NIET-TECHNISCHE PROJECTSAMENVATTING
Naam van het project
Voeding en fysiologie bij melkvee
NTS-identificatiecode
NTS-NL-779931 v.1, 20-09-2022
Nationale identificatiecode van de NTS
Veld wordt niet gepubliceerd.
Land
Nederland
Taal
nl
Indiening bij EU
Veld wordt niet gepubliceerd.
ja
Duur van het project, uitgedrukt in maanden.
60
Trefwoorden
Voeding en fysiologie bij melkvee
Diergezondheid
Methaan, stikstof, fosfor uitstoot verminderen
Verteerbaarheid van voer
Doel(en) van het project
Omzettinggericht en toegepast onderzoek: Diervoeding
Doelstellingen en verwachte voordelen van het project
Beschrijf de doelstellingen van het project (bijvoorbeeld het aanpakken van bepaalde wetenschappelijke onduidelijkheden, of wetenschappelijke of klinische behoeften).
De Nederlandse rundveehouderij moet de uitstoot van methaan en stikstof verminderen, kringlooplandbouw ontwikkelen en de diergezondheid verder verbeteren. De doelstellingen van dit project zijn het ontwikkelen van kennis en producten die daarbij helpen door de vertaling van wetenschap naar praktijk te maken. Daarvoor worden voederproeven en verteringsonderzoek gedaan.
Welke potentiële voordelen kan dit project opleveren? Leg uit hoe de wetenschap vooruit kan worden geholpen of mensen, dieren of het milieu uiteindelijk voordeel kunnen hebben bij het project. Maak, waar van toepassing, een onderscheid tussen voordelen op korte termijn (binnen de looptijd van het project) en voordelen op lange termijn (die mogelijk pas worden bereikt nadat het project is afgerond).
De resultaten van dit project zijn kennis over de voederwaarde en vertering van rundveevoer en hun toepassing in de praktijk, en producten de die helpen de uitstoot van methaan en stikstof te verlagen en die de diergezondheid ondersteunen. De kennis en producten die ontwikkeld worden tijdens het project kunnen al direct worden toegepast op rundveebedrijven in Nederland en de EU.
Voorspelde schade
In welke procedures worden de dieren gewoonlijk gebruikt (bijvoorbeeld injecties, chirurgische procedures)? Vermeld het aantal en de duur van deze procedures.
Voor dit project worden pensgefistuleerde koeien gebruikt . Hiervoor wordt er bij maximaal 15 koeien een operatie uitgevoerd (duur 2 uur). Tijdens voederproeven (2-3x/koe/jaar) worden producten en rantsoenen onderzocht. Daarbij wordt de pensinhoud bemonsterd en het pensmilieu gemeten (5 min/keer). Dit wordt maximaal 1x/koe/jaar combineert met een pensevacuatie, waarbij in 45 min de gehele pensinhoud verzameld, bemonsterd, en teruggebracht wordt, of een lebmaaginfusie (binnen 10 min) waarbij voedingstoffen direct in de maag gebracht worden. Bij verteringsonderzoek (gemiddeld 3x/koe/jaar) wordt de vertering van voeders en producten in de pens gemeten of de afgiftesnelheid van mineralenbolussen (binnen 5 min om voeder of bolus in de pens te brengen of terug te halen). Bij gemiddeld 1 proef/koe/jaar zal ook bloed (binnen 5 min/keer) via de staart afgenomen worden, of maximaal 1x/koe/jaar een kathether onder verdoving geplaatst (maximaal 10 dagen aanwezig).
Wat zijn de verwachte gevolgen/nadelige effecten voor de dieren, bijvoorbeeld pijn, gewichtsverlies, inactiviteit/verminderde mobiliteit, stress, abnormaal gedrag, en wat is de duur van die effecten?
Tijdens de pensfisteloperatie krijgen de koeien verdoving en na de operatie meerdere dagen pijnstilling waarmee stress en pijn wordt voorkomen/bestreden. Voor een goede wondgenezing wordt de voeropname enkele dagen voor en na de operatie beperkt. Na herstel veroorzaakt de pensfistel geen pijn of stress, en belemmert het de koe niet. Pensevacuaties en lebmaaginfusies veroorzaken mogelijk kortdurend (binnen 10 minuten) licht ongemak. Bloedafname via de staart of plaatsen van een katheter gaat gepaard met de pijn van het inbrengen van een naald (binnen 5 min), en mogelijk lichte stress . De huisvesting gaat voor 22 uur/dag gepaard met licht ongerief door beperkte bewegingsvrijheid.
Welke soorten en aantallen dieren zullen naar verwachting worden gebruikt? Wat zijn de verwachte ernstgraden en de aantallen dieren in elke ernstcategorie (per soort)?
Soort:
Totaal aantal
Geraamde aantallen naar ernstgraad
Terminaal
Licht
Matig
Ernstig
Runderen (Bos taurus)
31
0
16
15
0
Wat gebeurt er met de dieren die aan het einde van de procedure in leven worden gehouden?
