POPULÄRVETENSKAPLIG SAMMANFATTNING (PVS)
Projektets namn
Framställning av viktiga antikroppar till forskning och utveckling av nya läkemedel, samt för sjukdomsdiagnostik.
Identifierare för PVS
NTS-SE-699676 v.1, 28-06-2024
Nationell identifierare för PVS
Fältet kommer inte att offentliggöras.
Land
Sverige
Språk
sv
Inlämning till EU
Fältet kommer inte att offentliggöras.
ja
Projektets varaktighet i månader.
60
Nyckelord
antikroppar, läkemedelsutveckling, diagnostik
Projektets syfte(n)
Lagstadgad användning och rutinmässig produktion: Rutinmässig produktion efter produkttyp
Projektets mål och förväntade nytta
Beskriv projektets mål (de vetenskapliga frågorna, eller de vetenskapliga/kliniska behov som ska mötas).
Syftet är att producera antikroppar för utveckling av nya läkemedel och för sjukvårdsdiagnostik.
Vilken nytta kan projektet medföra? Vilka vetenskapliga framsteg kommer att nås, hur kan människor, djur eller miljö i förlängningen dra nytta av projektet. I tillämpliga fall, gör åtskillnad mellan kortsiktig nytta (inom projektets löptid) och långsiktig nytta (som kan uppkomma efter att projektet avslutats).
Antikroppar behövs i allt större utsträckning för 1) att driva en modern sjukvård med tidig sjukdomsscreening av patienter, 2) sjukdomsdiagnostik hos djur, 3) utveckla nya och livräddande läkemedel, och 4) att stödja grundforskningen i nya upptäckter inom biokemi, molekylärbiologi, farmakologi och medicin.
Skador som kan förutses
Vilka försöksåtgärder kommer djuren vanligtvis att utsättas för (t.ex. injektioner, kirurgiska ingrepp)? Ange försöksåtgärdernas antal och varaktighet.
Antikroppsproduktion kan beskrivas som vaccinationer och blodtagningar.
Vilka typer av påverkan/negativa effekter på djuren kan förutses, till exempel smärta, viktminskning, inaktivitet/nedsatt rörlighet, stress, onormalt beteende, och hur lång är varaktigheten av dessa effekter?
Biverkningar från försöken förväntas inte. Vår antikroppsproduktion ska inte utlösa smärta eller obehag mellan blodtagning eller immunisering, och vi har som mål att inga djur ska inte ska uppleva ingreppen som obehagliga. Utöver hanteringen av djuren, har vi även specifikt anpassat immuniseringarna och blodtappningarna (tappningsteknik, tappningsmiljö, belöningar) till varje djurslag för bästa möjliga upplevelse. Djurhållningen för alla våra djurslag på gården är grupphållning. De flesta av våra djur är födda och uppväxta på gården och får daglig positiv mänsklig kontakt, vilket minskar stress eller obehag vid hantering.
Vilka arter och hur många djur förväntas användas? Vilka är de förväntade svårhetsgraderna och hur många djur omfattas av varje svårhetsgrad (specificera antal per art)?
Arter
Totalt antal
Uppskattat antal per svårhetsgrad
Terminal
Ringa svårhet
Måttlig svårhet
Avsevärd svårhet
Svårhetsgrad på nationell skala
Andra däggdjur (other Mammalia)
120
0
0
120
0
0
Husmus (Mus musculus)
2500
0
0
2500
0
0
Kanin (Oryctolagus cuniculus)
1500
0
0
1500
0
0
Get (Capra aegagrus hircus)
300
0
0
300
0
0
Tamhöna (Gallus gallus domesticus)
1000
0
0
1000
0
0
Vad kommer att hända med djuren som hålls vid liv i slutet av försöket?
Arter
Uppskattat antal djur som ska återanvändas, återföras till livsmiljö/djurhållningssystem eller som ska utplaceras
Återanvänds
Återförs
Utplaceras
Ange skälen för djurens planerade öde efter försöket.
