FARNET
Fisheries Areas Network

Good Practice Project

Irlannin länsirannikon matkailureitille perustettiin akvaario, johon kalastajat tuovat erikoisimpia saaliitaan

Country:
Region: 
Achillin asukkaiden 20 vuotta sitten perustama yritys on luonut omistamaansa käyttämättömään rakennukseen akvaarion vapaaehtoisten, eläkkeellä olevien kalastajien ja kalastusalan työntekijöiden avustuksella. Achill Experience Aquarium siihen liittyvine matkailukeskuksineen on Irlannin ensimmäinen paikalliseen kalastusperintöön perustuva kulttuurikohde, joka on myös maan suosituimpia nähtävyyksiä.

Description

Achillin saari oli vilkas virkistyskalastuskeskus 1980-luvulle saakka, jolloin matkailu hiipui tiettyjen lajien vähennyttyä (tai hävittyä kokonaan). Alue pysyi tärkeänä matkailukeskittymänä, mutta sisäaktiviteettien puute heikensi sen houkuttelevuutta. Tästä syystä saarelle perustettiin Mayon kreivikunnan ensimmäinen akvaario paikallisen lajirunsauden esittelemiseksi. Kalastajia pyydettiin tuomaan akvaarioon alueen vesistä löytyviä erikoisimpia eliöitä, kuten monivärisiä hummereita.

Akvaarion oli tarkoitus houkutella matkailijoita viipymään alueella myös sadesäällä. Se avattiin vuonna 2016, ja koska jo ensimmäisten kuukausien aikana kävijöitä oli noin 18 000, hanketta laajennettiin akvaarion yhteyteen perustetulla kalastusperintöä esittelevällä museolla. Vuonna 2019 vierailijoita oli jo lähes 30 000, ja nykyään akvaarioon tutustuu huomattava määrä perheitä ympäri vuoden, vaikka alue ja sitä ympäröivät kaupungit, kuten Westport, olivat aiemmin lähes tyhjiä matkailukauden ulkopuolella (marras–toukokuussa).

Hankkeessa on syntynyt kuusi kokoaikaista ja kolme osa-aikaista työpaikkaa paikallisille asukkaille, enimmäkseen kalastajien sukulaisille. Vapaaehtoinen meribiologi auttaa akvaarion ylläpidossa ja on hiljattain myös ruvennut pitämään merensuojeluesitelmiä nuorille, jotka käyvät perusopetuksen jälkeistä vapaaehtoista lisäluokkaa.

Results: 
 • Achillin saarelle on syntynyt uusi sisätiloissa toimiva matkailukohde.
 • Kohteeseen on tutustunut vuodesta 2016 alkaen 98 000 matkailijaa ja 1 500 opiskelijaa.
 • Hankkeessa on luotu kuusi kokoaikaista ja kolme osa-aikaista paikallista työpaikkaa.
 • Muiden paikallisten matkailuyrittäjien kanssa on perustettu verkosto.
Transferability: 

Kuten tässäkin tapauksessa, alueiden kannattaa etsiä tapoja hyödyntää omia vahvuuksiaan ja luonnon tarjoamia mahdollisuuksia ja hakea tätä kautta ratkaisuja ongelmiinsa.

Lessons & contribution to CLLD objectives: 

Kokemukset: Suurimpia haasteita oli rahoituksen saaminen ja varmistaminen, koska julkisen rahoituksen myöntämiskriteerit ovat tiukat. Vaihtoehtoisen rahoituksen saamiseksi akvaarion ja matkailukeskuksen oli päästävä mukaan paikallisiin kehityshankkeisiin.

Vaikutus paikallisyhteisöjen kehittämishankkeiden edistämiseen: b) monipuolistamisen tukeminen kaupallisessa kalastuksessa tai sen ulkopuolella ja työpaikkojen luominen alueilla.

Funding

Total project cost €462 500
FLAG grant €120 000
 • EU contribution (EMFF): €60 000
 • Public contribution (national): €60 000
Beneficiary contribution €342 500
 • Fáilte Ireland
  40 000
  Donations
  30 000
  Mayo County Council
  38 000
  Bank Loan
  115 000
  LEADER
  89 500
  Udaras
  30 000

Project information

Timeframe of implementation From Sep 2015 to Mar 2018
Sea Basins
Type of area
Theme

Beneficiary

Comhlacht Forbartha Áitiúil Acla Teo (CFÁA) (The Achill Local Development Company)

Contact details

FLAG Contacts

Mr. Declan Nee
+353 95 44973
Ireland
Publication date: 
13/03/2020
PDF Version