Visit the new FARNET 2014-2020 website

Pescadoartesanal.com

Pescado artesanal internetska je platforma i promidžbena kampanja za povećanje potrošnje tradicionalnih plodova mora. Na toj internetskoj platformi objedinjeni su proizvodi četiriju veletržnica te time lokalni plodovi mora kupcima postaju pristupačniji.

Primjer CLLD-a dostupan je i na:

Područje FLAG-a Ria the Ponteverda dom je četiriju veletržnica ribe i plodova mora kojima se ponajprije promiče tradicionalno ribarstvo. Unatoč specijalizaciji svake veletržnice, žestoka konkurencija dolazi od veće vele tržnice ribe Vigo te se ove manje veletržnice suočavaju s poteškoćama pri privlačenju kupaca. Smanjuje se količina prodane robe, čime se u konačnici ugrožava održivost tih tržišta i dolazi do smanje nja cijena.

Cilj projekta bio je povećati privlačnost lokalne ponude plodova mora i povezati različite dijelove vrijednosnog lanca (ribare, veletržnice, trgovce ribom, distributere, restorane i potrošače).

Ključna aktivnost projekta bila je razviti internetsku prodajnu platformu (pescadoartesanal.com) koja objedinjuje opskrbu veletržnica te potencijalnim kupcima time nudi širi raspon proizvoda. Ovom se platformom putem jedinstvenog informacijskog punkta kupci ribe odmah obavještavaju o tome što će biti dostupno na tim četirima veletržnicama.

Platformu je u ime udruge Cofradias uspostavio FLAG, ali njezinim svakodnevnim radom upravljaju obučeni članovi tih udruga. Ribari putem svojih mobilnih telefona šalju informacije o svojem dnevnom ulovu na platformu koja zatim u stvarnom vremenu obavještava burzu ribe i kupce.  Kupci mogu ostvariti narudžbu internetom,  koju će zatim obraditi burza ribe (nacionalnim se zakonodavstvom zaista sprječava izravna prodaja čime se zahtijeva da se sva riba ulovljena španjolskim plovilima prodaje putem veletržnica). Potrošači mogu isto tako ostvariti narudžbu putem platforme, a koju će zatim obraditi registrirani kupci.

Istodobno je stvaranjem kolektivnog branda Pescado Artesanal osigurana usklađenost komunikacije o lokalnim ponudama plodova mora. Ribarnice i restorane koji kupuju putem platforme potiče se na upotrebu branda kako bi istaknuli svoje lokalno podrijetlo. Provedene su i druge promidžbene aktivnosti, uključujući reklamne kampanje kojima se ciljalo na lokalne škole i potrošače, kao i satovi kuhanja za učenike i potrošače plodova mora. Na platformi su dostupne i informacije o lokalnom brodovlju, načinima proizvodnje, poveznice s pomorskim nacionalnim parkom te o mjestima za kupnju lokalne ribe.

  • Rezultati: dvije od četiriju burza ribe zabilježile su povećanja svojih prosječnih godišnjih cijena od početka projekta (veletržnica Bueu za više od 50 %), dok su se cijene ostalih dviju veletržnica stabilizirale. Internetska prodajna platforma privukla je nove kupce na nacionalnoj pa čak i međunarodnoj razini što može dovesti do novog programa distribucije za proizvode platforme Pescado Artesanal.

    Broj prodaja ostvarenih putem platforme i dalje je skroman, no otprilike 50 ribarnica koristi se njome kao izvorom informacija. Platforma svaka dva tjedna privuče gotovo 500 posjeta te ima više od 1000 pratitelja na društvenim medijima.

    Projektom su ostvarene nove poveznice diljem lanca plodova mora (ribarnice, ribari, restorani...), a ribari su obučeni za upotrebu novih tehnologija potrebnih za platformu. Deset restorana i dvadeset ribarnica upotrebljava naziv branda

  • Prenosivost: dva područja koja nastoje povećati vidljivost svoje ponude plodova mora te time povećati prodaju i potrošnju mogu upotrijebiti različite aspekte projekta (prodajna i promidžbena platforma i kampanja). Ovaj je projekt od osobite važnosti za područja u kojima je opskrba plodovima mora rascjepkana i raširena diljem područja.

  • Lekcije: čimbenici uspjeha uključivali su razvoj integrirane platforme prilagođene za specifičnost područja i njegov proizvodni sektor. Osposobljavanje u području informacijske tehnologije i upotreba mobilnih tehnologija bili su ključni za promicanje vlasništva platforme od strane lokalnih proizvođača, a koji su je zatim mogli upotrebljavati i njome upravljati putem svojih pametnih telefona.

  • Doprinos cilju CLLD-a: prodajna platforma, promidžba, lokalna riba, tradicionalni ribolov, dodavanje vrijednosti lokalnom ulovu
    

Logotip internetske prodajne platforme 

  Kampanja za promicanje pokretanja platforme

Ukupni troškovi projekta i doprinos EU-a

Ukupni troškovi projekta: €67 719.51
Projekt je financiran tekućim troškovima FLAG-a

- Doprinos EFR-a: €50 789.63

- Ostali javni doprinosi: €16 929.88


Informacije o projektu

Službeni naziv projekta na jeziku države članice: Pescadoartesanal.com
Službeni naziv projekta preveden na engleski jezik:  Pescadoartesanal.com

Trajanje provedbe: srpanj 2013. – prosinac 2015

Datum analize slučaja: studeni 2016

Korisnik
FLAG Ría de Pontevedra 
Predsjednik: José Antonio Gómez Castro; Voditelj FLAG-a: Laura Nieto Zas
gacpontevedra (at) gmail.com
+32 886 21 30 15
pescadoartesanal.com   Facebook: Pescado Artesanal
gacpontevedra.org   Facebook: GAC Ría de Pontevedra

Informativna brošura FLAG-a


Ključne riječi: prodajna platforma, promidžba, lokalna riba, tradicionalni ribolov, dodavanje vrijednosti lokalnom ulovu