FARNET
Fisheries Areas Network

Good Practice Project

Suradnja za podršku poduzećima za morski turizam koje vode ribarske obitelji

Country:
Region: 
Projekt suradnje „Mar das Illas” obuhvaća tri FLAG-a u provinciji Pontevedra koji međusobno surađuju da podupiru lokalne ribare i obitelji u njihovim poduzetničkim nastojanjima koji se koncentriraju na morski i ribolovni turizam.

Description

Nacionalni park Atlantski otoci (PNMTIAG), jedini nacionalni park u Galiciji, jedna je od glavnih turističkih atrakcija na području Pontevedre i ključan je za lokalno gospodarstvo. Tijekom vremena razvilo se nekoliko zanatskih ribolovnih aktivnosti i aktivnosti skupljanja školjkaša. Iako su te aktivnosti još održive, kako ekološki standardi postaju sve važniji, diverzifikacija u druge sektore sada je prioritet za održavanje lokalnoga gospodarstva. To je iznimna obveza za održavanje morske i ribolovne kulture u tom području. Ribari i njihove obitelji često se nalaze na čelu zaštite okoliša regije i ambasadori su njezinih prirodnih, kulturnih i gastronomskih vrijednosti.

Kao potpora ovim ribarima u njihovim nastojanjima, tri FLAG-a na tom području, na čelu s FLAG-om Pontevedra, sastali su se da pokrenu inicijativu „Mar das Illas” . Projekt pomaže novim start-up poduzećima tako da potiče zaradu ribara dok istovremeno osigurava kontinuitet tradicionalnih ribolovnih praksi i diverzifikacije u ribolovni turizam. Mar das Illas također je pokušao povećati vidljivost i lokalnu svijest o prirodnom okolišu i njegovu očuvanju.

FLAG-ovi su pokrenuli Mar das Illas da promiču poduzetničke aktivnosti među lokalnim ribarima, nudeći ribarima početnu obuku o morsko-obalnom nasljeđu. Nakon uspjeha projekta, sektor ribarstva htio je nastaviti. U tu svrhu pokrenute su još dvije inicijative za ispunjavanje potreba ribara. One su uključivale nove aktivnosti s ciljem podrške poduzetništvu u ribolovnom i morskom turizmu. Neke su od aktivnosti bili programi za obuku koji su se koncentrirali na održivost, komunikaciju i podizanje svijesti, usluge poučavanja za nova poduzeća i razvoj serije vodiča dobre prakse i protokola.

Results: 
 •  
 • Četiri aktivnosti osposobljavanja za razvitak morskog turizma te održivog ribolova i turizma unutar prostora PNMTIAG-a s ukupno 229 osposobljenih ljudi – 41 % od njih su žene, a svi dolaze iz ribolovnog sektora ili su članovi obitelji.
 • Dva „Otvorena dana” za promicanje ribolovnog turizma i turističkih aktivnosti.
 • Dva su vodiča razvila i sastavila:
  • Uvodni vodič za morski turizam na području Nacionalnoga parka Atlantski otoci.
  • Poduzetnički vodič u morskom i ribolovnom turizmu.
  • Priručnik dobre prakse u ribolovnom sektoru (koncentrira se na područje PNMTIAG).
  • Kodeks dobre prakse u ribolovnom i morskom turizmu (koncentrira se na područje PNMTIAG).
 • Sastavljeno je pet protokola za pokretanje turističkih poduzeća u vezi s:
  • korisničkom podrškom (na španjolskom i engleskom)
  • brigom za osobe s invaliditetom
  • poduzetništvom
  • društvenim i zdravstvenim protokolima koji se trebaju uskladiti sa sigurnosnim mjerama utvrđenim protiv bolesti COVID-19
 • Prijedlog regulacije za aktivnosti ribolovnog i morskog turizma: razvio se umrežavanjem FLAG-ova, provincijskog saveza cehova Pontevedre, regionalne vlade i upravljačkoga tijela PNMTIAG-a. Prijedlog je sastavljen analizom različitih modela regulacije koje su provele druge regije i njihovom prilagodbom lokalnim područjima i njihovim ribolovnim praksama.
 • Pružena obuka za 20 poslovnih inicijativa.
 • Šest poslovnih pilotnih projekata na putu i trenutačno rade.
Transferability: 

Diverzifikacija ribolova u novim sektorima u središtu je brojnih strategija lokalnoga razvoja diljem Europe. Morski i ribolovni turizam unosne su aktivnosti koje mogu osigurati održivi razvoj obalnoga područja. Štoviše, takva dugotrajna suradnja FLAG-ova posebno je korisna i relativno jednostavna između teritorija s puno sličnosti (stanovništvo, jezik, gospodarske prilike, zajednički izazovi). Kada se identificiraju te „susjedne skupine” i zajednički izazovi, pronalazak i provođenje mogućih rješenja učinkovitiji je i postaje lakši uz iskustvo.

Lessons & contribution to CLLD objectives: 

Lekcije: Uspjeh se ovoga projekta u osnovi temelji na njegovoj dinamici i fleksibilnoj prirodi, koje su omogućile da se prilagodi novim potrebama identificiranima implementacijom i novim izazovima (COVID-19). Uključivanje ribolovnog sektora bilo je ključno za to da projekt postane uspješan i da ima trajan utjecaj na tri uključena područja FLAG-a. Mad da Illas je uspio jer je pokrenut od početnog manjeg projekta, koji se temeljio na prethodnom znanju FLAG-ova, a zatim je postupno povećavao vlastite ciljeve komplementarnim inicijativama.

Suradnja je učinkovit način rada koji omogućuje da FLAG-ovi razviju aktivnosti predviđene u svakoj od svojih strategija lokalnog razvoja uz niži trošak. To im omogućava da izvršavaju aktivnosti s kojima se pojedinačno nisu mogli nositi ni financijski ni administrativno. U slučaju Galicije FLAG-ovi imaju dobru podršku regionalnih vlasti koje FLAG-ovima objavljuju redovite pozive za suradnju.

Doprinos cilju lokalnog razvoja pod vodstvom zajednice (CLLD): (b) podrška diverzifikaciji unutar ili izvan komercijalnih ribolova, cjeloživotnom učenju i stvaranju poslova u ribolovnim i akvakulturnim područjima.

Funding

Total project cost €100 269
FLAG grant €100 269
 • EU contribution (EMFF): €85 229
 • Public contribution (regional): €15 040

Project information

Timeframe of implementation From Aug 2017 to Dec 2020
Sea Basins
Type of area
Theme

Beneficiary

Grupo de Acción Local del Sector Pesquero Ría de Pontevedra
GALP Ría de Arousa
Grupo de Acción Local del Sector Pesquero 'Ría de Vigo-A Guarda'

Contact details

FLAG Contacts

Ms. Laura Nieto Zas
+34 886 21 30 15
Spain

Organisation Contacts

Grupo de Acción Local del Sector Pesquero Ría de Pontevedra
Ms. Laura Nieto Zas
+34 886 21 30 15
Spain
Publication date: 
09/12/2020
PDF Version