POPULÄRVETENSKAPLIG SAMMANFATTNING (PVS)
Projektets namn
Möss med dopamin D3-receptormutationer för att undersöka rollen av D3-receptorns olika signalvägar
Identifierare för PVS
NTS-SE-658347 v.1, 28-06-2024
Nationell identifierare för PVS
Fältet kommer inte att offentliggöras.
Land
Sverige
Språk
sv
Inlämning till EU
Fältet kommer inte att offentliggöras.
ja
Projektets varaktighet i månader.
60
Nyckelord
depression
dopamin
Parkinsons sjukdom
schizofreni
drogberoende
Projektets syfte(n)
Grundforskning: Nervsystemet
Högre utbildning
Projektets mål och förväntade nytta
Beskriv projektets mål (de vetenskapliga frågorna, eller de vetenskapliga/kliniska behov som ska mötas).
Dopamin D3-receptorn (D3R) är en mottagarmolekyl för signalsubstansen dopamin och tillhör gruppen G-proteinkopplade receptorer (GPCRer). D3R anses vara inblandad i flera neurologiska och neuropsykiatriska sjukdomstillstånd, bl.a. dyskinesier (ofrivilliga rörelser) orsakade av L-DOPA-behandling vid Parkinsons sjukdom, schizofreni, depression samt substansmissbruk. D3R är därför av stort intresse som läkemedelsmål för behandling av dessa tillstånd. Dock kan vissa läkemedel även ge upphov till biverkningar via D3R. GPCRer överför signaler från cellens ut- till insida både genom att aktivera G-proteiner och rekrytera proteinet arrestin. Under senare år har substanser som selektivt aktiverar endast en av dessa signalvägar rönt stort intresse. Genom att enbart påverka den signalväg som ger de önskade effekterna hoppas man kunna uppnå bättre behandlingseffekter med färre biverkningar. Ännu har ingen undersökt hur D3Rs olika signalvägar är kopplade till normalt beteende, dyskinesier vid Parkinsons sjukdom, schizofreni, depression eller drogberoende, eller till önskade behandlingseffekter. Vi vill bidra till en bättre förståelse för funktionerna av dessa signalvägar genom att skapa muterade D3R-varianter som endast kan signalera via endera väg. Till att börja med kommer vi att använda cellmodeller för att hitta D3R-mutanter som enbart aktiverar den ena eller den andra signalvägen. Baserat på cellförsöken kommer en vardera av de mest lovande G-protein- och arrestinspecifika mutanterna att väljas ut och två sorters genmodifierade möss med vardera D3R-mutation kommer framställas. Mössen kommer sedan användas för att studera påverkan på normalt beteende samt symptom i modeller av Parkinsons sjukdom, schizofreni, depression och drogberoende, samt svar på behandling med läkemedel som verkar via D3R.
Vilken nytta kan projektet medföra? Vilka vetenskapliga framsteg kommer att nås, hur kan människor, djur eller miljö i förlängningen dra nytta av projektet. I tillämpliga fall, gör åtskillnad mellan kortsiktig nytta (inom projektets löptid) och långsiktig nytta (som kan uppkomma efter att projektet avslutats).
Vi vill använda möss med D3R-mutationer för att förstå funktionerna hos D3Rs nedströms signalvägar under fysiologiska förhållanden och under förhållanden som modellerar sjukdomstillstånd hos människa. Dessa tillstånd är psykos/schizofreni, L-DOPA-inducerad dyskinesi vid Parkinsons sjukdom, depression (inklusive depression vid Parkinsons sjukdom) samt substansmissbruk. Ökad kunskap om detta område skulle underlätta framforskandet av nya läkemedel med bättre effekt och färre biverkningar.
Skador som kan förutses
Vilka försöksåtgärder kommer djuren vanligtvis att utsättas för (t.ex. injektioner, kirurgiska ingrepp)? Ange försöksåtgärdernas antal och varaktighet.
