YLEISTAJUINEN TIIVISTELMÄ
Hankkeen otsikko
Verisuonten mikroympäristön vaikutus remyelinaatioon MS-taudin eläinmalleissa.
YTT tunniste
NTS-FI-487832 v.1, 08-05-2025
YTT:n kansallinen tunniste
Tätä kenttää ei julkaista
Maa
Suomi
Kieli
fi
Toimitettava EU:lle
Tätä kenttää ei julkaista
kyllä
Hankkeen kesto kuukausina.
36
Avainsanat
remyelinaatio
MS-tauti
neuroregeneraatio
verisuonisto
demyelinaatio
Hankkeen käyttötarkoitus (käyttötarkoitukset)
Perustutkimus: Hermosto
Hankkeen tavoitteet ja ennakoidut hyödyt
Kuvaa hankkeen tavoitteita (esimerkiksi uuden tieteellisen tiedon hankkiminen tai tieteelliset taikka kliiniset tarpeet).
Myeliini on aine, joka ympäröi hermosolujen viejähaarakkeita. Se toimii eristeenä ja parantaa näin hermosolujen välistä viestintää. MS-taudissa immuunijärjestelmä tuhoaa myeliinin. Sitä sairastaa maailmanlaajuisesti 2,5 miljoonaa ihmistä. MS-taudin esiintyvyys on Suomessa maailman korkeimpia ja se kuormittaa terveydenhuoltojärjestelmäämme merkittävästi. Taudinkuvaan kuuluvat kaksoiskuvat, käsien ja jalkojen heikkous sekä kognitiiviset oireet. Myeliinivaurioiden korjaamiseen kehittyneet mekanismit toimivat heikosti MS-tautia sairastavilla. Uuden myeliniin sijaan heille kehittyy arpikudosta . Käytössä olevat MS-taudin hoidot ovat teholtaan heikkoja ja aiheuttavat merkittäviä sivuvaikutuksia. Ennen kaikkea ne eivät korjaa myeliinivaurioita, vaan ainoastaan lieventävät oireita. Tehokkaammille ja taudinkulkua hidastaville hoidoille on siis suuri tarve. Myeliinivaurioita korjaavien hoitojen kehittämiseksi on ymmärrettävä, miksi keskushermoston korjausmekanismit pettävät. Tässä hankkeessa tutkimme uusinta tekniikkaa käyttämällä, miten verihiutaleet ja verisuonia ympäröivässä kudoksessa esiintyvät fibroblastit osallistuvat myeliinivaurioiden korjausprosessiin (remyelinaatioon) ja arpikudoksen muodostumiseen MS-taudin eläinmallissa. Tarkalleen ottaen selvitämme, miten verihiutaleet vaikuttavat immuunisoluihin kuten makrofageihin ja mikrogliaan ja miten fibroblastien toiminta muuttuu näiden solujen yhteisvaikutuksesta. Tutkimus auttaa löytämään uusia remyelinaatioon vaikuttavia, verisuoniperäisiä tekijöitä. Tuloksemme voivat auttaa tunnistamaan vaikutuskohtia remyelinaatiota tehostaville ja arpikudoksen muodostumista vähentävillä lääkehoidoille.
Mitä mahdollisia hyötyjä tästä hankkeesta todennäköisesti koituu? Kerro, miten hankkeella voidaan edistää tiedettä tai mitä hyötyä hankkeesta voi viime kädessä olla ihmisille, eläimille tai ympäristölle. Erittele tarvittaessa lyhyen aikavälin (hankkeen keston aikaiset) ja pitkän aikavälin hyödyt (joita voi seurata hankkeen päättymisen jälkeen).
Ymmärtällä, miten eri solutyypit tukevat tai estävät remyelinaatiota, voimme tunnistaa uusia vaikutuskohtia remyelinaatiota tehostaville ja arpikudoksen muodostumista vähentävillä lääkehoidoille. Hankkeen välittöminä tavoitteina on selvittää (i) miten fibroblastien ja muiden verisuonia ympäröivien solujen (perivaskulaaristen solujen) hävittäminen vaikuttaa remyelinaatioon ja arpeutumiseen, (ii) miten fibroblastit yhteisvaikuttavat immuunisolujen kuten makrofagien ja mikroglian kanssa ja miten ne yhdessä säätelevät rem yelinaatiota. (iii) Lisäksi selvitämme, miten verihiutaleet ja fibroblastit yhdessä vaikuttavat remyelinaatioon.
