Doelstellingen en verwachte voordelen van het project
Beschrijf de doelstellingen van het project (bijvoorbeeld het aanpakken van bepaalde wetenschappelijke onduidelijkheden, of wetenschappelijke of klinische behoeften).
Het sluiten van de productiecyclus van de paling kan zowel een duurzame aquacultuur realiseren als bijdragen aan een duurzaam natuurlijk bestand. We produceren inmiddels drie keer per week tot wel 100,000 palinglarven maar de vitaliteit van die larven is nog vaak ondermaats. Dit project heeft het specifieke doel om nieuwe reproductietechnologieën te ontwikkelen voor de productie van vitale larven. De kennis en technieken zijn generiek en kunnen ook worden toegepast voor reproductie van andere, lastig-te-reproduceren, maar commercieel belangrijke soorten zoals steur en tonijn. Migrerende soorten die net als de paling van belang zijn voor consumptie, maar waarbij het scheppen van kweekmogelijkheden ook van belang is voor instandhouding van de natuurlijke populaties.
De innovatieve technologieën zijn gericht op verbetering van de eikwaliteit door verfijning in het stimuleren van de ouderdieren; optimalisatie en synchronisatie van eicelrijping en ovulatie door verfijning in de hormoonstrategieën, en typering van de eikwaliteit. Maar ook direct op verbetering van de larvenvitaliteit door aanpassingen in opgroeicondities; typering van de larvale kwaliteit en bestudering van de mechanismen achter larvale ontwikkeling en overleving, en tenslotte formulering van optimale diëten, ontwerpen van voedingssystemen en ultieme bewijsvoering door het doen van larvale voedingsproeven.
Welke potentiële voordelen kan dit project opleveren? Leg uit hoe de wetenschap vooruit kan worden geholpen of mensen, dieren of het milieu uiteindelijk voordeel kunnen hebben bij het project. Maak, waar van toepassing, een onderscheid tussen voordelen op korte termijn (binnen de looptijd van het project) en voordelen op lange termijn (die mogelijk pas worden bereikt nadat het project is afgerond).
De ontwikkeling van de beoogde reproductietechnologieën zou een grote stap betekenen in het sluiten van de productiecyclus van de paling. Zo kan worden bijgedragen aan het verbeteren van vermeerderingstechnieken, resulterend in verbeterde prestatie, productie en consumentenacceptatie, en optimale condities voor dierwelzijn en gezondheid. De kennis en technieken zijn generiek en kunnen ook worden toegepast voor reproductie van andere belangrijke soorten zoals steur en tonijn. Net als bij paling wordt dan kweek, in plaats van beperkte opkweek, mogelijk. Reproductie onderdrukking speelt een belangrijke rol in het beletten van aquacultuurmogelijkheden, met name voor migrerende soorten die grote afstanden zwemmen om bij de paaigronden te komen. Paling, steur en tonijn dus, maar ook zalm en forelsoorten die naast consumptie ook worden gekweekt voor uitzet. Ontwikkeling van generieke reproductietechnologieën draagt dus indirect maar ook direct bij aan instandhouding van natuurlijke populaties van kwetsbare vissoorten hetgeen een belangrijke bijdrage levert aan de aquatische biodiversiteit.
Het publiek is gebaat bij verduurzaming van de sector, een aquacultuur in recirculatiesystemen met een gesloten productiecyclus en optimale condities voor dierwelzijn en gezondheid. Een gesloten productiecyclus maakt een aquacultuur mogelijk die niet meer afhankelijk is van de natuurlijke populatie. De druk op die natuurlijke populatie wordt geminimaliseerd hetgeen bijdraagt aan het natuurlijk herstel van de populatie en biodiversiteitsdoelen.
Voorspelde schade
In welke procedures worden de dieren gewoonlijk gebruikt (bijvoorbeeld injecties, chirurgische procedures)? Vermeld het aantal en de duur van deze procedures.
Vrouwtjespaling wordt tot afrijping gebracht door wekelijkse hormooninjecties (8-14 injecties). Bij gewichtstoename zullen dieren worden gewogen om te bepalen of de eitjes opzwellen (max 8 keer), uiteindelijk zal ook een monster worden genomen om het ontwikkelingsstadium te bepalen. Als dieren klaar zijn om af te rijpen krijgen ze een extra hormooninjectie en een injectie met een hormoon om de ovulatie te stimuleren waarop dieren eitjes gaan afgeven. Getest wordt of deze periode kan worden ingekort en of de eikwaliteit kan worden verbeterd door gebruik van palingspecifieke hormonen of eenmalige injectie van hormoonimplantaten. Dieren worden dan doorgemeten op externe en interne kenmerken (door het maken van een echo) en een deel van de dieren wordt gebruikt voor dissectie. Mannetjes worden tot afrijping gebracht door een eenmalige hormooninjectie. Bij het afgifte van sperma ontvangen ze nog een injectie ter verhoging van de spermakwaliteit. Tenslotte worden de eitjes en sperma van mannetjes en vrouwtjes afgestreken en bevrucht. Daartoe wordt de buikholte licht gemasseerd. Ontwikkelende eitjes komen uit en de larven ontwikkelen dan door tot 15 dagen na uitkomen. Dan zouden larven kunnen eten en wanneer ze dat doen zullen larven worden gemonsterd om de ontwikkeling te bestuderen.
Wat zijn de verwachte gevolgen/nadelige effecten voor de dieren, bijvoorbeeld pijn, gewichtsverlies, inactiviteit/verminderde mobiliteit, stress, abnormaal gedrag, en wat is de duur van die effecten?