Djuren kommer att motta injektioner av läkemedel och/eller neuroaktiva substanser såsom läkemedel mot Parkinsons sjukdom och schizfreni, eller substanser som blockerar glutamatreceptorer (fencyklidin) eller dopaminreceptorer. En grupp djur kommer även att dricka alkohol (etanol, 10 volymsprocent). En annan grupp kommer även att undergå injektioner av ett nervgift (6-hydroxydopamin) i hjärnan för att förstöra dopaminerga nervändar, i syfte att skapa en djurmodel av Parkinsons sjukdom. Effekterna av dessa behandlingar kommer utvärderas i tester som mäter hur mycket djuren rör sig i en arena, hur djuren reagerar på plötsliga ljudpulser (sensorisk "gating") och hur väl de kan skilja ett obekant från ett bekant föremål (för att mäta effekt av antipsykotiska och prokognitiva läkemedel), hur mycket djuren kämpar för att undkomma en obekväm situation (upphängning i svansen eller simning i en cylinder med vatten (för att mäta depressionsliknande beteende och antidepressiv läkemedelseffekt), hur mycket ofrivilliga rörelser djuren utvecklar efter 6-hydroxydopamininjektion och efterföljande behandling med antiparkinsonläkemedlet L-DOPA (för att mäta dyskinesier och antidyskinetisk läkemedelseffekt), samt hur mycket alkohol djuren dricker och hur drickandet reduceras av substanser som blockerar dopamin D3-receptorer.
Vilka typer av påverkan/negativa effekter på djuren kan förutses, till exempel smärta, viktminskning, inaktivitet/nedsatt rörlighet, stress, onormalt beteende, och hur lång är varaktigheten av dessa effekter?
De djur som behandlats med 6-hydroxydopamin får nedsatt rörelseförmåga i ena kroppshalvan och kan tappa i vikt. Denna effekt varar under de veckor som djuren används i försök fram till att de avlivas. De djur som mottar fencyklidin-injektioner får ökad lokomotoraktivitet, försämrad balansförmåga, och försämrad förmåga till sensorisk "gating". Dessa effekter går dock över efter ca 1-2 timmar. Upprepad administrering av fencyklidin (innan objektigenkänningsförsöken) ger dock försämrad objektigenkänningsförmåga som är ihållande och varar under de dagar som objektigenkänningsförsöken utförs fram till att djuren avlivas. Upphängning i svansen eller simning i en cylinder med vatten leder till stress hos djuren. Dessa stressfyllda situationer varar under de sex minuter som vardera försök pågår. Även injektionerna av olika farmakologiska substanser (se ovan) ger upphov till stress hos djuren. Dessa ingrepp tar sekunder till någon minut att utföra.
Vilka arter och hur många djur förväntas användas? Vilka är de förväntade svårhetsgraderna och hur många djur omfattas av varje svårhetsgrad (specificera antal per art)?
Arter
Totalt antal
Uppskattat antal per svårhetsgrad
Terminal
Ringa svårhet
Måttlig svårhet
Avsevärd svårhet
Svårhetsgrad på nationell skala
Husmus (Mus musculus)
600
0
0
500
100
0
Vad kommer att hända med djuren som hålls vid liv i slutet av försöket?
Arter
Uppskattat antal djur som ska återanvändas, återföras till livsmiljö/djurhållningssystem eller som ska utplaceras
Återanvänds
Återförs
Utplaceras
Ange skälen för djurens planerade öde efter försöket.
Djur som inte längre ingår i försök eller avel kommer avlivas.
Tillämpning av 3R-principen
1. Ersättning
Ange vilka djurfria alternativ som finns tillgängliga på detta område och varför de inte kan användas för projektets ändamål.
