LÆGMANDSBESKRIVELSE
Projektets titel
Behandling af Rygmarvsskade
LB identifikator
NTS-DK-175101 v.1, 18-06-2024
Nationale identifikator for LB
Feltet vil ikke blive offentliggjort.
Land
Danmark
Sprog
da
EU-indberetning
Feltet vil ikke blive offentliggjort.
ja
Projektets varighed i måneder.
60
Nøgleord
Rygmarvsskade
Formål med projektet
Translationel eller anvendt forskning: Nerve- og sindslidelser hos mennesker
Projektets formål og forventede fordele
Beskriv projektets formål (f.eks. undersøgelse af visse videnskabelige ubekendte eller videnskabelige eller kliniske behov).
Traumatisk rygmarvsskade er en meget alvorlig tilstand. Efter den primære mekaniske skade, kommer en sekundær skade ifm. hævelse af rygmarven og hermed en reduktion i blodforsyningen. Denne situation forårsager en kritisk iltmangel, som igen skader rygmarvens celler. I dette projekt vil vi undersøge effekten af mesenkymale stamcelleterapi for rygmarvsskaden Vi vil også undersøge blodforsyningen og finde måder til at bedre denne i en hævet rygmarv. Hypoteser: 1. Vi kan transplantere 1.5 ml stamceller uden at beskadige rygmarven. 2. At stamceller kan bedre funktionen af grisens bagben. 3. At blodtilførslen kan kvantificeres med laser speckle contrast imaging (LSCI), PET-CT og Laser Doppler (LD) 4. At blodtilførslen er dynamisk over de første 72 timer. 5. At vasopressorer og hypervolæmi øger blodtilførslen grundet BT-stigning. 6. At bolus hypertont saltvand vil øge blodtilførslen kortvarigt. 7. At spaltning af dura øger blodtilførslen grundet nedsat modstand i rygmarvsskaden.
Hvad er de sandsynlige potentielle fordele ved projektet? Forklar, hvordan det kan fremme videnskaben, eller hvilke fordele projektet i sidste ende kan have for mennesker, dyr eller miljøet. Der skal eventuelt skelnes mellem fordele på kort sigt (under projektet) og på lang sigt (som kan opstå efter projektets afslutning).
Akut rygmarvsskade er en alvorlig og dybt invaliderende tilstand, som desværre rammer bredt i befolkningen, deriblandt en betydelig andel af unge mennesker. Det drejer sig om skader, der medfører lammelse og ophør af kontrol af blære-tømning og afføring, som rygmarvsskadede patienter bindes ofte til en kørestol, seng og bliver plejekrævende. Der er vist en stærk sammenhæng mellem økonomiske udgifter, patienters livskvalitet og graden af rygmarvsskade. Vi håber på at her kunne finde de tilgrundliggende udfordringer vi må overkomme for at hjælpe disse mennesker. Med stamcelleterapi vil vi forhåbentlig kunne redde nerveceller og dermed funktion. Selv om der kun kan redde en mindre andel, vil dette betyde meget for den enkelte, da det kunne betyde forskellen imellem kørestol og behov for konstant hjælp, og bevaret gangfunktion og selvstændighed.
Forventede skadevirkninger
I hvilke forsøg vil dyrene typisk blive anvendt (f.eks. injektioner, kirurgiske forsøg)? Angiv antallet og varigheden af disse forsøg.