Ennakoidut haitat
Millaisia toimenpiteitä eläimille yleensä tehdään (annetaanko niille esimerkiksi injektioita vai tehdäänkö niille kirurgisia toimenpiteitä)? Ilmoita näiden toimenpiteiden lukumäärä ja kesto.
Hiirille aiheutetaan pieni paikallinen myeliinivaurio pistämällä lysolesitiiniä selkäytimeen tai aivoihin. Toimenpidettä varten eläimet nukutetaan ja ihoon tehdään pieni viilto. Injektioneula viedään hermokudokseen kalloon poratun reiän tai selkänikamien välissä olevan tilan kautta. Leikkaus kestää enintään 30 minuuttia. Samalle eläimelle tehdään korkeintaan yksi leikkaus. Perivaskulaariset solut hävitetään antamalla geenimuunnelluille hiirille yksitoista pistosta gansikloviiria (pistos kerran päivässä ). Normaalista poiketen näiden hiirten perivaskulaariset solut tuottavat entsyymiä, joka muuttaa gansikloviirin jakautuville soluille myrkylliseksi yhdisteeksi. Yllä mainitun hiirikannan lisäksi hankkeessa käytetään muitakin kantoja, joiden genomia on muokattu. Näiden kantojan avulla voidaan helposti seurata tiettyjen solutyyppien käyttäytymistä remyelinaation aikana ja uusien solujen syntymistä. Käytämme myös hiirikantaa, jolla on tavanomaista enemmän verihiutaleita veressä. Näiden kantojen osalta geenimuunnokset eivät vaikuta hiirten hyvinvointiin, mutta muunnosten aktivoimiseksi hiirille täytyy antaa tiettyjä lääkkeitä. Nämä lääkkeet annetaan pistoksina, kerran päivässä viiden päivän kuureina . Immuunisolujen roolia remyelinaatiossa tutkitaan niiden toimintaa tehostamalla tai ne hävittämällä. Näissä kokeissa eläimet saavat kerta-annoksen tulehdusreaktion käynnistävää lipopolysakkaridia pistoksena tai niille annetaan pistos immuunisoluille myrkyllistä klodronaattia kerran viikossa, neljän viikon ajan. Klodronaatin sijaan voidaan käyttää kemikaalia nimeltä PLX5622, joka lisätään eläinten ruokaan (10 päivän kuuri ). Kokeiden lopussa eläimet lopetetaan antamalla niille yliannos nukutusainetta. Tämän jälkeen aivot eristetään ja säilötään jatkotutkimuksia varten. Vaihtoehtoi-sesti eläimet nukutetaan syvästi, niiden rintalasta leikataan auki ja sydämeen vie-dään injektioneula, jonka kautta kudoksiin pumpataan kiinnitysainetta (transkar-diaalinen perfuusio). Leikkaus kestää noin kolme minuuttia. Kiinnitysaine säilyttää kudosten rakenteen ja on välttämätön tiettyjä analyysimenetelmiä käytettäes-sä .
Millaisia ovat ennakoitavissa olevat eläimiin kohdistuvat vaikutukset/haittavaikutukset (esimerkiksi kipu, painonlasku, passiivisuus tai vähentynyt liikkuminen, stressi tai poikkeava käyttäytyminen) ja kauanko nämä vaikutukset kestävät?
