NIET-TECHNISCHE PROJECTSAMENVATTING
Naam van het project
Evaluatie van therapieën voor de behandeling van multiple sclerose
NTS-identificatiecode
NTS-NL-924769 v.1, 28-02-2023
Nationale identificatiecode van de NTS
Veld wordt niet gepubliceerd.
Land
Nederland
Taal
nl
Indiening bij EU
Veld wordt niet gepubliceerd.
ja
Duur van het project, uitgedrukt in maanden.
30
Trefwoorden
Multiple sclerose
Behandeling
Hersenen
Inflammatie
Geneesmiddelen
Doel(en) van het project
Omzettinggericht en toegepast onderzoek: Zenuwziekten en psychische aandoeningen van de mens
Omzettinggericht en toegepast onderzoek: Verstoringen van het immuunstelsel bij de mens
Doelstellingen en verwachte voordelen van het project
Beschrijf de doelstellingen van het project (bijvoorbeeld het aanpakken van bepaalde wetenschappelijke onduidelijkheden, of wetenschappelijke of klinische behoeften).
Multiple sclerose (MS) is een zeer ernstige chronische ziekte die de hersenen aantast. MS is de belangrijkste oorzaak van invaliditeit bij jongvolwassenen, komt op dit moment voor in ongeveer 1 op de 500 mensen in Nederland. Wereldwijd lijden zo’n 2,5 miljoen mensen aan deze ziekte, waarvan meer vrouwen dan mannen. De meest voorkomende symptomen bij MS zijn ernstige vermoeidheid, tijdelijke blindheid, verminderde mobiliteit, spierzwakte, incontinentie, stijfheid, en onhandigheid en slepen van de benen. Uiteindelijk kan de ziekte leiden tot gedeeltelijke of gehele verlamming van de ledematen. Naast motorische problemen ontstaan er gedurende het verloop van de ziekte ook problemen met geheugen en concentratie, die de kwaliteit van leven ernstig beïnvloeden. Deze symptomen worden veroorzaakt doordat bij MS er ontstekingen in de hersenen plaatsvinden. Patiënten met gevorderde MS hebben een sterk verminderde kwaliteit van leven en overlijden vaak vroegtijdig als gevolg van infecties, zoals een longontsteking. De oorzaak van MS is tot op heden onbekend, maar uit studies blijkt en wordt gedacht dat de ziekte tot stand komt door interacties tussen genetische en omgevingsfactoren. Het doel van dit onderzoek is daarom om nieuwe kandidaat-geneesmiddelen voor MS te evalueren in het diermodel genaamd ‘experimenteel auto-immuun encefalomyelitis’ (EAE) in het penseelaapje (marmoset), om op deze manier nieuwe therapieën naar de kliniek te brengen.
Welke potentiële voordelen kan dit project opleveren? Leg uit hoe de wetenschap vooruit kan worden geholpen of mensen, dieren of het milieu uiteindelijk voordeel kunnen hebben bij het project. Maak, waar van toepassing, een onderscheid tussen voordelen op korte termijn (binnen de looptijd van het project) en voordelen op lange termijn (die mogelijk pas worden bereikt nadat het project is afgerond).
Het aantal patiënten met MS is de afgelopen jaren enorm toegenomen. De huidige therapieën voor MS zijn helaas niet geschikt om MS te stoppen of te voorkomen waardoor de levenskwaliteit van mensen met MS constant achteruitgaat. Een potentieel lange termijn voordeel van dit onderzoek is dat het bijdraagt aan de mogelijkheid om nieuwe kandidaat-geneesmiddelen te ontwikkelen en te testen voor MS met als doel om de hoeveelheid mensen met MS te en het verergeren van de ziekte te verminderen en de levenskwaliteit van mensen met MS te verbeteren. Op de korte termijn geeft dit onderzoek inzicht in de ontstekingen in de hersenen die veelvuldig voorkomen bij MS. Deze nieuwe inzichten maken het mogelijk om nieuwe biologische processen te ontdekken en onderzoeken voor therapie-ontwikkeling. Met dit onderzoek kunnen we de effectiviteit van nieuwe medicijnen testen en kunnen we inschatten of deze medicijnen mogelijk werken in mensen met MS. Al deze kennis draagt hierdoor bij aan de bestaande kennis over de ziekte MS en over hoe we deze ziekte kunnen behandelen en voorkomen.
