FARNET
Fisheries Areas Network

Good Practice Project

Bisset’s Fish Van

Country:
Region: 
Τοπικά ψάρια παραδίδονται φρέσκα στο κατώφλι των πελατών, καθώς ο αλιέας ενισχύει την οικογενειακή επιχείρηση μέσω απευθείας πωλήσεων από ένα φορτηγάκι το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τη FLAG.

Description

Ο τοπικός αλιέας James Bisset και η σύζυγός του Cheryl αναζητούσαν τρόπους να προσθέσουν αξία στην υφιστάμενη εμπορική αλιευτική επιχείρησή τους και να συμπεριλάβουν στην οικογενειακή επιχείρηση τον γιο τους, έναν έμπειρο αλιέα που επέστρεψε πρόσφατα στο σπίτι, καθώς εργαζόταν ως χειριστής ενός από τα ρυμουλκά κατά την κατασκευή της νέας οδογέφυρας Queensferry Crossing.

Το νέο εγχείρημά τους περιελάμβανε ένα μετακινούμενο φορτηγάκι και ένα σταθερό περίπτερο πώλησης ψαριών στο λιμάνι του Ντάνμπαρ. Το αυτοχρηματοδοτούμενο περίπτερο ψαριών πωλεί τοπικά θαλασσινά και λευκά ψάρια ολόκληρο το καλοκαίρι σε ντόπιους και τουρίστες και έχει την πλήρη στήριξη του φορέα Dunbar Harbour Trust, που επιδιώκει να προβάλλει το λιμάνι ως έναν κόμβο της κοινότητας για την προσέλκυση ντόπιων και τουριστών. Η οικογένεια Bisset απευθύνθηκε στη FLAG του Φορθ, ζητώντας στήριξη για να εξοπλίσει και να αγοράσει ένα καινούριο, πιο αξιόπιστο φορτηγάκι, με το οποίο θα μπορούσε να πωλεί κορυφαίας ποιότητας θαλασσινά σε μια αγορά με διαπιστωμένη ζήτηση για προϊόντα βιώσιμης προέλευσης και ιχνηλασιμότητας. Ο στόχος ήταν η διαφοροποίηση της επιχείρησης και η προσθήκη σταθερών ροών εισοδήματος, παρέχοντας επιπρόσθετη απασχόληση, ώστε ο γιος τους να μπορεί να παραμείνει στην οικογενειακή επιχείρηση.

Το νέο μετακινούμενο φορτηγάκι πραγματοποιεί ένα καθιερωμένο δρομολόγιο, πωλώντας προϊόντα από πόρτα σε πόρτα στην τοπική περιοχή και παραδίδοντας παραγγελίες. Παραγγελίες μπορούν να γίνουν μέσω τηλεφώνου ή μέσω της σελίδας στο FaceBook, στην οποία εμφανίζονται τα φρέσκα προϊόντα της ημέρας. Εκτός από τα δικά του αλιεύματα, ο James πωλεί καβούρια και αστακούς από τοπικά αλιευτικά σκάφη και λευκά ψάρια από την ιχθυαγορά του Εδιμβούργου, επεκτείνοντας την ποικιλία και την αξιοπιστία της προσφοράς του. Η Cheryl έχει επίσης εισαγάγει προϊόντα όπως σπιτικά κοκτέιλ γαρίδας, μείγματα για ψαρόπιτα και συνταγές ως συμπληρωματική υπηρεσία.

Results: 

Το φορτηγάκι αγοράστηκε και εξοπλίστηκε το καλοκαίρι του 2017 και αναμένεται σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών και του κέρδους της επιχείρησης. Έχει ήδη δημιουργηθεί μια θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης για την οδήγησή του, την παράδοση των ψαριών και τη δημιουργία της πελατειακής βάσης μέσω της παροχής υπηρεσιών υψηλής ποιότητας. Επιπλέον, δημιουργήθηκε και μια θέση εργασίας μερικής απασχόλησης για ένα άτομο που μεταβαίνει κάθε πρωί στην ιχθυαγορά του Εδιμβούργου, προκειμένου να παραλάβει τα λευκά ψάρια που πωλούνται με το φορτηγάκι. Αυτό θα επιτρέψει στον James Bisset να συνεχίσει την εμπορική αλιευτική του επιχείρηση.

Transferability: 

Αυτό το παράδειγμα μπορεί να μεταφερθεί εύκολα, αλλά απαιτείται προσοχή, προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους τοπικούς κανονισμούς υγιεινής, διαχείρισης και επισήμανσης των τροφίμων. Κύριος παράγοντας για την απόκτηση και τη διατήρηση των πελατών στην πορεία είναι η ύπαρξη προσωπικού με τις απαραίτητες δεξιότητες στον τομέα των πωλήσεων και της επικοινωνίας με τους πελάτες.

Lessons & contribution to CLLD objectives: 
  • Διδάγματα: Το έργο ήταν πιο χρονοβόρο από ό, τι είχε εκτιμηθεί αρχικά και απαιτείται προσοχή, ώστε να διασφαλιστεί ότι άλλοι αιτούντες παρόμοιων έργων έχουν επαρκή χρόνο να αφιερώσουν σε τέτοια έργα. Το φορτηγάκι που αγοράστηκε ήταν μεταχειρισμένο και ως εκ τούτου η συγκέντρωση διαφορετικών προσφορών δημιούργησε αρκετά προβλήματα, καθώς η αγορά των μεταχειρισμένων  κινείται γρήγορα.

Σε ό,τι αφορά τη σύνδεση με τον καταναλωτή, η πώληση των ψαριών από τον ίδιο τον αλιέα αποδείχτηκε ιδιαίτερα δημοφιλής, ενώ κατέστη επίσης εμφανές ότι είναι απαραίτητο να ενημερώνονται οι πελάτες ότι η διαθεσιμότητα εξαρτάται από την εποχή και τις καιρικές συνθήκες.

  • Συνεισφορά στον στόχο της CLLD (ΤΑΠΤΚ): προσθήκη αξίας στην αλιευτική αλυσίδα εφοδιασμού

Funding

Total project cost €14 134,53
FLAG grant €7 082,26
  • EU contribution (EMFF): €5 311,7
  • Public contribution (national): €1 770,56
Beneficiary contribution €7 082,27

Project information

Timeframe of implementation From Jun 2017 to Aug 2017
Sea Basins
Type of area
Theme

Contact details

Publication date: 
11/01/2018
PDF Version