Paikallisesta myeliinivauriosta ei ole merkittävää haittaa hiirille. Ne liikkuvat, jouvat ja syövät sekä hoitavat turkkiaan normaalisti heti leikkauksen jälkeen. Myeliinivaurio korjautuu kolmessa viikossa . Perivaskulaaristen solujen hävittämisen ei ole havaittu vaikuttavan eläinten hyvinvointiin. Geenimuunnelluilla hiirillä ei ole perimästä johtuvaa haittaa. Toistuvat lääkepistokset, joilla geenimuutokset aktivoidaan, aiheuttavat lievää haittaa eläimille. Immuunisolujen hävittäminen ruokavalioon lisättävällä PLX5622:lla ei aiheuta eläimille haittaa. Klodronaattipistokset voivat lisätä infektioriskiä leikatuilla eläimillä. PLX5622:n ja klodronaatin vaikutus on n. 2 viikkoa . Lipopolysakkaridi aiheuttaa painonpudostusta ja kognitiivisia ongelmia. Vaikutuksen kesto on n. 6 päivää.
Mitä lajeja ja montaako eläintä on määrä käyttää? Ilmoittakaa käytettävät eläinlajit ja eläinten lukumäärät sekä ennakoidut vakavuudet ja eläinten määrä kussakin vakavuusluokassa lajeittain.
Laji
Yhteensä
Arvioidut määrät vakavuusluokkaa kohti
Ei toipumista
Lievä
Kohtalainen
Vakava
Hiiret (Mus musculus)
3915
50
141
3724
0
Jos eläimet jätetään henkiin toimenpiteen päätyttyä, mitä näille tapahtuu?
Laji
Niiden eläinten arvioitu määrä, jotka käytetään uudelleen, palautetaan elinympäristöön tai hoitojärjestelmään tai luovutetaan yksityishenkilön hoitoon.
Uudelleenkäyttö
Palautettu
Luovutettu yksityishenkilöiden hoitoon
Perustele edellisen kohdan suunnitelmat eläinten kohtaloon liittyen.
Eläimiä ei käytetä uudelleen.
Kolmen perusperiaatteen (3R) soveltaminen
1. Korvaaminen
Kerro, mitä vaihtoehtoisia menetelmiä, joissa ei käytetä eläviä eläimiä, on käytettävissä tällä alalla ja miksei niitä voida käyttää tässä hankkeessa.
Olemme aiemmissa, MS-tautia koskevissa tutkimuksissamme käyttäneet potilailta kerättyjä verihiutaleita, soluviljelmiä sekä muita tutkimuksia varten eläimiltä kerättyjä kudosnäytteitä. MS-tauti on kuitenkin monimutkainen sairaus, eikä monia sen ominaisuuksia voida tutkia ilman eläinmalleja. Ylläkuvatut geenimuunneltuihin hiiriin perustavat mallit jäljittelevät MS-taudin tärkeimpiä ominaisuuksia ja ovat korvaamattomia pyrkiessämme ymmärtämään, mikä on eri solutyyppien rooli remyelinaatiossa.
2. Vähentäminen
Selosta, miten tässä hankkeessa käytettävään eläinmäärään on päädytty. Kerro, kuinka käytettävien eläinten määrää on voitu vähentää sekä koesuunnittelussa noudatetut periaatteet. Kuvaa hankkeen aikana noudatettavat eläinten vähentämisen keinot, joita voidaan soveltaa vaarantamatta tieteellisiä tavoitteita. Näitä keinoja voivat olla esimerkiksi pilottitutkimukset, tietokonemallintaminen sekä kudosten jakaminen ja uudelleenkäyttö.
Pyrimme käyttämään mahdollisimman vähän eläimiä mutta kuitenkin tulosten luo-tettavuudesta tinkimättä. Tarvittava eläinmäärä perustuu meidän ja muiden laboratorioiden aikaisempaan kokemukseen. Tutkimuksessa käytetään monia geenimuunneltuja hiirikantoja. Niiden tarve vaih-telee hankkeen eri vaiheissa. Keräämme hiiriltä spermaa ja alkioita, jotka sitten jäädytetään. Näin kaikkia hiirikantoja ei ole tarpeen ylläpitää jatkuvasti, vaan ne voidaan luoda uudelleen tarvittaessa. Ylläpitoaikaa lyhentämällä voimme myös ehkäistä kantojen epätoivottuja mutaatioita.