Djur som upphört att vara blodgivare får antingen avlivas eller fortsätta livet i samma besättning som sällskap till övrig besättning av blodgivare.
Tillämpning av 3R-principen
1. Ersättning
Ange vilka djurfria alternativ som finns tillgängliga på detta område och varför de inte kan användas för projektets ändamål.
Kroppen har en unik förmåga att generera antikroppar som är specifika mot ett visst målprotein. Dagens avancerade genteknik är fortfarande underlägsna kroppens eget immunförsvar att generera antikroppar som binder starkt och specifikt till en speciell molekyl.
2. Begränsning
Förklara hur antalet djur för detta projekt fastställdes. Beskriv vilka åtgärder som har vidtagits för att minska antalet djur som ska användas, och vilka principer som tillämpas för att utforma studier. I förekommande fall, beskriv vilka metoder som kommer att användas i hela projektet för att minimera antalet djur som används, i enlighet med vetenskapliga mål. Dessa metoder kan omfatta exempelvis pilotstudier, datormodellering, gemensamt utnyttjande av vävnader och återanvändning.
Det behövs generellt bara ett djur för att generera en specifik antikropp.
3. Förfining
Ge exempel på specifika åtgärder (t.ex. ökad övervakning, postoperativ vård, smärtlindring, träning av djur) som kommer att vidtas i samband med försöken för att minimera hälsokostnader (skador) hos djuren. Beskriv mekanismerna för att ta fram nya förfiningstekniker under projektets livstid.
Vi har starkt fokus i vår verksamhet på "Refinement". Centralt i vår verksamhet är arbetet för att flytta fram gränserna för god djuromsorg och etiskt förbättra protokoll för antikroppsframställning i djur som producerar antikroppar i människans tjänst. Vi har grupphållning för alla våra djurslag. Antalet antikroppsproducerande djur i världen ökar i takt med att allt fler sjukdomar diagnostiseras och intensifieringen av läkemedelsutvecklingen. Idag sker nästan all antikroppstillverkning utanför Europas gränser, i många länder som har begränsad insyn och annan syn på djuretik. Vi vill synliggöra antikroppsproducerande djur och göra användarna, dvs företag och forskargrupper, mer medvetna om djurvälfärden i denna bransch.
Förklara valet av art och de relaterade utvecklingsstadierna
Antikroppar från olika djurarter används ofta parvis i analyser; en för att binda upp målmolekylen (en sk. "catcher") och en för att detektera positiv signal av inbindningen ("detector"). Därför måste flera arter av djur användas för att tillverka antikropparna. Därtill har varje djurart som vi använder unika fördelar som passar vissa typer av applikationer. Som exempel har antikroppar hos vare djurart unika egenskaper, samt att djurarter med stor kroppsvolym tillåter en större blodtappningsmängd. Och något som är speciellt för just hönorna är att äggulorna kan användas för utvinning av antikroppar.
Projekt valt för utvärdering i efterhand (UE)
Projekt valt för UE?
nej
Tidsfrist för UE
Skäl till utvärdering i efterhand
Inbegriper försök i kategorin avsevärd svårhet
Icke-mänskliga primater används
Annat skäl
Förklaring av annat skäl till utvärdering i efterhand
Kompletterande fält
Nationellt fält 1
Fältet kommer inte att offentliggöras.
Nationellt fält 2
Fältet kommer inte att offentliggöras.
Nationellt fält 3
Fältet kommer inte att offentliggöras.
Nationellt fält 4
Fältet kommer inte att offentliggöras.
Nationellt fält 5
Fältet kommer inte att offentliggöras.
Projektets startdatum
Fältet kommer inte att offentliggöras.
Projektets slutdatum
Fältet kommer inte att offentliggöras.
Projektets godkännandedatum
Fältet kommer inte att offentliggöras.
ICD-kod 1
Fältet kommer inte att offentliggöras.
ICD-kod 2
Fältet kommer inte att offentliggöras.
ICD-kod 3
Fältet kommer inte att offentliggöras.
Länk till tidigare version av PVS som inte finns i EU-kommissionens system