Soort:
Geraamd aantal te hergebruiken, in het habitat-/houderijsysteem terug te plaatsen of voor adoptie vrij te geven dieren
Hergebruikt
Teruggeplaatst
Geadopteerd
Runderen (Bos taurus)
31
0
0
Geef de redenen voor het geplande lot van de dieren na de procedure.
Pensgefistuleerde koeien zijn zeer waardevolle dieren. Om het aantal pensfisteloperaties te verminderen worden gefistuleerde koeien gebruikt zolang dit verantwoord is. 16 pensgefistuleerde koeien uit het voorgaande project worden daarom ook voor dit project ingezet. Omdat gespecialiseerde zorg nodig is blijven de dieren hun hele leven bij ons.
Toepassing van de drie V’s
1. Vervanging
Beschrijf welke diervrije alternatieven op dit gebied voorhanden zijn en waarom zij niet voor het project kunnen worden gebruikt.
Er zijn verschillende laboratoriumtechnieken beschikbaar om delen van de pens- en darmwerking te simuleren, maar niet de volledige werking en zeker niet het hele dier. Dit maakt studies met koeien nog noodzakelijk.
2. Vermindering
Leg uit hoe de aantallen dieren voor dit project zijn bepaald. Beschrijf de stappen die zijn genomen om het aantal te gebruiken dieren te verminderen en de beginselen die zijn gebruikt bij het opzetten van de studies. Beschrijf, waar van toepassing, de praktijken die gedurende het hele project zullen worden toegepast om het aantal dieren die in overeenstemming met de wetenschappelijke doelstellingen werden gebruikt, tot een minimum te beperken. Deze praktijken kunnen bijvoorbeeld bestaan uit proefprojecten, computermodellen, het delen van weefsel en hergebruik.
Laboratoriumtechnieken en simulaties worden gebruikt voor vooronderzoek, waardoor het aantal studies met koeien verminderd. Voor iedere studie wordt bepaald hoeveel koeien nodig zijn om het verwachte effect te kunnen meten. Bij veel proeven is de koe haar eigen controle, waardoor minder koeien nodig zijn. Door hergebruik van de koeien zijn minder operaties nodig.
3. Verfijning
Geef voorbeelden van de specifieke maatregelen (bv. verscherpte monitoring, postoperatieve behandeling, pijnbestrijding, training van dieren) die in verband met de procedures moeten worden genomen om de welzijnskosten (schade) voor de dieren tot een minimum te beperken. Beschrijf de mechanismen om gedurende de looptijd van het project nieuwe verfijningstechnieken in gebruik te nemen.
De pensfisteloperaties worden door ervaren specialisten uitgevoerd. De dierverzorgers en onderzoekers hebben veel ervaring met de onderzoekstechnieken, en verfijnen deze op basis van eigen ervaring of die van anderen. De dierverzorgers kennen de koeien door-en-door, daarom wordt ongerief of beginnende ziekte snel herkend en behandeld. De koeien zijn ook gewend aan de dierverzorgers, waardoor werkzaamheden voor minimale stress zorgen. Tijdens de metingen blijven de koeien op hun plaats om een veilige (voor koe en verzorger of onderzoeker) uitvoering mogelijk te maken. Waar relevant wordt verdoving en pijnbestrijding toegepast (zoals na de pensfisteloperatie). Koeien zijn 2u/d in een grote buitenbak met onbeperkte bewegingsvrijheid ter compensatie voor de beperkte bewegingsvrijheid binnen. Ook is de huisvesting in de stal aangepast op de behoeftes van de koe (diepzandbed, koeling, borstels).
Licht de keuze van de soorten en de bijbehorende levensstadia toe
De gebruikte dieren zijn het doeldier, en zijn representatief voor de praktijk. Voor aankoop worden de koeien geselecteerd op basis van hun gedrag, levensduurkenmerken (algemene fitheid en gezondheid), en hun productieprestaties.
Voor een beoordeling achteraf geselecteerd project
Project geselecteerd voor BA?
nee
Termijn voor BA
Reden voor de beoordeling achteraf
Bevat ernstige procedures
Maakt gebruik van niet-menselijke primaten
Andere reden
Toelichting van de andere reden voor de beoordeling achteraf
Aanvullende velden
Nationaal veld 1
Veld wordt niet gepubliceerd.
Nationaal veld 2
Veld wordt niet gepubliceerd.
Nationaal veld 3
Veld wordt niet gepubliceerd.
Nationaal veld 4
Veld wordt niet gepubliceerd.
Nationaal veld 5
Veld wordt niet gepubliceerd.
Startdatum project
Veld wordt niet gepubliceerd.
Einddatum project
Veld wordt niet gepubliceerd.
Goedkeuringsdatum project
Veld wordt niet gepubliceerd.
ICD-code 1
Veld wordt niet gepubliceerd.
ICD-code 2
Veld wordt niet gepubliceerd.
ICD-code 3
Veld wordt niet gepubliceerd.
Link naar de eerdere versie van de NTS buiten het EC-systeem