FARNET
Fisheries Areas Network

Good Practice Project

Bisset’s Fish Van

Country:
Region: 
Pește din zonă livrat proaspăt la ușa clientului, pescarul îmbunătățind astfel afacerea familială prin vânzări directe din furgoneta finanțată de FLAG.

Description

Pescarul local James Bisset și soția sa, Cheryl, căutau modalități de a adăuga valoare activității lor curente de pescuit comercial și de a-l include în afacerea familiei pe fiul lor, un pescar experimentat, reîntors de curând acasă, de la operarea unuia dintre remorcherele utilizate la construirea noului pod rutier Queensferry Crossing.

Noua lor companie a inclus o furgonetă pentru comerțul ambulant de pește și un punct de vânzare fix - un chioșc amplasat în portul Dunbar. Chioșcul de pește autofinanțat vinde fructe de mare și pește cu carne albă de proveniență locală, pe tot parcursul verii, atât localnicilor, cât și turiștilor și are sprijinul deplin al Dunbar Harbor Trust, care este dornic să promoveze portul drept un centru comunitar, pentru a atrage localnici și turiști. Familia Bisset a abordat Forth FLAG pentru a o ajuta să echipeze și să achiziționeze o furgonetă mai nouă și mai sigură, cu care să poată vinde fructe de mare de calitate premium pe o piață identificată ca fiind în căutare de produse de proveniență și trasabilitate sustenabile. Scopul a fost acela de a diversifica afacerea și de a adăuga fluxuri de venituri sigure, oferind un loc de muncă suplimentar, astfel încât fiul lor să poată rămâne în afacerea familiei.

Noua furgonetă pentru comerț ambulant are un traseu stabilit, vânzând din ușă în ușă în zona locală, precum și livrând comenzile făcute în prealabil. Comenzile pot fi făcute în avans prin telefon sau prin intermediul paginii de Facebook, care afișează produsele proaspete ale zilei. În plus față de captura proprie, James vinde crabi și homari proveniți de la bărcile pescarilor locali și pești cu carne albă proveniți de pe piața de pește din Edinburgh, adăugând varietate și siguranță ofertei. Cheryl a introdus produse cum ar fi cocteiluri de creveți făcute în casă, amestecuri de pește pentru plăcinte și fluturași cu rețete, pentru a completa serviciile oferite.

Results: 

Furgoneta a fost achiziționată și echipată în vara anului 2017 și se prevăd creșteri substanțiale ale cifrei de afaceri și ale profitului obținut din activitate. A fost deja creat un loc de muncă cu normă întreagă pentru conducerea furgonetei, livrarea peștelui și crearea bazei de clienți prin furnizarea de servicii de înaltă calitate. În plus, a fost creat un alt doilea loc de muncă, cu normă parțială, pentru o persoană care să se deplaseze la piața de pește din Edinburgh, în fiecare dimineață, pentru a ridica peștele cu carne albă vândut pe furgonetă. Acest lucru îi va permite lui James Bisset să își continue activitatea pescuit comercial.

Transferability: 

Acest exemplu este ușor de transferat, însă trebuie să se acorde atenție respectării normelor locale de igienă, de manipulare a alimentelor și de etichetare. Un personal cu bune competențe în vânzare și în clientelă este esențial pentru găsirea și păstrarea clienților de pe traseu.

Lessons & contribution to CLLD objectives: 
  • Lecții: Proiectul a necesitat mai mult timp decât s-a preconizat inițial și ar trebui avut grijă ca solicitanții similari să aibă timp suficient pentru a se dedica unor asemenea proiecte. Furgoneta achiziționată a fost la mâna a doua și acest lucru a făcut ca strângerea de cotații de preț să fie problematică, deoarece piața second-hand evoluează rapid. În ceea ce privește legătura cu consumatorul, vânzarea peștelui de către pescar s-a dovedit a fi deosebit de populară, dar, în același timp, s-a constatat și necesitatea educării clienților cu privire la faptul că disponibilitatea produselor depinde de sezon și de condițiile meteorologice.
  • Contribuția la obiectivul DLRC: adăugarea de valoare de-a lungul lanțului de aprovizionare din sectorul pescuitului

Funding

Total project cost €14 134,53
FLAG grant €7 082,26
  • EU contribution (EMFF): €5 311,7
  • Public contribution (national): €1 770,56
Beneficiary contribution €7 082,27

Project information

Timeframe of implementation From Jun 2017 to Aug 2017
Sea Basins
Type of area
Theme

Contact details

Publication date: 
11/01/2018
PDF Version