NIET-TECHNISCHE PROJECTSAMENVATTING
Naam van het project
Gebruik van implantaten voor het herstel van ruggenmerg beschadigingen in een rat model
NTS-identificatiecode
NTS-NL-354919 v.1, 14-09-2022
Nationale identificatiecode van de NTS
Veld wordt niet gepubliceerd.
Land
Nederland
Taal
nl
Indiening bij EU
Veld wordt niet gepubliceerd.
ja
Duur van het project, uitgedrukt in maanden.
12
Trefwoorden
ruggenmerg letsel
regeneratieve geneeskunde
grafeen-oxide
dwarslaesie
biomaterialen
Doel(en) van het project
Fundamenteel onderzoek: Zenuwstelsel
Omzettinggericht en toegepast onderzoek: Zenuwziekten en psychische aandoeningen van de mens
Doelstellingen en verwachte voordelen van het project
Beschrijf de doelstellingen van het project (bijvoorbeeld het aanpakken van bepaalde wetenschappelijke onduidelijkheden, of wetenschappelijke of klinische behoeften).
Het doel van het project is om beschadigd zenuwweefsel te herstellen, terug te laten groeien en zo functioneel herstel van de dieren te bewerkstelligen. Dit willen we bereiken door een innovatief en veelbelovend biomateriaal acuut na de dwarslaesie te implanteren.
Welke potentiële voordelen kan dit project opleveren? Leg uit hoe de wetenschap vooruit kan worden geholpen of mensen, dieren of het milieu uiteindelijk voordeel kunnen hebben bij het project. Maak, waar van toepassing, een onderscheid tussen voordelen op korte termijn (binnen de looptijd van het project) en voordelen op lange termijn (die mogelijk pas worden bereikt nadat het project is afgerond).
Op de korte termijn zullen we dus belangrijke wetenschappelijke informatie vergaren wat betreft het herstellen van zenuwweefsel met behulp van op grafeen gebaseerde materialen. De resultaten van dit onderzoek zullen een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het onderzoeksveld dat zich specifiek met het repareren van beschadigd zenuwweefsel bezig houdt. Op de lange termijn kan dit onderzoek ook een invloed hebben in de kliniek, waar mogelijk patiënten baat zullen hebben bij een soortgelijke therapie. Hierbij is het belangrijk om te vermelden dat patiënten met een dwarslaesie vaak al gebaat zijn bij relatief kleine positieve veranderingen zoals het herstel van seksuele functie of blaasfunctie.
Voorspelde schade
In welke procedures worden de dieren gewoonlijk gebruikt (bijvoorbeeld injecties, chirurgische procedures)? Vermeld het aantal en de duur van deze procedures.
De dieren zullen meerdere handelingen ondergaan, waaronder: 1. Injecties. Pijnstilling zal door middel van injecties worden toegediend. Dit gebeurt ten minste 3x (op de dag van opereren en de twee opeenvolgende dagen). Op indicatie kan besloten worden meer injecties te geven. 2. Operatie. Hierbij zal eerst een uitsteeksel van een ruggenwervel verwijderd worden. Afhankelijk van de experimentele groep zal er vervolgens een dwarslaesie geïnduceerd worden, eventueel opgevolgd met het implanteren van het door ons ontwikkeld materiaal. 3. Verzamelen van bloed. Dit zal 1x gebeuren in de loop van de studie, wat 2 minuten in beslag zal nemen. 4. Bewegingstesten. Dit zal wekelijks plaatsvinden tijdens de studieperiode om de beweging van het dier en daarmee hun herstel te kunnen bepalen.
Wat zijn de verwachte gevolgen/nadelige effecten voor de dieren, bijvoorbeeld pijn, gewichtsverlies, inactiviteit/verminderde mobiliteit, stress, abnormaal gedrag, en wat is de duur van die effecten?
Een dwarslaesie zal bij de ratten leiden tot volledige verlamming van een van de achterste ledematen. De dieren zullen de eerste dagen na de operatie pijn ervaren rond de operatie wond en mogelijk niet zelfstandig kunnen urineren (tot blaasfunctie zelfstandig hersteld is). De kans op het laatste is relatief gering, aangezien dit nauwelijks in het door ons gebruikt model voorkomt. In ieder geval zal de blaas bij de betreffende dieren tenminste twee keer per dag manueel worden geleegd. Ook is de kans op een urineweginfectie laag, aangezien er in onze studie vrouwelijke dieren worden gebruikt.
Welke soorten en aantallen dieren zullen naar verwachting worden gebruikt? Wat zijn de verwachte ernstgraden en de aantallen dieren in elke ernstcategorie (per soort)?
Soort:
Totaal aantal
Geraamde aantallen naar ernstgraad
Terminaal
Licht
Matig
Ernstig
Ratten (Rattus norvegicus)
62
3
0
59
0
Wat gebeurt er met de dieren die aan het einde van de procedure in leven worden gehouden?
Soort:
Geraamd aantal te hergebruiken, in het habitat-/houderijsysteem terug te plaatsen of voor adoptie vrij te geven dieren
Hergebruikt
Teruggeplaatst
Geadopteerd
Geef de redenen voor het geplande lot van de dieren na de procedure.
De dieren worden aan het eind van het experiment gedood, waarna het gebied van de dwarslaesie microscopisch wordt onderzoekt om het cel gedrag tijdens herstel te analyseren. Ook wordt de ophoping van geïmplanteerd materiaal in de organen wordt onderzocht, en bloed en weefsel worden verzameld voor eiwit-analyse.
