FARNET
Fisheries Areas Network

Good Practice Project

Acvaponia: creșterea peștilor și producția de roșii

Official Title: 
Pecka’s greenhouses with fish and tomatoes
Country:
Pentru a reduce impactul asupra mediului pe care îl are piscicultura, un grup de localnici care au primit ajutor din partea LEADER LAG au transformat creșterea peștilor și producția de roșii într-o afacere de succes.

Description

După mulți ani de piscicultură în Marea Baltică, Pecka Nygård și-a dat seama că procesul afectează negativ mediul și a decis să crească pești și să cultive legume în cadrul unui sistem circular de cultivare pe uscat. Provocarea principală a constat în crearea unui sistem care să permită procesului acvaponic, activității simultane de piscicultură și creștere a plantelor, să aibă loc la o scară mai mare. 

Pecka a demarat proiectul ca un hobby, construind o mică seră. A încercat mai multe specii de pești și a cultivat diverse plante, de la pepeni la condimente. A făcut echipă cu mai mulți studenți si angajați ai Facultății de Agricultură din zonă pentru a obține finanțare LEADER din partea Höga Kusten LAG pentru unele teste. LAG a susținut de asemenea niște experimente privind producția de biocombustibil și alge. Sistemul acvaponic a oferit o calitate bună a produselor și populațiile de pești au rămas sănătoase pe parcursul anilor, în mare parte datorită capacității albiilor biologice de a dezintegra organismele străine și bacteriile. Cu toate acestea, pentru a asigura viabilitatea economică la o scară mai mare, sistemul trebuia testat într-o unitate de producție pentru a evalua diferitele metode de producție, specii și tehnici pentru a avea cele mai bune rezultate din punct de vedere economic.

După mulți ani de testare, compania (Peckas Naturodlingar AB) a construit o instalație la scară mare pentru cultivarea roșiilor și creșterii păstrăvului curcubeu. Păstrăvul curcubeu este o sursă de hrană consacrată în zonă, iar roșiile sunt printre cele mai populare legume. Noul sistem va fi implementat într-o seră de 4 km2, cu o capacitate de producție anuală de 20 de tone de pește și 200 de tone de roșii. Apa din imensele acvarii de pești este filtrată în fundamentele pentru roșii, unde este purificată de către rădăcini, înainte de a circula înapoi în acvarii. Încălzirea din seră este furnizată de surse alternative de energie. Sistemul nu are nevoie de chimicale de control sau antibiotice; orice probleme biologice care apar în seră pot fi combătute prin metode organice precum introducerea insectelor.

Results: 

Producerea cu succes a legumelor și creșterea peștilor într-un sistem acvaponic fără pierderi de nutrienți în mediu reprezintă un pas înainte către o producție alimentară sustenabilă. Scopul este de a crea o franciză pe baza acestui sistem acvaponic în toată Suedia. Acest proiect a dus la lansarea companiei Peckas Naturodlingar AB, care a creat opt joburi. Noii investitori și-au exprimat deja interesul pentru sistem.

Transferability: 

Investițiile în semințe pentru a încerca sistemul acvaponic prezintă un potențial interes pentru multe organizații FLAG din Europa și într-adevăr, modelul lui Pecka este deja urmat și transformat în franciză în mai multe locații. Cu toate acestea, cei interesați de copierea modelului vor trebui să testeze tehnologia și să stabilească ce culturi sunt cele mai indicate pentru zonele respective. Deciziile legate de speciile de pești utilizate sunt de asemenea importante, precum este și identificarea unei temperaturi optime pentru apa din acvarii sau capacitatea de a comercializa peștii la un preț potrivit.

Lessons & contribution to CLLD objectives: 

Deși tehnicile acvaponice au fost testate în mai multe locații, doar câteva au ajuns în punctul de comercializare. Una dintre lecțiile învățate din acest proiect este că producția principală a unor sisteme acvaponice este reprezentată de legume, ceea ce înseamnă că selectarea unui produs cu o cerere crescută, precum roșiile, este esențială. Faptul că sistemul este circular aduce o valoare suplimentară și ajută de asemenea la creșterea peștilor, rezultând astfel într-un preț combinat redus pentru cele două produse. Este de asemenea important să se stabilească si să se dezvolte canale de distribuție și detaliile logistice într-un stadiu incipient al proiectului.

Project information

Timeframe of implementation From Jan 2016 to Jun 2018
Sea Basins
Type of area
Theme

Beneficiary

Höga Kusten LAG
Publication date: 
18/06/2018
PDF Version