FARNET
Fisheries Areas Network

Good Practice Project

Bisset’s Fish Van

Country:
Region: 
Lokalna riba dostavlja se svježa od vrata do vrata zahvaljujući ribaru koji potiče obiteljsko poslovanje putem izravnih prodaja iz kombija koji financira FLAG.

Description

Lokalni ribar James Bisset i njegova supruga Cheryl tražili su načine dodavanja vrijednosti svojem postojećem poduzeću za prodaju ribe i uključivanja svojeg sina u obiteljsko poduzeće; iskusan ribar nedavno se vratio kući nakon upravljanja jednim od teglenica tijekom izgradnje cestovnog mosta Queensferry Crossing.

Njihov novi poduhvat uključivao je mobilni kombi za prodaju ribe i kiosk smješten u luci Dunbar.  U kiosku koji se samostalno financira tijekom ljeta prodaju se lokalni morski plodovi lokalnom stanovništvu i turistima, a u potpunosti ga podržava organizacija Dunbar Harbour Trust, koja želi prikazati luku kao zajednicu koja privlači lokalno stanovništvo i turiste. Obitelj Bisset obratila se FLAG-u Forth radi potpore za opremanje i kupnju novog, pouzdanijeg kombija, uz pomoć kojeg bi mogli prodavati prvoklasne morske plodove na tržištu koje dokazano traži održivo podrijetlo i sljedivost. Cilj je bio diversificirati poslovanje i dodati pouzdane dohodovne tokove, uz omogućivanje dodatnog zapošljavanja kako bi njihov sin mogao ostati u obiteljskom poduzeću.

Novi kombi ima već uspostavljenu rutu, odnosno prodaju od vrata do vrata na lokalnom području te dostavu unaprijed naručenih proizvoda. Proizvode je moguće unaprijed naručiti telefonom ili putem stranice na Facebooku na kojoj su izloženi svježi dnevni proizvodi. Osim vlastitog ulova, James prodaje rakove i jastoge s lokalnih brodova i bijelu ribu s riblje tržnice iz Edinburgha, zahvaljujući čemu povećava raznolikost i pouzdanost opskrbe. Cheryl je uvela proizvode kao što su domaći kokteli od škampa, mješavine ribljih pita i recepti koji nadopunjuju uslugu.

Results: 

Kombi je kupljen i isproban tijekom ljeta 2017.,a zabilježeni su znatni očekivani porasti u prometu i zaradi poduzeća.  Već je otvoreno jedno radno mjesto na puno radno vrijeme vožnjom kombija dostavom ribe i nadogradnjom baze klijenata pružanjem usluge visoke kvalitete. Nadalje, otvoreno je još jedno radno mjesto na nepuno radno vrijeme za osobu koja putuje s riblje tržnice iz Edinburgha svakog jutra kako bi dostavila bijelu ribu koja se prodaje u kombiju.  To će Jamseu Bissetu omogućiti nastavak prodaje ribe.

Transferability: 

Taj primjer jednostavno je prenijeti, međutim, potrebno je poštovati lokalne propise u pogledu čistoće, rukovanja hranom i označivanja. Osoblje s dobrim prodajnim vještinama i vještinama ophođenja s kupcima ključni su za uključivanje i zadržavanje klijenata na ruti.

Lessons & contribution to CLLD objectives: 
  • Lekcije: Projekt je trajao dulje od očekivanoga, stoga je potrebno obratiti pozornost da slični podnositelji zahtjeva imaju dovoljno vremena za posvećivanje takvim projektima.  Kombi koji je kupljen bio je rabljen, što je otežalo prikupljanje ponuda jer se tržište rabljenim vozilima brzo mijenja.U pogledu povezivanja s klijentom, ribar koji prodaje ribu dokazano je osobito popularan, a postalo je očito i da postoji potreba za obrazovanjem kupaca da će dostupnost ovisiti o sezoni i vremenskim uvjetima.
  • Doprinos cilju CLLD-a: dodavanje vrijednosti diljem opskrbnog lanca proizvoda ribarstva

Funding

Total project cost €14 134,53
FLAG grant €7 082,26
  • EU contribution (EMFF): €5 311,7
  • Public contribution (national): €1 770,56
Beneficiary contribution €7 082,27

Project information

Timeframe of implementation From Jun 2017 to Aug 2017
Sea Basins
Type of area
Theme

Contact details

Publication date: 
11/01/2018
PDF Version