Ouderdieren kunnen stress ondervinden tgv hanteren; éénmalige of wekelijkse injectie met hormonen, implantaten of van een PIT tag ('Passive Integrated Transponder', een kleine implanteerbare transponder voor individuele identificatie); bloedafname, en het afstrijken van gameten. Bij alle handelingen worden dieren licht verdoofd. Voedende larven ondervinden licht ongerief door het vangen, microscopisch observeren en euthanasie door overdosis verdoving.
Welke soorten en aantallen dieren zullen naar verwachting worden gebruikt? Wat zijn de verwachte ernstgraden en de aantallen dieren in elke ernstcategorie (per soort)?
Soort:
Totaal aantal
Geraamde aantallen naar ernstgraad
Terminaal
Licht
Matig
Ernstig
Andere vissen (other Pisces)
4144
0
3568
576
0
Wat gebeurt er met de dieren die aan het einde van de procedure in leven worden gehouden?
Soort:
Geraamd aantal te hergebruiken, in het habitat-/houderijsysteem terug te plaatsen of voor adoptie vrij te geven dieren
Hergebruikt
Teruggeplaatst
Geadopteerd
Geef de redenen voor het geplande lot van de dieren na de procedure.
Dieren worden gedood voor dissectie en monsterafname. Overige dieren worden na gebruik ook gedood omdat schieralen niet meer eten en zodoende uiteindelijk zouden sterven. Ook larven die niet spoedig eten worden gedood om hongeringseffecten en uiteindelijke uithongering voorkomen. Overige larven die eten en niet voor monsterafname worden gedood worden verder opgegroeid.
Toepassing van de drie V’s
1. Vervanging
Beschrijf welke diervrije alternatieven op dit gebied voorhanden zijn en waarom zij niet voor het project kunnen worden gebruikt.
Simulatie is niet mogelijk, aangezien alleen de levende aal in staat is om gameten, bloed en/of weefsels te leveren. Of, in het geval van eieren en larven, gebruikt kunnen worden om de ontwikkeling en voeding te kunnen bestuderen. Ook zijn alleen voedingsproeven met levende aallarven mogelijk.
2. Vermindering
Leg uit hoe de aantallen dieren voor dit project zijn bepaald. Beschrijf de stappen die zijn genomen om het aantal te gebruiken dieren te verminderen en de beginselen die zijn gebruikt bij het opzetten van de studies. Beschrijf, waar van toepassing, de praktijken die gedurende het hele project zullen worden toegepast om het aantal dieren die in overeenstemming met de wetenschappelijke doelstellingen werden gebruikt, tot een minimum te beperken. Deze praktijken kunnen bijvoorbeeld bestaan uit proefprojecten, computermodellen, het delen van weefsel en hergebruik.
In alle gevallen worden minimale aantallen gebruikt om wetenschappelijk verantwoorde resultaten te verkrijgen. Vermindering zou dan de groepsgrootte verlagen onder het vereiste minimum voor vergelijking, of het aantal groepen verlagen zodat vragen niet meer beantwoord kunnen worden, of niet leiden tot het aantal benodigde ouderdieren om voldoende (kwaliteits)nakomelingen te produceren.
3. Verfijning
Geef voorbeelden van de specifieke maatregelen (bv. verscherpte monitoring, postoperatieve behandeling, pijnbestrijding, training van dieren) die in verband met de procedures moeten worden genomen om de welzijnskosten (schade) voor de dieren tot een minimum te beperken. Beschrijf de mechanismen om gedurende de looptijd van het project nieuwe verfijningstechnieken in gebruik te nemen.
Er wordt alles aan gedaan om stress tot een minimum te reduceren. Immers zullen de seksuele maturatie, reproductie en larvale ontwikkeling als eerste nadelige impact ondervinden van stress. Daartoe wordt het hanteren van dieren tot een minimum beperkt en wordt gewerkt aan methodiek om het hanteren verder tot een minimum te beperken. Zo hebben we in de afgelopen vijf jaar het aantal wekelijkse injecties voor vrouwtjes kunnen reduceren door gebruik te maken van langzaam uitlekkende hormoonpreparaten en voor mannetjes de wekelijkse injecties zelfs compleet kunnen vervangen door een enkele injectie. Verdere verfijning en vervanging van hormonale door natuurlijke stimulatie speelt in dit project een belangrijke rol.
Licht de keuze van de soorten en de bijbehorende levensstadia toe
De experimentele vissoort betreft de Europese aal Anguilla anguilla aangezien de onderzoeksvragen specifiek van toepassing zijn op deze vissoort. De stadia betreffen afrijpende ouderdieren (schieralen) en voedende larven.
Voor een beoordeling achteraf geselecteerd project
Project geselecteerd voor BA?
nee
Termijn voor BA
Reden voor de beoordeling achteraf
Bevat ernstige procedures
Maakt gebruik van niet-menselijke primaten
Andere reden
Toelichting van de andere reden voor de beoordeling achteraf
Aanvullende velden
Nationaal veld 1
Veld wordt niet gepubliceerd.
Nationaal veld 2
Veld wordt niet gepubliceerd.
Nationaal veld 3
Veld wordt niet gepubliceerd.
Nationaal veld 4
Veld wordt niet gepubliceerd.
Nationaal veld 5
Veld wordt niet gepubliceerd.
Startdatum project
Veld wordt niet gepubliceerd.
Einddatum project
Veld wordt niet gepubliceerd.
Goedkeuringsdatum project
Veld wordt niet gepubliceerd.
ICD-code 1
Veld wordt niet gepubliceerd.
ICD-code 2
Veld wordt niet gepubliceerd.
ICD-code 3
Veld wordt niet gepubliceerd.
Link naar de eerdere versie van de NTS buiten het EC-systeem