Gældende for alle studier: Grisen sederes, intuberes, huden åbnes, og dura frilægges maks 10 cm (4 t) over de max 5 sidste thorakale hvirvler. Observation ift. sedation, puls, BT, temp., respiratorparametre, pH, og elektrolytter. Grisen aflives i fuld narkose, hvorefter den frilagte rygmarv udtages. St. 1 Formål: afprøve transplantation med en specialfremstillet ramme. Dura åbnes. Op til 15 injektion på hver side, med en total volume på maxl 1.5 ml. Dura og hud lukkes, grisen vækkes (1-2 t) og observeres i 14 dage. Neurologisk vurdering foretages dagligt, hvorefter grisen bedøves og aflives (2 t). Lignende forsøg har vist forbigående neurologiske udfald (tarlov score 2 på operationsdagen og 3-4 på 1. postoperative dag). Vi vil i en anden gruppe injicere metalpartikler med samme teknik (2 t), hvorefter de aflives. Gældende for alle følgende studier: Rygmarvsskade induceres midt i åbningen. St. 2 Formål: undersøge effekten af stamcelleterapi ifm rygmarvsskade. 4 t efter rygmarvsskaden transplanteres enten stamceller eller saltvand (2 t). Grundet risiko for arytmier og labilt blodtryk indenfor de første 48 t, så vækkes grisen først efter denne periode. Efterfølgende morgen (for at sikre adækvat smertedækning og ingen påvirkning af sedativa) laves en neurologisk undersøgelse, hvorefter grisen aflives og rygmarven udtages. Grisen forventes at være vågen i ca. 19 t. St. 3 Formål: at kvantificere perfusionen i en rygmarvsskade. 3 måletenikker til perfusionsmålinger (LSCI, PET-CT, LD) anvendes efter skaden. Efter 3 dage i fuld narkose aflives grisen. St. 4 Formål: undersøge muligheder for at øge perfusionen til rygmarvsskaden. Perfusion måles med den optimale modalitet i studie 3. Grisene deles op i 4 grupper for at afprøve: 1.       vasopressorer 2.       hypervolæmi 3.       boluser hypertont saltvand 4.       dekompression af rygmarven ved spaltning af dura og indsyning af et patch (for at udvide dura omkring skaden) Efter 72 t aflives grisen. Behandlingsplan for at forbedre blodperfusionen kan etableres. St. 5 Formål: At afprøve behandlingsplan fra studie 4. Grisene opdeles i 2 grupper. I den første gruppe følger vi behandlingsplanen, og i den anden gruppe gives understøttende behandling mhp MAP >65 mmHg. Perfusionen måles minimum 1x per dag. Efter 72 t behandling, så vækkes grisen og transporteres til dyrestalden. Efterfølgende morgen laves en neurologisk undersøgelse, hvorefter grisen præmedicineres, intuberes og aflives.
Hvad er de forventede virkninger/skadelige virkninger for dyrene, f.eks. smerte, vægttab, inaktivitet/reduceret mobilitet, stress, unormal adfærd, samt varigheden af disse virkninger?
Gældende for alle studier: Intubering, anlæggelse af venøse adgange og operation med frilægning af dura: Let belastningsgrad, da grisen er sederet under hele perioden og sedationsniveau kontrolleres hver time. Studie 1 Stamcelletransplantation/injektion af metalpartikler: Let belastningsgrad. Grisen er sederet under hele proceduren. Efter vækning: Moderat belastning. Tidligere studier har rapporteret forbigående neurologiske udfald som styringsbesvær i bagben. Gældende for alle følgende studier: Rygmarvsskaden: Let belastningsgrad. Grisene er i fuld narkose under rygmarvsskaden og får før denne også en bolus af både propofol og fentanyl. Studie 2 Vækning af grisen: Betydelig belastningsgrad. Der forventes at ses paralyse af begge bagben. Det er for tidligt for at se spasticitet som ses senere i forløbet efter en rygmarvsskade. Studie 3 og 4 Perfusionsmålinger: Let belastningsgrad da grisene er i fuld narkose igennem hele forsøget. Studie 5 Vækning af grisen: Betydelig belastningsgrad. Der forventes at ses paralyse af begge bagben. Det er for tidligt for at se spasticitet som ses senere i forløbet efter en rygmarvsskade.
Hvilke arter og hvor mange dyr forventes det vil blive anvendt? Hvad er de forventede belastningsgrader og antallet af dyr i hver belastningskategori (pr. art)?
Art
Samlet antal
Anslået antal pr. belastning
Terminal
Let belastende
Moderat
Betydeligt belastende
Svin (Sus scrofa domesticus)
60
30
0
10
20
Hvad vil der ske med de dyr, der er holdt i live ved forsøgets afslutning?
Art
Anslået antal dyr, der skal genanvendes, skal sættes tilbage i et habitat/produktionssystem eller skal genhuses
Genanvendes
Sættes tilbage
Genhuses
Angiv begrundelser for planerne for dyrene efter forsøget.
Pigs (Sus scrofa domesticus) Dyrene sendes til destruktion efter givne foreskrifter ved forsøgsstedet.
Anvendelse af princippet om udskiftning, reduktion og forfinelse
1. Udskiftning
Angiv, hvilke alternativer der er i form af forsøg uden dyr på dette område, og hvorfor de ikke kan anvendes til dette projekt.
