LÆGMANDSBESKRIVELSE
Projektets titel
Katarakt hos Staffordshire bull terrier
LB identifikator
NTS-DK-493838 v.1, 01-06-2024
Nationale identifikator for LB
Feltet vil ikke blive offentliggjort.
Land
Danmark
Sprog
da
EU-indberetning
Feltet vil ikke blive offentliggjort.
ja
Projektets varighed i måneder.
24
Nøgleord
katarakt
hunde
Formål med projektet
Translationel eller anvendt forskning: Dyresygdomme og -lidelser
Projektets formål og forventede fordele
Beskriv projektets formål (f.eks. undersøgelse af visse videnskabelige ubekendte eller videnskabelige eller kliniske behov).
Formålet med dette projekt er at etablere en DNA test, der kan anvendes i avlsarbejdet hos Staffordshire bull terrier med henblik på at udvælge hunde til avl, således at der produceres hundehvalpe, der ikke udvikler katarakt. Baggrunden for projektet er, at der er fundet en ny form for katarakt hos Staffordshire bull terrier. Det har gennem mange år været kendt, at en recessivt nedarvet form for katarakt findes i racen. Der er etableret en DNA test til diagnosticering af denne kararakt1. Testen er baseret på en mutation i genet HSF4, og den udbydes af flere kommercielle genotypningslaboratorier. Det har  vist sig, at der optræden endominantnedarvet form for katarakt. Evidensen for dette er, at en specialdyrlæge i øjensygdomme, har fundet katarakt hos 6 hvalpe ud af et kuld på 10, som ikke har mutationen i HSF4.     Mellersh, C.S. et al.,. Identification of mutations in HSF4 in dogs of three different breeds with hereditary cataracts. Vet. Ophthalmol. 2006, 9, 369–378.  
Hvad er de sandsynlige potentielle fordele ved projektet? Forklar, hvordan det kan fremme videnskaben, eller hvilke fordele projektet i sidste ende kan have for mennesker, dyr eller miljøet. Der skal eventuelt skelnes mellem fordele på kort sigt (under projektet) og på lang sigt (som kan opstå efter projektets afslutning).
Katarakt har stor indflydelse på hundenes velfærd. Sygdommen indebærer, at hunden gradvist mister synet og den er dermed ude af stand til at udøve naturlig adfærd. Katarakt hos hunde kan, lige som hos mennesker. Hos mennesker er en operation for katarakt blevet udviklet til en hurtig og næsten risikofri operation, men sådan er det ikke hos vore hunde. Det er en noget mere kompliceret operation, som kræver en langt mere intensiv efterbehandling end hos mennesker. Det er således af stor dyrevældfærdsmæssig betydning, at der udvikles en diagnostisk test, der har en høj validitet og sikkerhed. En sådan test kan anvendes til diagnosticering af sygdommen lige efter fødslen. Man vil på sigt kunne tilrettelægge avlen, så man udgår at få hunde der udvikler katarakt.
Forventede skadevirkninger
I hvilke forsøg vil dyrene typisk blive anvendt (f.eks. injektioner, kirurgiske forsøg)? Angiv antallet og varigheden af disse forsøg.
Hunden holdes af ejer (den ene hånd om snuden). Forbenet barberes og afsprittes i et lille område over forbensvenen. Venen stases, og der udtages af 1 ml EDTA stabiliseret blod. Preceduren tager ca 1 minut. Prceduren gentages ikke.
Hvad er de forventede virkninger/skadelige virkninger for dyrene, f.eks. smerte, vægttab, inaktivitet/reduceret mobilitet, stress, unormal adfærd, samt varigheden af disse virkninger?
Idet det forudsættes at Indføring af kanyle i en vene på forbenet opleves af hunden på samme måde, som når der udtages en blodprøve på et menneske. Det vil sige, proceduren føles som et enkelt stik, som er momentan og er let belstende. Hele proceduren incl. forberedelse af hunden tager ca. 1 minut.
Hvilke arter og hvor mange dyr forventes det vil blive anvendt? Hvad er de forventede belastningsgrader og antallet af dyr i hver belastningskategori (pr. art)?
