Visit the new FARNET 2014-2020 website

Vianapesca PO – Stavljanje proizvoda na tržište – Promicanje konzervirane ribe pričom

Ovaj projekt Organizacije proizvođača Vianapesca usmjeren je na dodavanje vrijednosti lokalnim ribarskim proizvodima putem prerade i marketniške kampanje.

Primjer CLLD-a dostupan je i na:

dahrlvpt

 

Suočena s problemom niskih cijena, Organizacija proizvođača Vianapesca tražila je način poboljšanja vrijednosti ribe niske cijene, kao što su skuša i sardina. Stoga je FLAG-u pristupila s idejom izrade projekta o dodavanju vrijednosti.

Projekt je započeo proučavanjem tržišta kako bi se odredio najbolji način dodavanja vrijednosti ribi Organizacije proizvođača Vianapesca. Uočavajući rastuću potrebu za visokokvalitetnim ribljim proizvodima spremnima za jelo, Organizacija proizvođača odlučila je razviti i promicati asortiman konzervirane ribe. To je uključivalo razvoj nove ambalaže kako bi se se Organizacija proizvođača i njezini ribari grafički predstavili te kako bi se podigla kvaliteta vrsta koju love lokalne flote.

Prateća marketinška kampanja bila je usmjerena na aspekte kvalitete, sigurnosti i održivosti proizvodnje kao i na „ljudski” dio priče u pozadini projekta. Svi su ti aspekti pomogli u osiguranju razlikovanja proizvoda.

Osim financijske podrške, FLAG je izradi projekta pružio savjete i poticao veze s drugim dionicima uključenima u marketinšku kampanju (npr. trgovci i dizajneri).

        

nova promotivna int. stranica za
proizvode org. Vianapesca

 

 novi izgled riblje konzerve 
 • Rezultati: Projekt je doveo do uvođenja inovativnih metoda obrade, povećanja raznolikosti, vidljivosti i utrživosti lokalnih proizvoda i osiguranja boljih uvjeta za ribare.

  Obujam i raznolikost proizvodnje Organizacije proizvođača povećala se u skladu s prodajama. Veličina tržišta veleprodaje/maloprodaje znatno je porasla na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Organizacija proizvođača 2014. imala je na tržištu 13 proizvoda konzervirane ribe. Ta je brojka 2015. porasla na 25, uključujući tri proizvoda s vrstom ribe koja se nikada prije nije konzervirala. Ukupna je prodaja u prvoj godini iznosila 30 000 eura, a u drugoj 63 000 eura.

  Partnerstvo sa središnjom lisabonskom trgovinom delicija, Loja das Conservas, pomoglo je u daljnjem poboljšanju kvalitete Organizacije proizvođača. Ta je trgovina sada najveća trgovina na veliko u Portugalu i povezana je s mrežom međunarodnih maloprodaja u Parizu, Beču, Varšavi i Makau (Kina).

 • PrenosivostMnoge ribarske zajednice diljem EU-a i šire bore se s marketingom svoje proizvodnje. Taj projekt ističe uspješan primjer tržištem vođenog procesa razvoja proizvoda povezanog s određenom marketinškom kampanjom koja bi mogla donijeti korist takvim zajednicama.

 • Lekcije: Odrednice uspjeha tog projekta uključuju:

  • proučavanje tržišta, što je pomoglo u utvrđivanju najboljih načina dodavanja vrijednosti ribljim proizvodima, vrstama koje najviše zahtijevaju i imaju najveći potencijal za inovacijama;
  • isticanje ljudske dimenzije u pozadini proizvodnog procesa (zanatski aspekti flote, vrsta ribolovne opreme, lokalni identitet) i njena upotreba u svrhe komunikacije;
  • ulogu Organizacije proizvođača kao pokretača projekta i snage koja ujedinjeuje lokalne ribare
  • pametno partnerstvo s vrlo vidljivim igračem na tržištu (Loja das Conservas), koje je pomoglo maksimizirati vidljivost
 • Doprinos cilju CLLD-a: dodavanje vrijednosti, stvaranje radnih mjesta, privlačenje mladih ljudi i promicanje inovacije na svim razinama lanca opskrbe proizvodima iz ribarstva i akvakulture 

prikaz proizvoda org. Vianapesca u trgovini Loja das conservas u Lisabonu  


Ukupni trošak projekta i financiranja

Ukupni trošak projekta:199 917 EUR      
Potpora FLAG-a:179 925 EUR     
 - Doprinos EU-a (EFR) :   134 944 EUR     
 - Ostali javni doprinosi (nacionalni):    44 981 EUR     
Doprinos korisnika: 19 992 EUR      

Korisnik     Pojedinosti FLAG-a
Vianapesca (Organizacija proizvođača) Litoral Norte FLAG
Email :vianapescaop (at) mail.telepac.pt Email:gac (at) cim-altominho.pt
Telephone: +351258 822 016/7 Telephone: + 351 258800200
  Website: http://www.cim-altominho.pt
Informacijski list FLAG-a  

Rasprave i suradnja

   • Inovacije u pakiranju: dizajnirane nove kutije za prijevoz ribe.
   • Sakupljanje, dehidridracija i marketing alge sakupljene u malim ribarskim zajednicama

Raspravljajte o i surađujete s ovim projektom na LinkedIn


Informacije o projektu

 • Službeni naziv projekta na jeziku države članice: Estudo para a Valorização do Pescado dos Associados da Vianapesca
 • Službeni naziv projekta preveden na engleski jezik: Study on adding value to the fisheries products of the members of the Vianapesca Producer Organisation  
 • Trajanje provedbe: 9. 12. 2011. – 18. 12. 2012.
 • Datum izrade studije slučaja: veljača 2016.

Ključne riječi: dodavanje vrijednosti, zanatsko ribarstvo, stavljanje proizvoda na tržište, izvozi