FARNET
Fisheries Areas Network

Good Practice Project

Nașterea brandului „Concha de la Costa”

Country:
Region: 
Málaga FLAG a promovat o inițiativă pentru a lansa brandul unei anume specii locale de scoici („Callista chione” sau „concha fina”), valorificând aceste specii locale și garantând astfel un standard înalt al calității.

Description

Málaga FLAG acționează într-o zonă în care micile pescării de coastă (SSCF) și reprezintă un total de 80% din flota zonei. Datorită contribuției importante pe care o are pescuitul când vine vorba de economia locală, FLAG a decis să susțină promovarea produselor locale și să valorifice speciile gestionate de micile pescării de coastă (SSCF).

Aceasta a fost situația și în ceea ce privește scoica Concha fina un produs tradițional pentru coasta din Malaga, însă neapreciat la adevărata sa valoare de către consumatori. Pentru a schimba această situație, Málaga FLAG a conceput și a lansat brandul „Concha de la Costa”. Brandul asigură standarde de calitate care garantează faptul că scoica „concha fina”, comercializată sub numele de „Concha de la Costa”, este un produs local proaspăt, pescuit în mod tradițional.

Personalul FLAG a demarat proiectul printr-un studiu de piață, urmat de un plan de marketing și de stabilirea unui set de reguli pentru pescarii care doreau să se alăture proiectului. Aceste cerințe specificau: dimensiunea minimă a produsului (6 – 7 cm), timpul maxim de la pescuire la prima vânzare (nu mai mult de 11 ore) și cantitatea zilnică maximă care poate fi pescuită (150 kg). De asemenea, pescarii trebuie să se conformeze regulilor stipulate în manualul dedicat utilizării brandului și altor detalii tehnice despre metodele de pescuit.
Halele locale de licitații sunt de asemenea implicate în brand și verifică dacă scoicile „concha fina” au fost pescuite respectând criteriile stabilite în setul comun de norme. Dacă totul este în regulă, produsul este ambalat și primește în final eticheta „Concha de la Costa”.

Results: 

Proiectul a amplificat vizibilitatea numelui scoicilor Callista chione, iar acum „Concha de la Costa” este un brand cunoscut atât de pescari, cât și de localnici. Această acțiune de promovare a sporit cererea pentru produs și a cauzat mărirea cu 25% a prețurilor, lucru de care au beneficiat atât pescarii, cât și vânzătorii locali. În plus, a avut loc o regenerare a faunei marine locale, deoarece scoicile „Concha de la Costa” sunt pescuite utilizând bărci de mici dimensiuni cu anumite echipamente specifice care reduc la minimum cantitatea capturată și ulterior aruncată în mare. Pe deasupra, scoicile sub dimensiunea legală sunt eliberate înapoi în apă.

Transferability: 

Astfel de proiecte pot fi promovate în zonele FLAG unde există o abundență de specii locale care fac parte din captura tradițională a locului, dar care sunt insuficient valorificate. Un brand specific, însoțit de niște reguli generale pentru pescuit și comercializare, conferă exclusivitate și valorifică potențialul neexploatat. Cu toate acestea, în cazurile în care FLAG nu are capacitatea de a dezvolta și gestiona un brand pe cont propriu, este posibil ca un alt inițiator de proiect să fie mai potrivit (organizație de acvacultură, producători...).

Lessons & contribution to CLLD objectives: 
  • Lecții: Crearea acestui brand implică respectarea unei serii de cerințe legale, precum și trimiterea unei cereri pentru a înregistra brandul la oficiul pentru patente și mărci înregistrate. Campania de promovare a avut de asemenea un rol important în succesul acestui proiect, deoarece informarea consumatorului reprezintă un pas fundamental în construirea imaginii brandului.
  • Contribuția la obiectivul DLRC: Valorificarea, promovarea patrimoniului cultural.

Funding

Total project cost €70 000
FLAG grant €70 000
  • EU contribution (EMFF): €52 500
  • Public contribution (regional): €17 500

Project information

Timeframe of implementation From Jun 2011 to Mar 2013
Sea Basins
Type of area
Theme

Contact details

FLAG Contacts

Mr. David Camacho Garcia
+34 952 50 97 27
Spain
Publication date: 
22/06/2018
PDF Version