FARNET
Fisheries Areas Network

Good Practice Project

Lokale fiskere forsyner et akvarium på Wild Atlantic Way

Country:
Region: 
En lokal virksomhed, der blev oprettet af lokalsamfundet Achill for 20 år siden, har skabt et akvarium i en bygning, der ikke længere var i brug, og hvor der nu arbejder frivillige personer, pensionerede fiskere og andre med tilknytning til fiskeri. Achill Experience Aquarium & Visitor Centre blev det første kultursted i Irland baseret på lokal fiskeriarv og er fortsat en af de største attraktioner i dette county.

Description

Achill Island, der indtil 1980'erne tiltrak turister til fritidsfiskeri, oplevede nedgangstider på grund af faldende mængder af visse arter (hvoraf nogle helt forsvandt). Selv om stedet fortsat var et turistområde, gjorde manglen på indendørstilbud til turisterne det mindre attraktivt for disse. Lokale fiskere blev derfor opfordret til at komme med de mest usædvanlige fangster, der kunne forekomme i det lokale farvand, f.eks. regnbuefarvede hummere, for at fremvise det lokale fiskeris rigdom i det første lokale akvarium, der dermed var skabt i Mayo county.

Akvariet var tænkt som en attraktion for at tilskynde besøgende til at blive området, selv om det var regnvejr. Omkring 18 000 besøgende fandt vej til akvariet den første måned efter åbningen i 2016, så projektet blev udvidet til også at rumme et museum for fiskeriarven. I 2019 var besøgstallet steget til næsten 30 000, og i dag har akvariet besøg året rundt af et betydeligt antal familier, hvor der tidligere i lavsæsonen (november til maj) var næsten mennesketomt i området og de omkringliggende byer, f.eks. Westport.

Projektet har resulteret i seks fuldtidsstillinger og tre deltidsstillinger til lokale borgere, heraf primært familiemedlemmer til fiskere. En marinbiolog bidrager som frivillig til vedligeholdelsen af akvariet og har for nylig udviklet en havbeskyttelsespræsentation beregnet til studerende i det irske "transition year".

Results: 
 • Ny indendørs turistfacilitet i Achill
 • 98 000 turister og 1500 studerende har besøgt det siden 2016
 • Seks fuldtidsstillinger og tre deltidsstillinger er skabt i lokalområdet
 • Der er oprettet et lokalt netværk med andre interessenter i turistbranchen
Transferability: 

Som i Achill skal man i et lokalområde finde de nødvendige elementer, hvis potentiale kan kapitaliseres, og så skal man udnytte eksisterende aktiver til at finde løsninger på lokale problemer.

Lessons & contribution to CLLD objectives: 

Erfaringer: En af de største udfordringer var adgangen til finansiering og bevillingen heraf på grund af strenge begrænsninger på offentlige midler, som Aquarium and Visitor Centre havde brug for til at blive optaget i lokaludviklingsordninger med henblik på at skaffe alternative midler.  

Bidrag til målet om lokaludvikling styret af lokalsamfundet: b) Støtte til diversificering både i og uden for fiskerierne og jobskabelse i områderne

Funding

Total project cost €462 500
FLAG grant €120 000
 • EU contribution (EMFF): €60 000
 • Public contribution (national): €60 000
Beneficiary contribution €342 500
 • Fáilte Ireland
  40 000
  Donations
  30 000
  Mayo County Council
  38 000
  Bank Loan
  115 000
  LEADER
  89 500
  Udaras
  30 000

Project information

Timeframe of implementation From Sep 2015 to Mar 2018
Sea Basins
Type of area
Theme

Beneficiary

Comhlacht Forbartha Áitiúil Acla Teo (CFÁA) (The Achill Local Development Company)

Contact details

FLAG Contacts

Mr. Declan Nee
+353 95 44973
Ireland
Publication date: 
13/03/2020
PDF Version