
  • Public contribution (national): €16 125
Beneficiary contribution €138 500

Project information

Timeframe of implementation From Jan 2012
Sea Basins
Type of area
Theme

Beneficiary

Karczma “Dębowy Dwór”

Contact details

FLAG Contacts

Ms. Eliza Obirek
+48 16 611 00 01
Poland
Publication date: 
19/12/2019
PDF Version