3. Parantaminen
Anna esimerkkejä toimenpiteissä toteutettavista toimista, joilla minimoidaan eläinten hyvinvoinnille aiheutuvat haitat (esimerkiksi tehostettu seuranta, leikkauksenjälkeinen hoito, kivunhoito, eläinten koulutus). Kerro, miten hankkeessa varmistetaan esiin tulleiden uusien parantamiskeinojen käyttöönotto hankkeen aikana.
Eläimille annetaan kipulääkettä ennen leikkausta ja leikkauksen jälkeen, 3 päivän ajan. Leikkauksen aikana eläimiä pidetään lämpöpatjalla ja niiden silmiin laitetaan kostutustippoja kuivumisen ehkäisemiseksi. Leikkauksen jälkeen eläinten hyvinvointia seurataan kaikkien toimenpiteiden jälkeen päivittäin vähintään kolmen päivän ajan kokeneen tutkijan toimesta. Tavallisen kuivaruoan lisäksi hiirille tarjotaan kosteaa ruokaa, joka on sijoitettu häkin pohjalle, mahdollisimman helposti saataville. Toisinaan häkkikumppanit repivät leikkaushaavan tikit irti. Näin sattuessa haava liimataan kiinni. Lipopolysakkaridia saaneita hiiriä seurataan kuten leikkauksesta toipuvia hiiriä. Niille tarjotaan kosteaa ruokaa ja energiageelia tai maapähkinävoita painonpudos-tusta ja nestehukkaa ehkäisemään. Ennen trranskardiaalista perfuusiota annettava nukutusaine ei täysin hävitä kipuaistimuksia. Tästä syystä hiirille annetaan voimakasta kipulääkettä 30 min ennen anestesiaa.
Perustele käytettävät eläinlajit sekä käytettävien eläinten ikä ja kehitysvaihe
Käytämme seuraavia geenimuunneltuja hiirikantoja: 1. Hiiret, joiden verisuonia ympäröivät solut tuottavat fluoresoivaa proteiinia. Fluoresenssimikroskopian avulla voidaan tarkastella näiden solujen käytöstä remyelinaation aikana. 2. Sama kuin 1. mutta fluoresoivaa proteiinia tuotetaan fibroblasteissa. 3. Hiiret, joiden perivaskulaariset solut tuottavat HSV-TK -nimistä entsyymiä. Entsyymi muuttta gansikloviiriin jakautuville soluille haitalliseksi yhdisteek-si. 4. Hiiret, joilla on epätavallisen paljon verihiutaleita. Verihiutaleet kertyvät myeliinivaurioalueille MS-tautia sairastaville. Hiirten avulla tutkitaan, miten verihiutalemäärä vaikuttaa remyelinaatioon. Genotyyppaus tehdään korvamerkinnän yhteydessä kerätystä korvanpalasta. Eläimille annetaan tulehduskipulääkettä suun kautta 30 minuuttia ennen toimen-pidettä.
Takautuvaan arviointiin valittu hanke
TA:han valittu hanke?
ei
TA:n määräaika
Takautuvan arvioinnin perusteet
Sisältää vakavia toimenpiteitä
Käytetään apinoita
Muu syy
Muita perusteita takautuvalle arvioinnille
Lisäkentät
Kansallinen kenttä 1
Tätä kenttää ei julkaista
Kansallinen kenttä 2
Tätä kenttää ei julkaista
Kansallinen kenttä 3
Tätä kenttää ei julkaista
Kansallinen kenttä 4
Tätä kenttää ei julkaista
Kansallinen kenttä 5
Tätä kenttää ei julkaista
Hankkeen aloituspäivä
Tätä kenttää ei julkaista
Hankkeen päättymispäivä
Tätä kenttää ei julkaista
Hankkeen hyväksymispäivä
Tätä kenttää ei julkaista
ICD-tunnus 1
Tätä kenttää ei julkaista
ICD-tunnus 2
Tätä kenttää ei julkaista
ICD-tunnus 3
Tätä kenttää ei julkaista
Linkki aikaisempaan YTT-versioon, joka ei kuulu EY:n järjestelmään