Doelstellingen en verwachte voordelen van het project
Beschrijf de doelstellingen van het project (bijvoorbeeld het aanpakken van bepaalde wetenschappelijke onduidelijkheden, of wetenschappelijke of klinische behoeften).
De in vitro follikelkweek en eicelrijpingcultuur stellen ons in staat meer inzicht te krijgen in de mechanismen die de groei en ontwikkeling van de eicellen beïnvloeden. Het doel van deze aanvraag is om embryo's te laten groeien tot gezonde en levende pups in een draagmoeder.
Welke potentiële voordelen kan dit project opleveren? Leg uit hoe de wetenschap vooruit kan worden geholpen of mensen, dieren of het milieu uiteindelijk voordeel kunnen hebben bij het project. Maak, waar van toepassing, een onderscheid tussen voordelen op korte termijn (binnen de looptijd van het project) en voordelen op lange termijn (die mogelijk pas worden bereikt nadat het project is afgerond).
De experimenten uitgevoerd in het kader van dit project dragen bij tot de ontwikkeling van verbeterde technieken voor in vitro kweek van eicellen. De resultaten kunnen op zeer korte termijn vertaald worden naar de mens (in vitro kweken van onrijpe eicellen) of op langere termijn (in vitro kweek van vroege stadia voor behoud van vruchtbaarheid, bij vrouwen die kanker hebben overleefd).
Voorspelde schade
In welke procedures worden de dieren gewoonlijk gebruikt (bijvoorbeeld injecties, chirurgische procedures)? Vermeld het aantal en de duur van deze procedures.
Injectie met hormonen voor de collectie van eicellen:
2 x een prik met een spuit met een tussentijd van 48 uur.
Inbrengen van de embryo's met een katheder:
Het stil houden van de muis, inbrengen van een speculum en katheder zou slechts een 30-tal seconden mogen duren.
Wat zijn de verwachte gevolgen/nadelige effecten voor de dieren, bijvoorbeeld pijn, gewichtsverlies, inactiviteit/verminderde mobiliteit, stress, abnormaal gedrag, en wat is de duur van die effecten?
De verwachte pijn is licht. We verwachten door de minimale ingrepen (2 injecties) geen negatieve effecten bij de dieren. Indien er toch problemen zouden optreden dan offeren we de dieren op via cervicale dislocatie.
Het inbengen van de embryo's gebeurt op een niet-chirurgische manier zodat er geen nadelige gevolgen zijn voor de dieren.
Welke soorten en aantallen dieren zullen naar verwachting worden gebruikt? Wat zijn de verwachte ernstgraden en de aantallen dieren in elke ernstcategorie (per soort)?
Soort:
Totaal aantal
Geraamde aantallen naar ernstgraad
Terminaal
Licht
Matig
Ernstig
Muizen (Mus musculus)
82
0
82
0
0
Wat gebeurt er met de dieren die aan het einde van de procedure in leven worden gehouden?
Soort:
Geraamd aantal te hergebruiken, in het habitat-/houderijsysteem terug te plaatsen of voor adoptie vrij te geven dieren
Hergebruikt
Teruggeplaatst
Geadopteerd
Geef de redenen voor het geplande lot van de dieren na de procedure.
Niet van toepassing
Toepassing van de drie V’s
1. Vervanging
Beschrijf welke diervrije alternatieven op dit gebied voorhanden zijn en waarom zij niet voor het project kunnen worden gebruikt.
Ons onderzoek is gebaseerd op in vitro kweek van eicellen en follikels (eicellen omringd door verschillende cellagen) uit de eierstok. Dit zijn complexe systemen waarbij meer dan 1 celsoort nodig is. Hiervoor bestaan er geen alternatieven (zoals bv een cellijn).
2. Vermindering
Leg uit hoe de aantallen dieren voor dit project zijn bepaald. Beschrijf de stappen die zijn genomen om het aantal te gebruiken dieren te verminderen en de beginselen die zijn gebruikt bij het opzetten van de studies. Beschrijf, waar van toepassing, de praktijken die gedurende het hele project zullen worden toegepast om het aantal dieren die in overeenstemming met de wetenschappelijke doelstellingen werden gebruikt, tot een minimum te beperken. Deze praktijken kunnen bijvoorbeeld bestaan uit proefprojecten, computermodellen, het delen van weefsel en hergebruik.
Voor de statistiek hebben we ons gebaseerd op de literatuur en onze eigen ervaring in het labo.
3. Verfijning
Geef voorbeelden van de specifieke maatregelen (bv. verscherpte monitoring, postoperatieve behandeling, pijnbestrijding, training van dieren) die in verband met de procedures moeten worden genomen om de welzijnskosten (schade) voor de dieren tot een minimum te beperken. Beschrijf de mechanismen om gedurende de looptijd van het project nieuwe verfijningstechnieken in gebruik te nemen.
De manipulaties (2 injecties) zijn minimaal.
Het inbrengen van de embryo's gebeurt via een niet-chirurgische methode. Ook bij deze methode verwachten we geen pijn of negatieve effecten.
De verschillende manipulaties vragen enkel een extra controle van het gedrag,lichaamsconditie,…de dagen nadien. Indien blijkt dat er een probleem is, worden de dieren d.m.v. cervicale dislocatie opgeofferd.
Licht de keuze van de soorten en de bijbehorende levensstadia toe
De muis is een veel gebruikt en goed gekarakteriseerd diermodel in het onderzoek naar de voortplanting. De snelle voortplanting en korte cultuur is een bijkomend voordeel voor de experimentele opzet. Het is onze bedoeling om de gevonden bevindingen in het muismodel te toetsen aan de menselijke situatie via een nauwe samenwerking met de fertiliteitskliniek.
Voor een beoordeling achteraf geselecteerd project
Project geselecteerd voor BA?
ja
Termijn voor BA
17-03-2024
Reden voor de beoordeling achteraf
Bevat ernstige procedures
Maakt gebruik van niet-menselijke primaten
Andere reden
ja
Toelichting van de andere reden voor de beoordeling achteraf
In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dient een retrospectieve analyse uitgevoerd te worden van alle projecten tenzij deze enkel dierproeven omvatten die als " terminaal " kunnen worden ingedeeld.
Aanvullende velden
Nationaal veld 1
Veld wordt niet gepubliceerd.
Nationaal veld 2
Veld wordt niet gepubliceerd.
Nationaal veld 3
Veld wordt niet gepubliceerd.
Nationaal veld 4
Veld wordt niet gepubliceerd.
Nationaal veld 5
Veld wordt niet gepubliceerd.
Startdatum project
Veld wordt niet gepubliceerd.
Einddatum project
Veld wordt niet gepubliceerd.
Goedkeuringsdatum project
Veld wordt niet gepubliceerd.
ICD-code 1
Veld wordt niet gepubliceerd.
ICD-code 2
Veld wordt niet gepubliceerd.
ICD-code 3
Veld wordt niet gepubliceerd.
Link naar de eerdere versie van de NTS buiten het EC-systeem