Voorspelde schade
In welke procedures worden de dieren gewoonlijk gebruikt (bijvoorbeeld injecties, chirurgische procedures)? Vermeld het aantal en de duur van deze procedures.
De marmosets voor de farmacokinetiek/dynamiek studies zullen allemaal een medicijn toegediend krijgen (via injectie of via het eten). Hierna zal er bij de marmosets regelmatig bloed af worden genomen om de veiligheid van het medicijn te onderzoeken. Farmacokinetiek beschrijft de processen waaraan een medicijn in het lichaam wordt onderworpen. Er worden zo verbanden gelegd tussen deze processen en de tijd, waarmee bijvoorbeeld voorspeld kan worden hoe de concentratie van een medicijn afhangt van dosis of toedieningsvorm. Farmacodynamiek beschrijft de processen waaraan een lichaam wordt onderworpen door een medicijn, zoals de reactie die het medicijn geeft, de intensiteit en de duur ervan. Voor de evaluatie van de therapie zullen alle marmosets injecties onder de huid krijgen om EAE te induceren. Daarnaast zal er van alle marmosets bloed af worden genomen om de bloedsamenstelling (cellen en chemische stoffen) te bepalen. Sommige marmosets zullen onder verdoving een MRI (magnetic resonance imaging) en/of een PET-CT (positron emission tomography - computed tomography) scan ondergaan om de pathologie en biologische processen te bestuderen in het brein. MRI en PET-CT zijn twee beeldvormende technieken welke veelvuldig in de kliniek worden gebruikt om specifieke processen in het lichaam en afwijkingen hiervan in beeld te brengen. Bij een PET-CT wordt met een radioactieve-gelabelde stof gekeken naar bepaalde processen in weefsels en organen, zoals hier ontstekingsreacties in hersenen. Met de PET-scan wordt de functie van de tracer in beeld gebracht en met de CT-scan wordt de anatomie in beeld gebracht, waarna dit wordt gecombineerd. CT-scans kunnen echter niet zo gedetailleerd hersenstructuren in beeld brengen, daarvoor willen we MRI gebruiken om de anatomie van de hersenen goed in beeld te brengen. Bij deze studie leggen we dan dus de MRI en PET scan over elkaar heen zodat we precies kunnen bepalen waar de veranderingen in de hersenen zijn. In beide gevallen zal de scan ongeveer een half uur duren en gedurende deze tijd is de marmoset verdoofd door middel van prik-anesthesie. Tijdens de scan wordt de marmoset in een vacuüm kussen ingepakt en vastgelegd, zodat hij goed stil blijft liggen, maar ook warm blijft. Na afloop van de scan gaat de marmoset weer terug naar zijn kooi en wordt op een warmtemat geplaatst om rustig wakker te worden. De maximale mogelijke duur van een EAE procedure is 140 dagen.
Wat zijn de verwachte gevolgen/nadelige effecten voor de dieren, bijvoorbeeld pijn, gewichtsverlies, inactiviteit/verminderde mobiliteit, stress, abnormaal gedrag, en wat is de duur van die effecten?
De dieren zullen mogelijk stress en pijn ondervinden als gevolg van de injecties en de ziekteverschijnselen bijbehorend bij EAE; zoals verlamming en verminderde bewegingsvrijheid. Waar mogelijk zullen de dieren pijnstilling krijgen tegen pijn, en verdoofd worden voor biotechnische handelingen. Als dieren verlamd raken aan twee of meerdere ledematen is onmiddellijke actie vereist om de dieren te doden om ernstig ongerief te voorkomen. Na 140 dagen, of wanneer er een humaan vooraf bepaald eindpunt wordt bereikt worden de dieren gedood onder algehele verdoving. Het humane eindpunt is bepaald door te kijken naar het ongerief dat ontstaat door de symptomen zoals verlamming waarbij het belangrijk wordt geacht het ongerief zo laag mogelijk te houden maar het wel nodig is dat de wetenschappelijke doelen van het experiment gehaald kunnen worden (zoals het testen van de werking van een medicijn). Bijvoorbeeld bij ernstige gedragsafwijkingen of ernstig gewichtsverlies zal zo spoedig mogelijk en altijd in overleg met de dierenarts worden besloten of behandeling nodig is, of dat een dier uit een studie moet worden genomen om ernstig ongerief te voorkomen. In het geval van EAE in de marmoset is het humane eindpunt bepaalt op incomplete verlamming van twee ledematen.