Art
Samlet antal
Anslået antal pr. belastning
Terminal
Let belastende
Moderat
Betydeligt belastende
Hund (Canis familiaris)
100
0
100
0
0
Hvad vil der ske med de dyr, der er holdt i live ved forsøgets afslutning?
Art
Anslået antal dyr, der skal genanvendes, skal sættes tilbage i et habitat/produktionssystem eller skal genhuses
Genanvendes
Sættes tilbage
Genhuses
Hund (Canis familiaris)
0
100
0
Angiv begrundelser for planerne for dyrene efter forsøget.
Dogs (Canis familiaris) Alle hunde bliver hejmsendt med ejer efter besøg hos dyrlæge
Anvendelse af princippet om udskiftning, reduktion og forfinelse
1. Udskiftning
Angiv, hvilke alternativer der er i form af forsøg uden dyr på dette område, og hvorfor de ikke kan anvendes til dette projekt.
Det er nødvendigt at undersøge DNA isoleret fra blodprøver for at finde det gen, der er årsag til sygdommen.
2. Reduktion
Forklar, hvordan antallet af dyr i dette projekt blev fastlagt. Beskriv, de skridt der er taget for at reducere antallet af dyr, der skal anvendes, og de principper, der ligger til grund for undersøgelsesdesignet. Beskriv, hvis det er relevant, de metoder, der i løbet af projektet vil blive anvendt til at minimere antallet af anvendte dyr i overensstemmelse med de videnskabelige mål. Disse metoder kan f.eks. omfatte pilotundersøgelser, computermodeller, deling af væv og genanvendelse.
Statistiske analyser har vist, at man er i stand til at identificere sygdomsgener for mendelsk nedarvede sygdomme (som den der er tale om her) på baggrund af DNA fra ca. 100 hunde. Det oprensede DNA vil blive gemt i en biobank, og kan anvendes som kontrol, hvis der opstår andre arvelige sygdomme i racen.
3. Forfinelse
Giv eksempler på de specifikke foranstaltninger (f.eks. øget overvågning, postoperativ pleje, smertebehandling, træning af dyr), der skal træffes i forbindelse med forsøgene for at minimere velfærdsomkostninger (skader) for dyrene. Beskriv de mekanismer, der vil blive anvendt til at udnytte nye forfinelsesteknikker, der bliver udviklet i løbet af projektet.
Boldprøver udtages med velflon og vacutainer blodprøverør, hvilket ikke kræver anæstesi. Vacutainerrør fjernes inden nålen fjernes fra venen og indstiksstedet lukkes med plaster.
Forklar valget af art og de relaterede livsstadier.
Dogs (Canis familiaris) Der er tale om en specifik form for katarakt som er fundet hos Staffordshire Bull Terrier. Den molekylære årsasg til sygdommen kan kun identificeres hos denne race
Projekt udvalgt til retrospektiv evaluering
Projekt udvalgt til RE?
nej
Frist for RE
Begrundelser for retrospektiv evaluering
Indeholder betydeligt belastende forsøg
Anvender ikkemenneskelige primater
Anden grund
Uddybning af anden grund til retrospektiv evaluering
Supplerende felter
Nationalt felt 1
Feltet vil ikke blive offentliggjort.
Nationalt felt 2
Feltet vil ikke blive offentliggjort.
Nationalt felt 3
Feltet vil ikke blive offentliggjort.
Nationalt felt 4
Feltet vil ikke blive offentliggjort.
Nationalt felt 5
Feltet vil ikke blive offentliggjort.
Projektets startdato
Feltet vil ikke blive offentliggjort.
Projektets slutdato
Feltet vil ikke blive offentliggjort.
Projektets godkendelsesdato
Feltet vil ikke blive offentliggjort.
ICD-kode 1
Feltet vil ikke blive offentliggjort.
ICD-kode 2
Feltet vil ikke blive offentliggjort.
ICD-kode 3
Feltet vil ikke blive offentliggjort.
Link til tidligere LB, der ikke er i Europa-Kommissionens system