Det aktuella projektet syftar till att undersöka hur enskilda signalvägar nedströms dopamin D3-receptorn påverkar beteende med relevans för neurologiska och psykiatriska sjukdomar. Det finns inga alternativ till att använda försöksdjur i detta fall eftersom dopamin D3-receptorns roll i det centrala nervsystemet och dess påverkan på beteende är ofullständigt kända. Det går därför inte att ersätta djurförsöken med exempelvis datorsimuleringar.
2. Begränsning
Förklara hur antalet djur för detta projekt fastställdes. Beskriv vilka åtgärder som har vidtagits för att minska antalet djur som ska användas, och vilka principer som tillämpas för att utforma studier. I förekommande fall, beskriv vilka metoder som kommer att användas i hela projektet för att minimera antalet djur som används, i enlighet med vetenskapliga mål. Dessa metoder kan omfatta exempelvis pilotstudier, datormodellering, gemensamt utnyttjande av vävnader och återanvändning.
Baserat på tillgängliga data i literaturen försöker vi reducera antalet djur i varje försöksgrupp till en nivå där vi fortfarande kan förvänta oss signifikanta effekter av genotyp och av de planerade behandlingarna eller interventionerna.
3. Förfining
Ge exempel på specifika åtgärder (t.ex. ökad övervakning, postoperativ vård, smärtlindring, träning av djur) som kommer att vidtas i samband med försöken för att minimera hälsokostnader (skador) hos djuren. Beskriv mekanismerna för att ta fram nya förfiningstekniker under projektets livstid.
Av både av etiska och vetenskapliga skäl arbetar vi kontinuerligt med att förfina våra försöksmetoder så att djuren upplever så lite stress som försöksprotokollen medger. Om några av djuren exempelvis skulle ådra sig sjukdomar under studien blir inte resultaten från försöken representativa för friska djur, utan har större spridning (alltså lägre exakthet) och skulle i värsta fall leda till felaktiga slutsatser. Det gäller alla delar av den planerade studien, då det övergripande målet är att få så användbara data som möjligt från varje djur som ingår i studien. Om något av djuren tappar mer än 20% i vikt (t.ex. efter administrering av 6-hydroxydopamin) kommer djuren att avlivas för att undvika onödigt lidande.
Förklara valet av art och de relaterade utvecklingsstadierna
Vi använder möss eftersom musen är det däggdjur som oftast används vid genetiska modifikationer. Möss är dessutom en ofta använd djurart inom neurovetenskaplig forskning, vilket gör det lätt att jämföra våra kommande data med övriga resultat inom fältet. Möss har också en hjärna som är tillräckligt lik den mänskliga för att vi, baserat på våra försök, ska kunna dra slutsatser som är relevanta även för den mänskliga hjärnan. Vi använder möss av en ålder mellan 2 och 5 månader eftersom möss i detta åldersspann kan anses vara fullvuxna men ännu inte åldrade.
Projekt valt för utvärdering i efterhand (UE)
Projekt valt för UE?
ja
Tidsfrist för UE
28-02-2029
Skäl till utvärdering i efterhand
Inbegriper försök i kategorin avsevärd svårhet
ja
Icke-mänskliga primater används
Annat skäl
Förklaring av annat skäl till utvärdering i efterhand
Kompletterande fält
Nationellt fält 1
Fältet kommer inte att offentliggöras.
Nationellt fält 2
Fältet kommer inte att offentliggöras.
Nationellt fält 3
Fältet kommer inte att offentliggöras.
Nationellt fält 4
Fältet kommer inte att offentliggöras.
Nationellt fält 5
Fältet kommer inte att offentliggöras.
Projektets startdatum
Fältet kommer inte att offentliggöras.
Projektets slutdatum
Fältet kommer inte att offentliggöras.
Projektets godkännandedatum
Fältet kommer inte att offentliggöras.
ICD-kod 1
Fältet kommer inte att offentliggöras.
ICD-kod 2
Fältet kommer inte att offentliggöras.
ICD-kod 3
Fältet kommer inte att offentliggöras.
Länk till tidigare version av PVS som inte finns i EU-kommissionens system