FARNET
Fisheries Areas Network

Good Practice Project

Dodavanje ribe košarama s lokalnom hranom

Country:
Region: 
U pokrajini Abruzzo u južnoj Italiji skupine za solidariziranu kupnju udružile su se s ribarima kako bi u svoje košare s lokalnom hranom počele uključivati i ribu.

Description

Skupine za solidariziranu kupnju („GAS” na talijanskom) jesu skupine pojedinaca ili obitelji koje se okupljaju kako bi kupnju obavljale na način kojim se podržava lokalni ekonomski model koji se zasniva na zajednici. Taj model poštuje okoliš i prava radnika te proizvođačima jamči plaćanje poštene cijene. Kao takvi proizvođači i potrošači sudjeluju na dobrobit cjelokupne zajednice.

Uz potporu FLAG-a Costa Blu ribari i niz GAS-a u Abruzzu surađuju kako bi među proizvode koji se prodaju u košarama za hranu uvrstili i ribu. S jedne strane projektom se pomaže GAS-u pri kupnji proizvoda na etičan i ekološki prihvatljiv način. S druge strane na taj se način zadovoljava potreba ribara u pogledu prodaje svih vrsta ribe po poštenoj cijeni. Nadalje, zaradom od prodaje financiraju se kulturne inicijative što zauzvrat pridonosi diversifikaciji prihoda ribara. Primjeri takvih inicijativa uključuju tečajeve čišćenja i filetiranja ribe, razmjenu novih i tradicionalnih recepata te ponovno otkrivanje zaboravljenih zanimanja, kao što je pletenje ribarskih mreža.

Projekt je još u začetku. Međutim, već su organizirani sastanci s proizvođačima i terenski sastanci kako bi se ocijenilo zadovoljava li određeni proizvod i/ili proizvođač kriterije skupine u pogledu etične kupnje. Planirano je još sastanaka tijekom 2019. na kojima će se odrediti ključna pitanja kao što su logistika i zahtjevi u pogledu sigurnosti hrane.

Results: 

Pilot-projekt planiran je za 2020 Očekuje se da će sudjelovati najmanje dva GAS-a (približno 40 obitelji), 10 ribara i/ili jedna organizacija proizvođača (organizacija proizvođača okuplja više od 30 brodova).

Transferability: 

Kad na obalnim područjima postoje skupine za solidariziranu kupnju ili slične strukture, ribari mogu biti lako uključeni u alternativni lanac opskrbe. Kako bi taj dogovor funkcionirao, obje strane moraju biti spremne na izgradnju transparentnog partnerstva koji objema stranama donosi korist i koji se temelji na povjerenju. 

Lessons & contribution to CLLD objectives: 

Lekcije: prema riječima FLAG-a najvažnija lekcija jest da su od ključne važnosti međusobno razumijevanje i znanje. Ponovljeni sastanci i posjeti također su ključni za pravilan razvoj projekta.

  • Doprinos cilju CLLD-a: dodana vrijednosti diljem lanca opskrbe u ribarstvu.

Project information

Timeframe of implementation From Mar 2019 to Dec 2020
Sea Basins
Type of area
Theme

Contact details

FLAG Contacts

Ms. Donatella D''andrea
Italy
Publication date: 
27/06/2019
PDF Version