FARNET
Fisheries Areas Network

Good Practice Project

Stvaranje oznake „Concha de la Costa”

Country:
Region: 
FLAG iz Málage potaknuo je inicijativu za brendiranje specifične lokalne školjke („Callista chione” ili „concha fina”), dajući vrijednost ovoj lokalnoj vrsti i jamčeći standard visoke kvalitete.

Description

FLAG iz Málage djeluje na području na kojem malo priobalno ribarstvo čini otprilike 80 % flote tog područja. Zahvaljujući važnom doprinosu ove vrste ribarstva za lokalno gospodarstvo, FLAG je odlučio pružiti potporu promicanju lokalnih proizvoda i dodati vrijednost lokalnim vrstama malog priobalnog ribarstva.

To je bio slučaj i za školjku Concha fina, tipičan proizvod malaške obale koji, pak, potrošači slabo cijene. Kako bi se to popravilo, FLAG iz Málage razvio je i pokrenuo brend „Concha de la Costa”. Tim brendom omogućuju se standardi kvalitete kojima se potrošačima jamči da je „concha fina”, koja se stavlja na tržište pod nazivom „Concha de la Costa”, svjež, lokalni proizvod, ulovljen zanatskom metodom.

FLAG-ovo osoblje započelo je projekt ispitivanjem tržišta, nakon čega su slijedili marketinški plan i razvoj zajedničkog skupa pravila za ribare koji se žele pridružiti projektu. Ti zahtjevi uključuju: minimalni veličinu proizvoda (6-7 cm), maksimalno vrijeme od ulova do prve prodaje (najviše 11 sati) i maksimalan dnevni ulov po brodu (150 kg). Ribari se ujedno moraju pridržavati namjenskog priručnika u kojem su utvrđena pravila o uporabi brenda te druge tehničke pojedinosti u pogledu načina ulova.
Lokalne veletržnice ribe također su uključene u brend i provjeravaju je li školjka „concha fina” ulovljena na način da su se poštovali kriteriji utvrđeni zajedničkim skupom pravila. U slučaju potvrdnog odgovora, proizvod se pakira i konačno dobiva oznaku „Concha de la Costa”.

Results: 

Projektom je povećana prepoznatljivost školjke Callista chione te je „Concha de la Costa” danas priznati brend među ribarima i lokalnim stanovništvom. Ta je promocija dovela do veće potražnje za tim proizvodom i do povećanja cijene do 25 %, od čega koristi imaju i ribari i lokalna prodajna mjesta. Nadalje, došlo je do obnove uključenih ribolovnih područja jer se „Concha de la Costa” lovi malim brodicama uz pomoć selektivne opreme za ribarstvo kojom se odbačeni ulov svodi na najmanju moguću mjeru i nedovoljno velike školjke vraćaju u more.

Transferability: 

Projekti poput ovog mogu se promovirati u područjima FLAG-a u kojima postoji obilje lokalne vrste koja je dio tradicionalnog ulova, ali je nedovoljno cijenjena. Poseban brend sa zajedničkim pravilima za ribolov i prodaju daje mu isključivost i pruža dodanu vrijednost koja nije prije postojala. Međutim, u slučajevima kada FLAG nema kapacitet za razvoj brenda i upravljanje njime, neki drugi promotor projekta može biti primjereniji (organizacija za ribarstvo, organizacije proizvođača...).

Lessons & contribution to CLLD objectives: 
  • Lekcije: Stvaranje brenda uključuje usklađivanje s nizom pravnih zahtjeva, kao i podnošenje prijave za registraciju brenda u uredu za patente i marke. Za uspjeh projekta bila je važna i odgovarajuća kampanja širenja informacija jer je ključna za dopiranje do potrošača kako bi se povećala prepoznatljivost brenda.
  • Doprinos cilju CLLD-a: dodavanje vrijednosti, promicanje kulturne baštine.

Funding

Total project cost €70 000
FLAG grant €70 000
  • EU contribution (EMFF): €52 500
  • Public contribution (regional): €17 500

Project information

Timeframe of implementation From Jun 2011 to Mar 2013
Sea Basins
Type of area
Theme

Contact details

FLAG Contacts

Mr. David Camacho Garcia
+34 952 50 97 27
Spain
Publication date: 
22/06/2018
PDF Version