FARNET
Fisheries Areas Network

Good Practice Project

Pasaje de toamnă 2020: promovarea pescăriilor în orașul vechi Nessebar

Country:
Region: 
Municipalitatea Nessebar a organizat prima ediție a festivalului „Pasaje de toamnă” în 2020. În timpul acestui festival, comunitatea locală și turiștii s-au bucurat de o gamă largă de activități pentru promovarea produselor pescărești din Marea Neagră, a pescuitului ca profesie și a conservării patrimoniului maritim.

Description

Nessebar este unul dintre cele mai vechi orașe din Europa și se află pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Din punct de vedere istoric, pescuitul reprezintă una dintre cele mai tradiționale activități economice. Aceasta a fost motivația organizării primei ediții a festivalului. Aceasta a avut loc în octombrie, o lună în afara sezonului de vârf, dar o perioadă în care Nessebar primește încă un număr mare de turiști internaționali.

Proiectul a inclus achiziționarea de echipamente specializate pentru festival, cum ar fi o scenă și un ecran LED. O campanie publicitară și în presă pe scară largă a promovat evenimentul ca o oportunitate de a gusta specialități din pește și a oferit participanților la festivalul posibilitatea de a afla despre activitățile de pescuit din zonă. Festivalul, desfășurat pe parcursul a trei zile, a inclus demonstrații ale pescarilor pentru a promova profesia, sesiuni de degustare bazate pe produse locale, un concurs în care pescarii au încercat să facă cea mai bună supă de pește folosind rețete tradiționale la bordul navelor de pescuit locale și expoziții artizanale cu tema principală a mării și a pescuitului.

FLAG-ul Nessebar-Messemvria a participat, de asemenea, la festival, cu un stand expozițional unde vizitatorii au avut șansa să deguste produse din pește locale și să obțină informații despre ce face FLAG-ul, despre rezultatele și oportunitățile proiectului FLAG și despre modalitățile de solicitare a unei finanțări FEPAM.

Results: 

Această primă ediție a festivalului a avut peste 5.000 de vizitatori, inclusiv turiști din cinci țări diferite (România, Germania, Polonia, Rusia și Ucraina). În cadrul evenimentului, întreaga zonă FLAG și munca și produsele pescarilor au fost promovate la nivel național și internațional. Evenimentul a îmbunătățit bunăstarea populației locale și a sporit turismul în afara sezonului, ceea ce a reprezentat și o oportunitate de diversificare pentru comunitățile de pescari și pentru alte comunități din Nessebar. Această diversificare este deosebit de importantă într-o zonă puternic afectată de COVID-19, datorită dependenței sale economice de turism.

Proiectul a implicat toți pescarii locali, proprietarii de nave de pescuit și întreprinderile care își desfășoară activitatea în zonă. proximativ 50 de pescari au fost implicați direct în proiectarea și gestionarea generală a activităților evenimentului și toți (150) au participat la diferite activități. Campania media pentru promovarea festivalului include 60 de publicații din mass-media și platforme de comunicare socială. Echipamentele achiziționate vor asigura sustenabilitatea inițiativei, care va continua în următorii ani.

Transferability: 

Festivalurile culturale sunt ușor adaptate ca modalitate de a promova punctele forte și de a evidenția atracțiile din fiecare zonă locală. Acest lucru este deosebit de interesant pentru zonele în care a fost identificată o lipsă de vizibilitate a naturii pescăriilor. Festivalul este o modalitate de a scoate în evidență o parte a comunității care este adesea neglijată – pe cei care lucrează în sectorul pescăresc. Acest tip de proiect poate crește, de asemenea, diversificarea economică a zonei.

Lessons & contribution to CLLD objectives: 

Lecții: Acest prim festival a depășit așteptările inițiale. A fost organizat de o municipalitate locală, capabilă să ofere o experiență largă în gestionarea evenimentelor publice, identificând nevoile locale prin colaborarea cu FLAG, care au capacitatea de a mobiliza comunitatea de pescari. Feedbackul primit de la participanți în acest an va îmbunătăți edițiile viitoare. Mai mult, acest festival a ajuns să fie un instrument eficient de cooperare între FLAG, municipalitatea locală și comunitatea locală pentru a atinge obiectivul comun de revitalizare a activităților de pescuit din zonă în toamnă, când lipsa turiștilor creează dificultăți pentru economia locală. Datorită turiștilor atrași de festival, pescarii și întreprinderile locale au reușit să obțină venituri suplimentare într-un moment deosebit de dificil. Evenimentul din 2021 se preconizează că va dura mai mult – până la 7 zile – și că va include diferite elemente, precum activități sportive.

Contribuția la obiectivul DLRC: d) promovarea bunăstării sociale și a patrimoniului cultural în zonele de pescuit și acvacultură, inclusiv pescuitul, acvacultura și patrimoniul cultural maritim

Funding

Total project cost €101 378
FLAG grant €101 378
  • EU contribution (EMFF): €86 171
  • Public contribution (regional): €15 207

Project information

Timeframe of implementation From Oct 2020
Sea Basins
Type of area
Theme

Beneficiary

Nessebar Municipality
Publication date: 
02/03/2021
PDF Version