Welke soorten en aantallen dieren zullen naar verwachting worden gebruikt? Wat zijn de verwachte ernstgraden en de aantallen dieren in elke ernstcategorie (per soort)?
Soort:
Totaal aantal
Geraamde aantallen naar ernstgraad
Terminaal
Licht
Matig
Ernstig
Klauwaapjes (Callithrix jacchus)
108
0
0
108
0
Wat gebeurt er met de dieren die aan het einde van de procedure in leven worden gehouden?
Soort:
Geraamd aantal te hergebruiken, in het habitat-/houderijsysteem terug te plaatsen of voor adoptie vrij te geven dieren
Hergebruikt
Teruggeplaatst
Geadopteerd
Klauwaapjes (Callithrix jacchus)
0
24
0
Geef de redenen voor het geplande lot van de dieren na de procedure.
In het geval dat de veiligheid van medicatie moet worden getest zullen de dieren niet worden gedood. Deze dieren gaan na het testen terug in de experimentele voorraad. Als de dieren worden gebruikt voor een studie waarin medicatie wordt getest op ziekteverloop of pathologie zullen de dieren worden gedood om de hersenen en andere organen te onderzoeken op pathologie en de werking van de medicatie
Toepassing van de drie V’s
1. Vervanging
Beschrijf welke diervrije alternatieven op dit gebied voorhanden zijn en waarom zij niet voor het project kunnen worden gebruikt.
De ziekte MS is zeer complex: het immuunsysteem interacteert met de hersenen. Daarnaast wordt gedacht dat zowel omgevingsfactoren en de genen bij kunnen dragen aan het ontwikkelen van MS. Nieuw ontwikkelde medicijnen kunnen niet direct in mensen getest worden omdat dit mogelijke gevaren met zich mee kan brengen voor de gezondheid van patiënten. Al deze belangrijke aspecten van het ontstaan van de ziekte, de progressie, en de eventuele behandeling kunnen tot op heden niet nagebootst worden in proefdiervrije alternatieven. Het doel van het beschreven onderzoek is om te bepalen of medicijnen veilig en werkzaam zijn voor mensen met MS, daarom is het van belang om gebruik te maken van het marmoset EAE model wat zo dicht mogelijk bij de mens staat.
2. Vermindering
Leg uit hoe de aantallen dieren voor dit project zijn bepaald. Beschrijf de stappen die zijn genomen om het aantal te gebruiken dieren te verminderen en de beginselen die zijn gebruikt bij het opzetten van de studies. Beschrijf, waar van toepassing, de praktijken die gedurende het hele project zullen worden toegepast om het aantal dieren die in overeenstemming met de wetenschappelijke doelstellingen werden gebruikt, tot een minimum te beperken. Deze praktijken kunnen bijvoorbeeld bestaan uit proefprojecten, computermodellen, het delen van weefsel en hergebruik.
Het aantal dieren is gebaseerd op eerder onderzoek en wordt bepaald op basis van statistische analyse door een biostatisticus binnen de organisatie. Bij deze analyse wordt rekening gehouden met de effectiviteit van de therapie en hoe vaak EAE ontwikkelt in de marmoset. Door de ervaring van het EAE model binnen de organisatie en de leidende statistiek kan worden berekend wat de minimale hoeveelheid dieren is, die nodig zijn om op een effectieve manier een eventuele therapie te onderzoeken. Daarnaast worden er alleen therapieën getest waarvan er een hoge kans is dat deze werken voor mensen met MS. Van alle dieren zal er zoveel mogelijk informatie verzameld worden uit de bloedafnames en na overlijden wordt er zoveel mogelijk relevant weefsel bewaard voor analyses. In het geval van een farmacodynamiek/kinetiek studie zijn de dieren hun eigen controle door gebruik van een nulmeting voorgaand aan het onderzoek.