Toepassing van de drie V’s
1. Vervanging
Beschrijf welke diervrije alternatieven op dit gebied voorhanden zijn en waarom zij niet voor het project kunnen worden gebruikt.
Het materiaal is vóór het aanvragen van dit project uitgebreid getest met celculturen waar het uitstekende resultaten kon opleveren. Onderzoek in dieren is helaas noodzakelijk in de volgende stap richting klinisch gebruik.
2. Vermindering
Leg uit hoe de aantallen dieren voor dit project zijn bepaald. Beschrijf de stappen die zijn genomen om het aantal te gebruiken dieren te verminderen en de beginselen die zijn gebruikt bij het opzetten van de studies. Beschrijf, waar van toepassing, de praktijken die gedurende het hele project zullen worden toegepast om het aantal dieren die in overeenstemming met de wetenschappelijke doelstellingen werden gebruikt, tot een minimum te beperken. Deze praktijken kunnen bijvoorbeeld bestaan uit proefprojecten, computermodellen, het delen van weefsel en hergebruik.
De materialen die onderzocht zullen worden in deze dierenstudie, zijn in eerdere celcultuur experimenten binnen onze onderzoeksgroep uitgebreid getest. Hierdoor hebben we uiteindelijk de best presterende materiaalcomposities geselecteerd, die het sterkste vermogen tot zenuwcel herstel lieten zien zonder enige vorm van toxiciteit. Bovendien hebben we, door middel van een uitgebreide literatuurstudie, het meest betrouwbare en tegelijkertijd het minst schadelijke dwarslaesie diermodel voor ons onderzoek uitgekozen. Dit diermodel is ook vaak in soortgelijke studies gebruikt, waardoor we veel vergelijkingsmateriaal hebben en een zo efficiënt mogelijk studie kunnen opzetten. Al met al hebben onze proefdieren hierdoor een minimale kans op nadelige effecten en zullen er dus minder dieren uit het experiment moeten worden genomen. Het totale aantal dieren dat nodig is voor een betrouwbare opzet is daardoor gereduceerd.
3. Verfijning
Geef voorbeelden van de specifieke maatregelen (bv. verscherpte monitoring, postoperatieve behandeling, pijnbestrijding, training van dieren) die in verband met de procedures moeten worden genomen om de welzijnskosten (schade) voor de dieren tot een minimum te beperken. Beschrijf de mechanismen om gedurende de looptijd van het project nieuwe verfijningstechnieken in gebruik te nemen.
We streven naar maximale kwaliteit van onze dierexperimenten en volgen uiteraard de meest actuele onderzoeksrichtlijnen. De operaties zullen worden uitgevoerd door ervaren chirurgen en getraind personeel. De handelingen om een ruggenwervel te verwijderen is uitvoerig geoefend in ratten kadavers, non-recovery dierexperimenten en in eerdere dieren veiligheidsstudies en daardoor behoorlijk geoptimaliseerd. Bovendien wordt het dierenleed zoveel mogelijk beperkt door de optimale zorg vóór, tijdens en na de operatie. Wij gebruiken vrouwelijke dieren omdat in dit geslacht de kans op negatieve bijwerkingen (met name de kans op urineweginfectie) veel kleiner is.
Licht de keuze van de soorten en de bijbehorende levensstadia toe
De systematische literatuurstudie, voorafgaand aan deze dierexperimenten door onszelf uitgevoerd, heeft laten zien dat de rat zeer geschikt is om regeneratie van het ruggenmerg te onderzoeken. Ten eerste is het voorgestelde diermodel zelf goed en uitvoerig bestudeerd, maar zijn er ook uitgebreide testmogelijkheden ontwikkeld om zowel het ongerief als de regeneratie van het zenuwweefsel in de rat te beoordelen. De leeftijd van 3 maanden, aan het begin van de studie, is gekozen omdat jongere dieren (<3 maanden) een versterkt vermogen voor spontane herstel laten zien. Dit spontane herstel treedt op onafhankelijk van het gebruik van materialen. Dit zou de resultaten van de studie naar de door ons ontwikkelde implantaten minder betrouwbaar maken.
Voor een beoordeling achteraf geselecteerd project
Project geselecteerd voor BA?
nee
Termijn voor BA
Reden voor de beoordeling achteraf
Bevat ernstige procedures
Maakt gebruik van niet-menselijke primaten
Andere reden
Toelichting van de andere reden voor de beoordeling achteraf
Aanvullende velden
Nationaal veld 1
Veld wordt niet gepubliceerd.
Nationaal veld 2
Veld wordt niet gepubliceerd.
Nationaal veld 3
Veld wordt niet gepubliceerd.
Nationaal veld 4
Veld wordt niet gepubliceerd.
Nationaal veld 5
Veld wordt niet gepubliceerd.
Startdatum project
Veld wordt niet gepubliceerd.
Einddatum project
Veld wordt niet gepubliceerd.
Goedkeuringsdatum project
Veld wordt niet gepubliceerd.
ICD-code 1
Veld wordt niet gepubliceerd.
ICD-code 2
Veld wordt niet gepubliceerd.
ICD-code 3
Veld wordt niet gepubliceerd.
Link naar de eerdere versie van de NTS buiten het EC-systeem