Det er ikke muligt at undersøge akut rygmarvsskade ved anden metode end etablering af en egentlig kirurgisk/mekanisk model i levende dyr, pga at skaden er mere kompleks end den primære mekaniske skade. Umiddelbart efter induceret skade udløses en kaskade af vævsskadende effekter grundet immunforsvarets paradoksale reaktion. Derudover hindres blodtilførslen, og til sidst indkapsles skaden og regeneration hæmmes. Det er helt essentielt at anatomi og fysiologi er sammenlignelig med menneskets. Der er brug for et fysiologisk fungerende system for at kunne teste de opstillede hypoteser, og de beskrevne formål kan derfor ikke afklares via ex-vivo studier. Derudover er det essentielt, at studiet udføres på dyr med en nerve og ryganatomi, der er sammenlignelig med mennesker. Vi ønsker at udføre studier i grise med henblik på at kunne optimere translationen af kirurgiske og intensive metoder til den rygmarvsskadede patient.
2. Reduktion
Forklar, hvordan antallet af dyr i dette projekt blev fastlagt. Beskriv, de skridt der er taget for at reducere antallet af dyr, der skal anvendes, og de principper, der ligger til grund for undersøgelsesdesignet. Beskriv, hvis det er relevant, de metoder, der i løbet af projektet vil blive anvendt til at minimere antallet af anvendte dyr i overensstemmelse med de videnskabelige mål. Disse metoder kan f.eks. omfatte pilotundersøgelser, computermodeller, deling af væv og genanvendelse.
Studiet er eksplorativt, og det endelige antal af dyr vil være genstand for løbende evaluering. Et for lavt antal dyr i denne vil risikere i manglende statistisk fundament for besvarelse af de opstillede hypoteser.
3. Forfinelse
Giv eksempler på de specifikke foranstaltninger (f.eks. øget overvågning, postoperativ pleje, smertebehandling, træning af dyr), der skal træffes i forbindelse med forsøgene for at minimere velfærdsomkostninger (skader) for dyrene. Beskriv de mekanismer, der vil blive anvendt til at udnytte nye forfinelsesteknikker, der bliver udviklet i løbet af projektet.
Vi har arbejdet ihærdigt i 3 år med at etablere en solid metode for at holde grisene sederet og intuberet efter en rygmarvsskade i 3 døgn. Vi har fået stor erfaring med de udfordringer grisen gennemgår, og hvordan vi kan håndtere det. Gennem at vende den sederede gris hver 12. time har vi helt kunne undgå liggesår på alle grise vi har håndteret. Proceduren er således optimeret, men det kræves at vi vækker grisen for at undersøge den vigtigste del af alle forsøg; nemlig den neurologiske status. Det er essentielt at vi sikrer en bedring i funktionen, for at kunne vurdere om det vi gør, hjælper eller ej. For at undgå liggesår, vil vi sørge for blødt underlag i stalden, og registrere liggemåde og tilse bagben hver 4. time. Ved tegn på begyndende trykforandringer (rødme), vil grisens bagben vendes.
Forklar valget af art og de relaterede livsstadier.
Pigs (Sus scrofa domesticus) Der er brug for et fysiologisk fungerende system for at kunne teste de opstillede hypoteser, og de beskrevne formål kan derfor ikke afklares via ex-vivo studier. Derudover er det essentielt, at studiet udføres på dyr med en nerve og ryganatomi, der er sammenlignelig med mennesker. Vi ønsker at udføre studier i grise med henblik på at kunne optimere translationen af kirurgiske og intensive metoder til den rygmarvsskadede patient.
Projekt udvalgt til retrospektiv evaluering
Projekt udvalgt til RE?
ja
Frist for RE
17-12-2029
Begrundelser for retrospektiv evaluering
Indeholder betydeligt belastende forsøg
ja
Anvender ikkemenneskelige primater
Anden grund
Uddybning af anden grund til retrospektiv evaluering
Supplerende felter
Nationalt felt 1
Feltet vil ikke blive offentliggjort.
Nationalt felt 2
Feltet vil ikke blive offentliggjort.
Nationalt felt 3
Feltet vil ikke blive offentliggjort.
Nationalt felt 4
Feltet vil ikke blive offentliggjort.
Nationalt felt 5
Feltet vil ikke blive offentliggjort.
Projektets startdato
Feltet vil ikke blive offentliggjort.
Projektets slutdato
Feltet vil ikke blive offentliggjort.
Projektets godkendelsesdato
Feltet vil ikke blive offentliggjort.
ICD-kode 1
Feltet vil ikke blive offentliggjort.
ICD-kode 2
Feltet vil ikke blive offentliggjort.
ICD-kode 3
Feltet vil ikke blive offentliggjort.
Link til tidligere LB, der ikke er i Europa-Kommissionens system