3. Verfijning
Geef voorbeelden van de specifieke maatregelen (bv. verscherpte monitoring, postoperatieve behandeling, pijnbestrijding, training van dieren) die in verband met de procedures moeten worden genomen om de welzijnskosten (schade) voor de dieren tot een minimum te beperken. Beschrijf de mechanismen om gedurende de looptijd van het project nieuwe verfijningstechnieken in gebruik te nemen.
De dieren worden dagelijks gemonitord om te voorkomen dat onnodig ongerief plaatsvindt. Daarnaast wordt tijdens monitoren een klinische score genoteerd aan de hand van vooraf bepaalde scores, hiermee wordt gewaarborgd dat dieren niet onnodig lijden. Als er ernstige ziekteverschijnselen worden waargenomen wordt er onmiddellijk gehandeld om van tevoren bepaalde humane eindpunten toe te passen. Het humane eindpunt is bepaald door te kijken naar het ongerief dat ontstaat door de symptomen zoals verlamming waarbij het belangrijk wordt geacht het ongerief zo laag mogelijk te houden maar het wel nodig is dat de wetenschappelijke doelen van het experiment gehaald kunnen worden (zoals het testen van de werking van een medicijn). Bijvoorbeeld bij ernstige gedragsafwijkingen of ernstig gewichtsverlies zal zo spoedig mogelijk en altijd in overleg met de dierenarts worden besloten of behandeling nodig is, of dat een dier uit een studie moet worden genomen om ernstig ongerief te voorkomen. In het geval van EAE in de marmoset is het humane eindpunt bepaalt op incomplete verlamming van twee ledematen. Sedatie wordt gebruikt voor MRI en PET. De dieren krijgen indien nodig pijnstilling om pijn en lijden te beperken. Daarnaast is het diermodel binnen het bedrijf verfijnd door de ontwikkeling van een beter adjuvant (een stof die zelf geen direct effect heeft, maar wordt toegevoegd om de effecten van een andere stof te versterken) waar de dieren minder ongerief van ondervinden. De dieren zijn vooraf getraind, worden geobserveerd en behandeld door getraind personeel, dierverzorgers en dierenartsen, op deze manier wordt door de dieren minder stress ervaren tijdens de handelingen van de procedures. Gedurende de looptijd van het project zullen mogelijkheden benut worden die naar voren kunnen komen en leiden tot meer verfijning.
Licht de keuze van de soorten en de bijbehorende levensstadia toe
De marmoset (Callithrix Jacchus), het penseelaapje, wordt gebruikt voor dit onderzoek omdat de marmoset genetisch dicht bij de mens staat en het EAE model in deze dieren het meest lijkt op MS bij mensen. Hierdoor is er een grotere kans dat het testen van een medicijn een betrouwbaar resultaat geeft om deze te vertalen naar gebruik voor mensen met MS. Voor het onderzoek worden volwassen marmosets gebruikt omdat de ziekte MS ook bij volwassenen voorkomt in mensen.
Voor een beoordeling achteraf geselecteerd project
Project geselecteerd voor BA?
ja
Termijn voor BA
01-01-2026
Reden voor de beoordeling achteraf
Bevat ernstige procedures
Maakt gebruik van niet-menselijke primaten
ja
Andere reden
Toelichting van de andere reden voor de beoordeling achteraf
Aanvullende velden
Nationaal veld 1
Veld wordt niet gepubliceerd.
Nationaal veld 2
Veld wordt niet gepubliceerd.
Nationaal veld 3
Veld wordt niet gepubliceerd.
Nationaal veld 4
Veld wordt niet gepubliceerd.
Nationaal veld 5
Veld wordt niet gepubliceerd.
Startdatum project
Veld wordt niet gepubliceerd.
Einddatum project
Veld wordt niet gepubliceerd.
Goedkeuringsdatum project
Veld wordt niet gepubliceerd.
ICD-code 1
Veld wordt niet gepubliceerd.
ICD-code 2
Veld wordt niet gepubliceerd.
ICD-code 3
Veld wordt niet gepubliceerd.
Link naar de eerdere versie van de NTS buiten het EC-systeem